Как да се отървете от болки в гърба

Според лекарите повечето оплаквания от пациенти, по един или друг начин, се отнасят до болка или нараняване в гърба. Почти всички хора поне веднъж в живота си изпитват болка в лумбалната област. Културистите и офис работниците често се сблъскват с този проблем, като им се налага да прекарват много време в седнало положение.

съдържание

 • 1 Причини за болки в гърба
  • 1.1 Първа причина: заседнала работа
  • 1.2 Втора причина: постоянно напрежение на мускулите на гърба
 • 2 Йога като лечение на болка в лумбалната част
  • 2.1 Упражнение номер 1. Разтягане на сухожилията
  • 2.2 Упражнение номер 2. кърлинг
  • 2.3 Упражнение номер 3. сфинкс
  • 2.4 Упражнение номер 4а. гълъб
  • 2.5 Упражнение номер 4б. Вдяване на иглата
  • 2.6 Упражнение номер 5. Вертикално удължаване на крака

Причини за болки в гърба

Разбира се, когато става въпрос за прекарване на до 8 часа (понякога повече) в офис стол, болката в гърба е естествено следствие.

Първа причина: заседнала работа

Сутринта на офис работника започва по същия начин като всеки друг човек - със закуска и чаша чай или кафе. Разбира се, всеки закусва докато седи. След това прекарва цял ден на работа, отново в седнало положение пред компютър или бюро. Обедната почивка се провежда според традицията - седене, след което се връща на работното си място.

Дори и след работа ситуацията не се променя много. За да стигнат до вкъщи, някои използват автомобили, други ползват градски транспорт, тоест положението на тялото отново не се променя. Вкъщи, след работа, едва ли някой вечеря, докато стои или лежи, което е просто неудобно.

Разбира се, след тежък ден всеки иска да се отпусне и офис работниците за това предпочитат мек диван пред уморен стол или фотьойл. Но дори и на дивана пред телевизора, останалото се прекарва седнало.

От гледна точка на анатомията, в тези моменти се случва следното: илеалните и задните мускули на бедрото са малко съкратени, което причинява напрежение в лумбалната област.

Втора причина: постоянно напрежение на мускулите на гърба

Подобни проблеми при спортистите, разбира се, не са свързани с заседнал начин на живот, но те страдат от болки в гърба не по-малко от офис работниците. Факт е, че интензивното бягане, вдигане на тежести, скокове и други динамични движения и дори затопляне провокират голямо напрежение в мускулите на гърба. Когато такова обучение се провежда редовно, без подходящо загряване, рискът от мускулни наранявания също нараства. В резултат на това те сключват договор, което води до същото напрежение в гърба като офисните работници.

Поради тези причини тренировъчната програма трябва да бъде правилно изградена, което не само ще повлияе на намаляването на напрежението в гърба, но и ще облекчи заплахите като сърдечна недостатъчност и диабет. Допълнителните кардио упражнения ще помогнат за решаване на проблема с болката в гърба.

Препоръчва се да се изключат елементи на обучение с дълбоки наклонности за хора с подвижни гръбначни дискове или наличието на лумбосакрален радикулит, за да се избегне влошаване.

Йога като лечение на болка в лумбалната част

Предлаганите упражнения трябва да се изпълняват всеки ден, веднага след тренировката. Не забравяйте да правите дълбоки вдишвания с носа си.

Упражнение номер 1. Разтягане на сухожилията


Легнете върху твърда повърхност (под) и огънете коляното на десния крак. Притиснете коляното към гърдите и увийте шал, колан или кърпа на стъпалото, чиито краища се държат в ръце. Изпънете крака нагоре и изпънете петите напред. Ако в този момент има напрежение в долната част на гърба, трябва да огънете коляното на левия крак и да го поставите на пода. В това положение задръжте тялото за три до пет минути и след това повторете всичко с другия крак.

Упражнение номер 2. кърлинг


Свийте краката си, докато легнете, притиснете коленете си към гърдите. Ръцете се разстилат отстрани. Спуснете краката си в огънато положение в дясната страна и в същото време дръжте раменете неподвижни. Изчакайте 1-2 минути. Упражнението се изпълнява, докато издишате. След това повторете всичко по обратния начин.

Упражнение номер 3. сфинкс


Легнете на пода върху корема с акцент върху предмишницата. Положението на лактите е под раменете. Дланите и стъпалата се държат неподвижно. Притиснете към пода срамната кост, за да ускорите притока на кръв в лумбалната област. Дръжте тялото в това положение за една до три минути.

Упражнение номер 4а. гълъб


Заставане на четворки за разширяване на лявото коляно в посока на китката на лявата ръка. Сравнително с лявото бедро, кракът е разположен диагонално. Направете наклон напред и кръстосвайте лакти пред себе си, така че да получите опора за челото. Поставете главата си на лактите. Дръжте тялото в това положение до три минути, след което повторете всичко, но с другия крак. При наличие на дискомфорт в коленете, когато изпълнявате това упражнение, трябва да използвате поза 4b.

Упражнение номер 4б. Вдяване на иглата


Легнете на гърба си и огънете двата крака, така че краката ви да останат притиснати към пода. Поставете левия крак вдясно, така че да се образува числото "4". Повдигнете десния крак, така че подбедрицата да е успоредна на пода. Хванете бедрото на десния крак с две ръце и задръжте тялото за две до три минути. Повторете с левия крак.

Упражнение номер 5. Вертикално удължаване на крака


Легнете на пода и стегнете глутеалните мускули. Краката се изправете по протежение на стената. Намирайки се в това положение ви позволява да отпуснете мускулите на лумбалната част и помага да се отървете от излишната течност в глезените, стъпалата, облекчава подуването. Препоръчва се да се изпълнява това упражнение след интензивни тренировки и след летене в самолет. Краката в тази позиция се държат в продължение на пет до десет минути.

Въз основа на материали: Breakmuscle.com