Ползите от ходенето

Този вид дейност, като ходенето, е резултат от работата на различни мускулни групи. Активирането им допринася за поддържане на тонуса на цялото тяло. По време на ходене участват не само мускулите и крайниците, но се активират и неврофизиологични, както и биомеханични процеси, които имат положителен комплексен ефект върху тялото.

Движението на краката по време на ходене се извършва във вертикална, напречна, надлъжна равнина. С увеличаване на темпото се увеличава амплитудата на вертикалните движения, активността на лигаментно-мускулния апарат и интензивността на консумацията на енергия.

Включването на мускулите на краката води до увеличаване на притока на кръв. Това допринася за по-интензивно обогатяване на вътрешните органи с кислород и ускоряване на метаболитните процеси, протичащи в организма.

съдържание

 • 1 Какви са ползите от ходенето?> 2 Ходене или бягане - кое е по-полезно?
 • 3 Какви са противопоказанията и показанията за ходене?
 • 4 Три принципа на ходене
  • 4.1 Умереност
  • 4.2 Постепенно
  • 4.3 Редовност
 • 5 Какво време да изберете за разходка?
 • 6 Как и колко трябва да ходите?
 • 7 Ходене на едно място
 • 8 стълбища

Какви са ползите от ходенето?

Редовните разходки на чист въздух помагат за укрепване на доброто здраве със следните положителни ефекти:

 • укрепва сърдечно-съдовата, мускулната, дихателната система;
 • насърчава извеждането на токсините;
 • елиминира мастните отлагания: при средна скорост от 1, 5 км до 100 ккал се изгарят за четвърт час;
 • Това е превенция на хипокинезия (физическо бездействие), соматични заболявания, разширени вени, заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • облекчава проблемите със съня;
 • има благоприятен ефект върху психиката;
 • повишава имунитета и издръжливостта.

Ползата от ходенето за мъже е премахването на застояли процеси в таза. Това значително намалява риска от развитие на простатит и други заболявания.

Ходене или бягане - кое е по-полезно?

И ходенето, и бягането имат почти еднакъв ефект. И при двата вида дейност участват сходни мускули и участъци на опорно-двигателния апарат. Разликата е, че за джогинг трябва да имате по-голяма степен на физическа годност и издръжливост.

Трябва да започнете да бягате само след редовно укрепване на тялото пеша. Тичането се препоръчва на хора, които не са с наднормено тегло. В противен случай високите натоварвания могат да навредят на сърцето и ставите.

Ходенето не изисква добра физическа подготовка. Интензивната часова разходка според лекарите може не само да замени бягането от половин час, но и да е по-полезно за здравето.

Какви са противопоказанията и показанията за ходене ">

Три принципа на ходене

Полезността на туризма е следване на три ясни принципа:

 1. умереност

Изборът на степента на интензивност и продължителност на разходките трябва да се основава на благополучието и състоянието на тялото. Няма внезапен скок.

 1. постепенност

Продължителността и темпото на туризма трябва да се увеличават без резки скокове и преходи.

 1. редовност

Разхождайте се всеки ден. Ако няма възможност за ежедневно ходене, е допустимо да ходите поне 30 минути три до четири пъти седмично.

Какво време да изберете за разходка "> Как и колко дълго трябва да ходите?

Зависи от индивидуалните физически характеристики на тялото. Добро упражнение за нетрениран човек може да бъде получено чрез ходене с ниска интензивност, с темпо 4 км на час, пулсът при който достига 80 удара в минута.

Продължителността на разходката за първи път трябва да бъде 20 минути. В бъдеще времето за ходене се увеличава до 30-40 минути. В зависимост от индивидуалните характеристики това може да отнеме от няколко седмици до месеци.

Продължителността на разходките, за да се постигне лечебен ефект, трябва да бъде най-малко 35 минути, при спазване на стъпкова скорост от 7 км / ч и сърдечна честота 65-80 удара в минута. Ускореното уелнес ходене има благоприятен ефект върху здравето, което се проявява:

 • намаляване на риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания;
 • намаляване на теглото;
 • нормализиране на кръвното налягане;
 • подобрена физическа издръжливост;
 • повишено аеробно представяне на тялото.

Продължителността на „тренировките“ с ускорено ходене е от няколко месеца до година, докато ходенето на разстояние от 6-10 км ще спре да се притеснява. Когато целта е постигната, физическата форма се поддържа от различни натоварвания, без да спирате редовни разходки с ускорено темпо.

Ходене на едно място

Той упражнява натоварване върху всички основни системи на тялото, укрепва и повишава неговата издръжливост. Разликата от нормалното ходене е липсата на напредък, а ефективността остава същата.

Препоръчва се да започнете "разходки" от 5-10, увеличавайки продължителността до 60-90 минути. Скоростта по време на тридесет минути разходка на едно място е от 50 до 70 стъпки в минута.

Изкачване по стълбите

Ефективно коригира благосъстоянието. За да започнете да се изкачвате по стълбите, трябва да бъде отказът да се използва асансьорът. Ако физическото състояние позволява, не можете да се ограничите до издигане до желания под и да стигнете до последния. Когато вертикалните движения престанат да носят болка в мускулите на прасеца, задух и ускорен пулс, издиганията се усложняват, като се издига първо на чорапите, стъпва на всяка стъпка и след това преминава през една.

Изкачването по стълбите развива и укрепва мускулите на краката, стабилизира налягането, изгаря няколко пъти повече калории, отколкото при бягане. Можете да постигнете положителен ефект при изкачване на стълби, когато продължителността на разходката е поне 20-35 минути. Времето за достигане на тази продължителност е индивидуално за всеки.

Полезността на ходенето по хоризонталната и вертикалната равнина за човешкото тяло е многостранна. Можете да започнете да ходите по всяко време. Основното нещо е да откажете да използвате асансьора и транспорта, стигайки до работа и вкъщи, ако разстоянието позволява, пеша.