Гликоген за наддаване на тегло и изгаряне на мазнини

Процесите на изгаряне на мазнини и растеж на мускулите зависят от много фактори, включително гликоген. Как се отразява на тялото и на резултата от тренировките, какво трябва да се направи, за да се попълни това вещество в организма са въпроси, на които всеки спортист трябва да знае отговорите.

съдържание

  • 1 Гликоген - какво е това>> 2 Къде се натрупва гликоген?
  • 3 Колко гликоген е в мускулите?
  • 4 Зависимост на изгарянето на мазнини от гликоген
  • 5 Как гликогенът влияе на изграждането на мускулите?
  • 6 Как да попълним гликогена?
  • 7 Попълване на гликоген след упражнения
  • 8 Заключение

Гликоген - какво е това?

Източниците на енергия за поддържане на функционалността на човешкото тяло са преди всичко протеини, мазнини и въглехидрати. Отнема известно време, за да се разградят първите два макронутриента, поради което те се наричат ​​„бавна” форма на енергия, а въглехидратите, които се разграждат почти веднага, са „бързи”.

Скоростта на усвояване на въглехидратите се дължи на факта, че той се използва под формата на глюкоза. Той се съхранява в тъканите на човешкото тяло в свързана, а не чиста форма. По този начин се избягва прекаляване, което може да провокира развитието на диабет. Гликогенът е основната форма, в която се съхранява глюкозата.

Къде се натрупва гликоген?

Общото количество гликоген в организма е 200-300 грама. Около 100-120 грама от веществото се натрупва в черния дроб, останалото се съхранява в мускулите и съставлява максимум 1% от общата маса на тези тъкани.

Гликогенът от черния дроб покрива общата нужда на организма от енергия от глюкоза. Мускулните му резерви отиват на местна консумация, изразходват се при изпълнение на силови тренировки.

Колко гликоген има в мускулите?

Гликогенът се натрупва в околната мускулна хранителна течност (саркоплазма). Изграждането на мускулите се дължи до голяма степен на обема на саркоплазмата. Колкото по-висок е, толкова повече течност се абсорбира от мускулните влакна.

Увеличение на саркоплазмата се получава при активна физическа активност. С увеличаването на търсенето на глюкоза, която отива до растеж на мускулите, се увеличава и обемът на резервно съхранение на гликоген. Размерът му остава непроменен, ако човек не тренира.

Зависимост на изгарянето на мазнини от гликогена

За един час физически аеробни и анаеробни упражнения тялото се нуждае от около 100-150 грама гликоген. Когато наличните резерви на това вещество са изчерпани, последователност влиза в реакция, която включва разрушаване на мускулните влакна, а след това и на мастната тъкан.

За да се отървете от излишните мазнини, най-ефективно е да тренирате след дълга почивка след последното хранене, когато запасите от гликоген са изчерпани, например, на празен стомах сутрин. Трябва да тренирате за отслабване със средно темпо.

Как гликогенът влияе върху изграждането на мускулите?

Успехът на силовите тренировки за мускулен растеж директно зависи от наличието на достатъчно количество гликоген както за упражнения, така и за възстановяване на резервите му след. Ако това условие не е изпълнено, по време на тренировка мускулите не растат, а се изгарят.

Храненето преди да отидете на фитнес също не се препоръчва. Интервалите между храненията и силовите тренировки трябва постепенно да се увеличават. Това позволява на организма да се научи как по-ефективно да управлява наличните резерви. На това се основава интервалното гладуване.

Как да попълним гликогена ">

Въглехидратите с нисък гликемичен индекс дават енергия по-бавно, което увеличава процента на образуване на гликоген, вместо мазнини. Не бива да се фокусирате само върху гликемичния индекс, забравяйки за значението на количеството консумирани въглехидрати.

Попълване на гликоген след тренировка

„Прозорецът с въглехидрати“, който се отваря след тренировка, се счита за най-доброто време за приемане на въглехидрати, за да се попълни гликогенът и да се стартира механизмът за растеж на мускулите. В този процес въглехидратите играят по-значителна роля от протеините. Както показаха последните проучвания, храненето след тренировка е по-важно от преди.

заключение

Гликогенът е основната форма на съхранение на глюкоза, количеството на която в организма на възрастен човек варира от 200 до 300 грама. Силовите тренировки, извършвани без достатъчно гликоген в мускулните влакна, водят до изгаряне на мускулите.