Коя захар е най-здравословна?

В интернет можете да намерите много дебати коя захар е по-здравословна: тръстикова или бяла. Трябва ли да използвам подсладител ">

съдържание

  • 1 калорична захар
  • 2 Какъв е гликемичният индекс на захарта?
  • 3 Коя е най-здравословната захар?
  • 4 Какво е рафинирана захар?
  • 5 Каква вреда нанася глюкозният сироп?
  • 6 Може ли захарта да се изхвърли?
  • 7 Вредни ли са подсладителите?

Калорична захар

Един грам бяла и кафява захар съдържа 4 килокалории. Ако една чаена лъжичка се напълни „с пързалка“, тя съдържа 7 грама захар (28 килокалории). Ако една чаена лъжичка е без пързалка, тя съдържа около 20 килокалории. Подобно количество калории се съдържа в кубче рафинирана захар.

Важно е захарта да не причинява основната вреда от високото си съдържание на калории. Установено е, че захарта и нейните заместители допринасят за това, че човек преяжда, тоест тялото губи способността си да контролира глада поради прекомерната консумация на глюкоза. Освен това има видове захар, които могат да "нарушат" естествените механизми на метаболизма, което води до прекомерно отлагане на мастната тъкан.

Какъв е гликемичният индекс на захарта?

Гликемичният индекс на захарта се приближава до 80 единици. Тоест, тялото не трябва да харчи енергия за усвояването на глюкозата и нейното разграждане. Всички килокалории се трансформират в енергия (или телесни мазнини) без най-малка загуба.

За да абсорбира напълно една кутия сода, която съдържа около 35 грама захар, тялото ще се нуждае от около половин час. За сравнение, една част от месно ястие с гарнитура, която съдържа подобен брой килокалории, се усвоява в рамките на 4-5 часа.

Коя захар е най-здравословна?

Въпреки често срещаното погрешно схващане, разликите между различните видове захар са минимални. Сянката на захарта и растението, от което се добива (тръстика или цвекло) не влияят на броя на килокалориите в грам захар и гликемичния индекс. Има само една разлика: лек послевкус, в който има кафява захар.

Мнозина смятат, че захарта е по-полезна да се замени с мед. Това обаче не е така. 80-85% мед се състои от захар, докато кафявата захар се състои от 98% глюкоза. Естествено, нито единият, нито другият продукт с прекомерна консумация не могат да донесат никакви ползи за здравето.

Какво е рафинирана захар?

Рафинираната захар е захар, която е претърпяла максимално пречистване от всякакви примеси. В същото време примесите означават също минерали и витамини. Белотата на рафинираното бяло се постига благодарение на избелването: естествената захар има леко жълтеникав цвят.

Рафинираната захар се получава от евтино захарно цвекло или тръстика, които по една или друга причина не са подходящи за извличане на кафява захар. По-често обаче за производството на рафинирана захар се използват още повече бюджетни суровини, глюкозен сироп.

Каква вреда нанася глюкозния сироп "> Може ли да се изостави захарта?

Популярното схващане, че нервната тъкан се нуждае от глюкоза, за да функционира правилно, е заблуда. Сложните въглехидрати, които се предлагат със зърнени храни и растителни храни, са много по-добър вариант за всички тъкани на тялото.

От хилядолетия хората се справяха без много захар в диетата: масовото производство на този продукт започва едва през миналия век. Е, през последния половин век консумацията на захар се увеличи няколко десетки пъти. Може би това обяснява защо катастрофално увеличава броя на хората, страдащи от излишно тегло.

Вредни ли са подсладителите?

Захарта е пристрастяваща на психологическо ниво: постепенно на човек става трудно да се справя без сладки храни. Въпреки това, заедно със сладкишите, в тялото влизат прости въглехидрати, които са причина за наднорменото тегло.

Подсладителите са с ниско съдържание на калории, но не се отказват от желание за сладкиши. Освен това аспартамът, който е част от повечето подсладители, директно навлиза в нервната тъкан, а ефектът му върху организма все още не е напълно изяснен. Затова е препоръчително да не въвеждате заместители на захарта в диетата, а по-скоро да се опитате да изоставите навика ежедневно да ядете храни, които имат сладък вкус, за да се освободите от психологическа зависимост.

Захарта е продукт, който може да наруши естествените механизми за контрол на усещането на града. Резултатът от това е преяждане: искате повече и повече сладки храни. Захарните заместители предоставят възможност за маскиране на този проблем, но не го отстраняват. Следователно, единственият изход е да откажете сладкишите, когато ги замените със зеленчуци и плодове или да ограничите продуктите, съдържащи захар в диетата.