Спортно хранене за начинаещи

За да може силовите тренировки да донесат максимални ползи, трябва да приемате различни добавки. Те са представени от огромен асортимент, което значително усложнява избора за начинаещи спортисти. Това се отнася за абсолютно всеки специализиран магазин за спортно хранене.

Невъзможно е да постигнете впечатляващи ефекти, ако не приемате спортно хранене за начинаещи. Начинаещите в културизма, след като са научили за необходимостта от приемане на спортни ястия, могат лесно да се объркат в изобилието от различни продукти, без да знаят на кого да дадат предпочитание. За да не сбъркате с избора и да не останете разочаровани, трябва да проучите подробно какви добавки наистина действат и ще донесат ползи за постигането на вашата спортна цел още в началните етапи на силовите тренировки.

съдържание

 • 1 Неща, които трябва да знаете, когато решите да приемате спортно хранене "> 2 Защо хранителните добавки са важни
 • 3 Комплект спортно хранене за начинаещи
  • 3.1 Протеин
  • 3.2 Бавни въглехидрати
  • 3.3 Креатин
  • 3.4 Рибено масло
  • 3.5 Бета аланин
 • 4 Други добавки за обучение
  • 4.1 Комплекси преди тренировка
  • 4.2 Глутамин
  • 4.3 Добавки за повишаване на тестостерона
 • 5 Заключение

Какво трябва да знаете, когато решите да приемате спортно хранене?

Доста е трудно хората, които едва наскоро започнаха да работят с тежести, да разберат кои добавки да закупят и колко пари трябва да се изразходват. Невъзможно е да се действа без увереност, че приеманото спортно хранене ще донесе ефективност. В противен случай продуктът няма да има полза.

Новичките културисти трябва да бъдат внимателни към обучителната си програма. Работата с тежести се препоръчва не повече от четири пъти седмично. Продължителността на урока трябва да бъде максимум 60 минути. Трябва да си отдъхнете от тренировките. Без да следвате тази препоръка, няма да е възможно да постигнете желания резултат. По-продължителната продължителност и честотата на тренировките ще доведе до претрениране.

Трябва да разберете разликата между храненето за силова тренировка и диетата. За да увеличите мускулната маса, трябва да изоставите три хранения на ден. Препоръчва се да се яде седем или дори осем пъти на ден, но на малки порции. Това е основната гаранция за успех за всеки начинаещ спортист, който иска да притежава впечатляващо количество мускул. Най-важното вещество, което трябва да присъства в диетата на всеки културист, е протеин. Количеството протеин на ден не може да бъде по-малко от 20 грама на порция. Това се отнася за тренировъчните и не тренировъчните дни.

Защо хранителните добавки са важни

Начинаещите културисти трябва ясно да знаят, че спортното хранене е неразделна част от тренировките с тежести. Добавките съдържат вещества, които са необходими за мускулна печалба. Основното нещо е да не прекалявате и да не се увличате с такива продукти.

Не случайно се наричат ​​добавки, защото не могат да се приемат като пълноценно хранене, а служат само за компенсиране на липсата на елементи, необходими за изграждане на мускулен обем. Основният недостатък, който е характерен за спортното хранене, е, че много висококачествени добавки са доста скъпи. Това трябва да се вземе предвид в дългосрочен план.

Комплект спортно хранене за начинаещи

Има определен основен набор от спортно хранене за начинаещи, който трябва да се обмисли за закупуване. Всеки продукт има свои собствени характеристики, както и за каква спортна цел са най-подходящи.

протеин

За да изградите добра мускулна маса, се нуждаете от протеин, който съдържа суроватъчен протеин, който се характеризира с най-високата скорост на предаване на това вещество до мускулите. Тази добавка е основният източник на аминокиселини. Без тях обемите практически не растат.

Най-добрият резултат се получава, когато пият протеин както преди, така и след тренировка. Благодарение на суроватъчния протеин мускулите получават точно тези вещества, които стимулират увеличаване на обема. Тази добавка е най-добрата сред всички продукти, съдържащи протеин.

Суроватъчният протеин е най-лесно смилаемият. В допълнение, можете да направите коктейл от него абсолютно навсякъде. Може да се вземе у дома и да се вземе със себе си на фитнес. Недостатъкът на тази добавка се счита за доста висока цена, както и фактът, че тя е доста висококалорична. Това е значителен недостатък за тези, които се опитват да отслабнат.

Бавни въглехидрати

Сложните въглехидратни добавки често съдържат витамини, както и калций, магнезий и калий. Те ви позволяват да получите енергията, необходима за тренировка, така че да вземете този sportpit е най-добре преди да започнете тренировката.

Можете да приемате декстроза и малтодекстрин, но те са много по-скъпи. По-достъпен вариант е да смесвате суроватъчен протеин с бананово или оризово мляко. Здравословна алтернатива може да бъде сладки картофи, фурми, овесени ядки.

Основното предимство на бавните въглехидрати е, че те допринасят за изгарянето на мазнините и също така поддържат стабилно ниво на кръвната захар. Ако закупите добавката под формата на прах, цената ще бъде доста висока.

креатин

Добавката, както показват различни изследвания, увеличава силата и стимулира събирането на постна мускулна маса, тоест без мастни подкожни усложнения. Те приемат креатин както преди, така и след тренировка, както и в почивни дни от часовете. Оптималната дневна порция е 5 грама.

Благодарение на креатина спортистът получава необходимия прилив на енергия, за да изпълнява високоинтензивни тренировки. Основното предимство на креатина е, че той помага да се "избутат" границите на собствените им възможности, тоест да се упражнява много по-дълго и по-продуктивно. Предлага се в различни форми, което ви позволява да изберете опцията за вас.

Нерд помага да тренира по-интензивно, защото прави спортиста по-силен и по-траен. Недостатъкът на тази добавка е задържането на вода в тялото, което се отразява негативно на теглото, както и разпад, който може да се почувства след тренировка.

Рибено масло

Този продукт е не само полезна спортна добавка, но и отлично противовъзпалително средство, което е безспорно предимство за възстановяване след тренировка. Ефективността му може да се сравни с лекарство като Ибупрофен, но рибеното масло също няма странични ефекти.

Дневната доза зависи от нуждите на организма. Хората, които спортуват ежедневно, се препоръчва да консумират от 2 до 4 грама рибено масло. Продуктът е богат на Омега-3 и Омега-6 киселини, които обикновено не са достатъчно снабдени с храна.

Рибеното масло насърчава по-бързото възстановяване и е основният доставчик на Омега-3 и -6. Но, приемайки този продукт, трябва да сте подготвени за неприятен послевкус, гадене, киселини, оригване с рибена миризма.

Бета аланин

Често, изпълнявайки трудни подходи, спортистите изпитват неприятно усещане, че мускулите им започват да горят. Това явление се нарича мускулна ацидоза, което прави по-нататъшното обучение невъзможно. Приемането на бета-аланин облекчава умората на мускулите и ви позволява да правите класове по-дълго и, следователно, ускорява напредъка чрез увеличаване на показателите за сила.

Препоръчително е да използвате тази добавка половин час преди тренировка. В почивни дни можете да го пиете по всяко удобно време. Благодарение на бета-аланина мазнините се отпускат по-бързо, мускулната маса и силата се увеличават. Цената на продукта е висока. Често спортистите изпитват усещане за изтръпване в тялото, но това е абсолютно безобидно.

Други добавки за обучение

Има още две добавки, които могат да помогнат на начинаещите да подобрят тренировките си.

Комплекси преди тренировка

Напълно оправдайте името си. Пред тренировките се използват преди тренировки, за да се увеличи производителността на обучението. Тази добавка се препоръчва да се пие половин час преди тренировка. Това е смес от различни компоненти, заслужили най-голяма популярност: кофеин, L-тирозин, креатин нитрат, бета-аланин, аргинин.

Основното предимство на комплексите преди тренировка е енергията, която те дават на тялото. Цената на добавката е висока, а компонентите, включени в нейния състав, са в други продукти, така че понякога е по-препоръчително да се спрете на тях.

глутамин

Насърчава по-доброто възстановяване след физическо натоварване. Препоръчва се да го приемате след приключване на тренировката, което ще помогне да изпитате по-малко болка и да ускорите лечебния процес. Ако се възстановите по-бързо, тогава можете да се върнете по-бързо в часовете.

Единственият недостатък на глутамин е високата му цена, но в противен случай спортистът получава само ползи. Употребата на тази добавка помага за укрепване на тялото, минимизиране на болката, премахване на излишния амоняк от тялото.

Тестостеронови усилватели

При мъжете нивата на тестостерон неизбежно спада с възрастта. Може да се увеличи, като приемате определени лекарства. Те стимулират естественото производство на този хормон в организма, което ви позволява да получите много ползи при изпълнение на физическа активност.

Произвеждайте такива лекарства на базата на естествени съставки. Те стимулират либидото и осигуряват прилив на енергия, спомагат за изграждането на мускулите. Недостатъкът е, че повишаването на тестостерона не е твърде значително.

Ако лекарството се приема неконтролируемо, възниква излишък от хормон, човекът става по-агресивен, появяват се акне и плешивост.

ZMA

Това е добавка за повишаване на силата и нивото на анаболните хормони. ZMA не е лекарство, повишаващо тестостерона, но употребата му, както показват проучванията, ви позволява да го поддържате на високо ниво по време на тренировка.

Това спортно хранене подобрява скоростта и времето на възстановителните процеси, стимулира производството на андрогенен тестостерон, както и увеличаване на мускулния обем. Ако надвишите дозата, в организма се натрупва излишък от минерали и витамини.

заключение

Атлетичното хранене е необходимо на спортистите за подобряване на показателите за сила, издръжливост, възстановителни процеси, ускоряване на изгарянето на мазнини. Той не замества обичайната диета, но ви позволява да компенсирате липсата на вещества, необходими за качествен набор от мускулна маса.