Три продукта за по-добър нощен сън

Проблеми със съня изпитват милиони хора по света. Най-лесният и бърз начин да заспите е да вземете хапче за сън. Много от нас не могат да си представят живота си без лекарства за сънотворни. Лекарите предупреждават, че тези средства далеч не са безобидни дори за абсолютно здрави хора.

Хапчетата за сън не са панацея

Използването на хапчета за сън може да причини нежелани реакции. При продължителна употреба на хапчета за сън човек развива зависимост от него. Много хапчета за сън с успокояващ ефект причиняват главоболие, замаяност, летаргия, сънливост и др. Добре е, ако започнете да заспите на среща и ако това се случи, докато шофирате кола ">

Нарушаване на съня и недостиг на три важни минерала

Сериозни медицински изследвания показват, че безсънието (нарушение на съня, безсъние) е пряко свързано с недостиг на витамини и минерали в човешкото тяло:

  • Безсънието е един от симптомите на дефицит на магнезий. През 2006 г. американското списание Medical Hypotheses публикува резултатите от научните изследвания, според които липсата на магнезий може да бъде основната причина за депресия и намаляване на интелектуалните функции. Магнезият играе основна роля за регулиране на съня. Основните източници на магнезий са: тъмнозелени листни зеленчуци; семена от сусам и тиква; боб, леща; Бразилски орех тлъста риба.
  • Честото събуждане по време на нощен сън може да бъде причинено от липса на калий. Американското списание "Sleep" още през 1991 г. публикува резултати от изследвания, според които калият помага за значително подобряване на качеството на съня. Калият може да се приема под формата на хапчета. Но първо, по-добре е да се опитате да премахнете дефицита му с храната. Мнозина смятат, че бананите са най-добрият източник на калий. Калият наистина се съдържа в бананите, но екзотичните плодове могат да покрият само около 10% от дневната потребност на човешкия организъм. Всъщност най-добрият източник на калий са печените картофи. Голямо количество калий съдържа боб, листни зеленчуци и, разбира се, авокадо. За хранители, които обичат сос от гакамол, това е просто прекрасно откритие.
  • Умората и прекомерната сънливост през деня могат да бъдат причинени от липса на витамин D. Списание Clinical Medicine Sleep през 2012 г. публикува резултатите от проучване, което показва пряка връзка между сънливостта през деня и дефицита на витамин D. Витамин D се произвежда естествено в човешкото тяло. изображение само под въздействието на слънчевата светлина. Трудно е да се получи достатъчно слънчев витамин в северния климат. В храни като черен дроб на треска, риба тон, сьомга, витамин D, разбира се, се съдържа. Но няма пълна сигурност, че ще го получите в нужното количество с храната. Ако не можете да вземате слънчеви бани, тогава имате нужда от допълнителен прием на витамин D.