Витамин А - описание и съдържание в продуктите

Ретинол (витамин А ) подпомага защитните функции на тялото, удължава младостта и красотата на кожата. Недостигът му води до много здравословни проблеми. Това може да се избегне с точни познания за дневния прием на ретинол, кои храни го съдържат в най-големи количества.

съдържание

  • 1 Ползите и значението на ретинола
  • 2 Стойност за здравето на кожата
  • 3 дневни изисквания за витамин А
  • 4 Симптоми на дефицит на витамин А
  • 5 Витамин А в храните
  • 6 Таблица на витамин А в храните
  • 7 Предозиране на витамин А
  • 8 Заключение
  • 9 Видео рецензия

Ползите и значението на ретинола

Ролята на витамин А е да поддържа правилния метаболизъм и нормалната функция на имунната система. Този компонент под формата на ретинол се намира в кожата, косата, зъбите, костите, мускулите, регулира процеса на регенерация и растеж на тъканите.

Той има уникалната способност да ограничава отрицателното въздействие на свободните радикали върху тялото. Благодарение на това свойство, това най-важно органично съединение за хората устоява на растежа на ракови (злокачествени) клетки и значително забавя процеса на стареене. Ретинолът повишава ефективността на други антиоксиданти, по-специално витамините от група Е.

Стойност за здравето на кожата

Кожните тъкани и лигавиците се нуждаят от витамин А не само като елемент, който поддържа тяхната функционалност, но и като вещество, което помага за възстановяване на епидермиса и лигавицата след получаване на различни видове увреждания. Това се дължи на факта, че това съединение подобрява производството на колаген, който е строителен материал за съединителните тъкани в човешкото тяло.

Козметиката, която е против стареене и е предназначена за лечение на кожни проблеми, обикновено има в състава си ретиноиди - синтетичен аналог на витамин А. Това са не само кремове и лосиони, но и фармацевтични препарати срещу стрии и обриви.

Ежедневно изискване за витамин А

Поради възраст и пол. Дете се нуждае от около 300-400, тийнейджър - 600, възрастна жена - 700, мъж - 900 mcg. Бременните и кърмещи жени се нуждаят от много повече ретинол.

Витамин А се натрупва в тъканите на тялото и прекомерният му прием заедно с храната е изпълнен с отравяне. Безопасната горна граница на дневната надбавка за деца е 900 mcg, за възрастни - 3000 mcg. Разрешено е да се консумират не повече от 9000 mcg наведнъж. По-високата доза е изпълнена с отравяне.

Симптоми на дефицит на витамин А

Диетата на обикновен жител на града са котлети, колбаси и други полуфабрикати от месни продукти, бял ориз, тестени изделия, хляб, елда и други зърнени храни. Такова хранене не позволява да се приема витамин А в необходимото количество, което води до липсата му. Затлъстяването на храни изостря ситуацията.

Постоянната липса на ретинол влияе негативно на защитните функции на организма. Намаленият имунитет води до факта, че човек е по-често болен от настинка, инфекциозни заболявания и губи зрителна острота. Последното е особено вярно в тъмното. Нокътната плочка и косата стават чупливи, а кожата става прекомерно суха. Липсата на това важно органично съединение се показва от появата на пърхот.

Съдържание на витамин А в храните

Витамин А се намира в няколко варианта. Те имат различна химическа структура и се абсорбират в организма в различни проценти. Истинският провитамин А съдържа следните продукти: яйца, масло, пълномаслено мляко, мазнина извара, сирене, рибен черен дроб, хайвер.

Плодовете и зеленчуците съдържат бета-каротин. По време на храносмилането той се превръща във витамин А, който се абсорбира много по-зле от ретинола, получен от животни. Един микрограм бета-каротин, съдържащ се в морков или тиква, може да бъде 1/12 или дори 1/24 микрограма ретинол, който присъства в черния дроб на морските риби.

За да предотвратите недостиг или предозиране на ретинол, трябва да знаете съдържанието му в различни групи продукти.

Таблица за съдържание на витамин А

продуктСъдържание на витамин А на 100 gДневно покритие на стойността
Масло от черен дроб на треска30 000 mcg3333%
Черен дроб (Турция)8000 mcg895 процента
Черен дроб (говеждо, свинско, риба)6500 mcgседемстотин и двадесет процента
Черен дроб (пилешко)3300 mcg370 процента
Сладък червен пипер2100 mcgдвеста и тридесет процента
Сладък картоф - сладък картоф1000 mcg110%
моркови830 mcg93%
броколи800 mcg90%
масло680 mcg75%
Зелена салата550 mcg63%
спанак470 mcg52%
тиква430 mcg43%
Сирене (Cheder)265 mcg30%
пъпеш170 mcg20%
Яйца (пилешки)140 mcg16%
кайсия100 mcg16%
домати40 mcg5%
грах38 mcg4%
Мляко (редовно)30 mcg3%
Зелен пипер18 mcg2%

Най-достъпният и най-богат на витамин А продукт е морков. Бета-каротинът, присъстващ в този зеленчук, му придава характерен червеникав оттенък. За да се гарантира напълно дневната нужда от ретинол, възрастен и дете трябва да ядат два средни моркови дневно.

Предозиране с витамин А

Интоксикацията с ретинол с употребата на растителни продукти е малко вероятна. Количеството витамин А в горната таблица е посочено в чистата му форма, тоест данните не е необходимо да бъдат разделени с „12“ или „24“, тъй като в крайна сметка процентът на асимилация ще бъде малко по-нисък.

Истинската опасност е комбинацията от диетична храна с богати на витамини храни и ретинол капсули. Ситуацията се влошава още повече от факта, че симптомите на хипервитаминоза с ретинол, без да се консултирате със специалист, могат да бъдат сбъркани с недостиг на витамин (липса) на витамин А.

заключение

Витамин А е основен елемент за поддържане здравето на различни телесни тъкани на клетъчно ниво и имунната система. Повечето от него се намира в черния дроб на животни, моркови, сладък картоф и сладък червен пипер, много зелени растения.

Видео ревю