Най-популярният спорт в Русия - TOP10

Спортните състезания винаги са заемали водещо място сред другите видове активно прекарване на времето в Русия. Както показват различни анкети, повечето жители на страната са се опитали в един или дори няколко спорта. Подобна статистика, разбира се, неволно повдига въпроса кой конкретен спорт е най-популярен в Русия ">

съдържание

 • 1 Връзката между разпространението на някои спортове и развитието на обществото
 • 2 Десет най-популярни спорта
  • 2.1 Футбол
  • 2.2 Хокей
  • 2.3 Волейбол
  • 2.4 Баскетбол
  • 2.5 Лека атлетика
  • 2.6 Ски
  • 2.7 Бокс
  • 2.8 Фигурно пързаляне
  • 2.9 Тенис
  • 2.10 Шах
 • 3 Каква роля играе спортът в живота на руското общество?

Връзката между разпространението на определени спортове и развитието на обществото

Неизменни лидери са били и остават футбол, хокей, биатлон, баскетбол. Те са по-ниски по популярност, но такива спортни направления като лека атлетика, ски, тенис, плуване също са доста добре развити. В рамките на повечето видове има различни дисциплини. Според Всеруския регистър на спорта жителите участват в над сто и петдесет разнообразни спортни дисциплини.

Три хиляди удобни стадиона функционират на територията на Русия, пуснати са в експлоатация и успешно работят повече от четири хиляди басейни както за любителско, така и за професионално плуване, разположени са над сто двадесет и три хиляди спортни комплекса и съоръжения. Така развитата инфраструктура позволява на руснаците да се занимават непрекъснато със спорта, който предпочитат.

Развитието засяга не само практическата, но и теоретичната част на спорта по отношение на научните разработки. Спортните медицински организации ежегодно провеждат конгреси, на които се обсъждат сериозни въпроси и нюанси на професионалния и любителския спорт, както и разработват теории и провеждат многобройни изследвания. Такова развитие на практическата и научната страна на спорта допринася за неговото разпространение в страната и популяризирането на различни дисциплини и направления сред масите.

Десет най-популярни спорта

футбол

Заема безусловно първо място. Разбира се, не всички руснаци, които обичат футбола, искат да го практикуват професионално или имат възможност и способност да се представят на толкова високо ниво, да участват в първенства не само от държавно, но и от глобално значение.

Някои млади момчета предпочитат да играят бал с приятелите си в свободното си време. Други са ограничени да гледат любимия си спорт по телевизията, а има и такива, които гледат мачове от трибуните като зрител. Единствената мъка, свързана с футбола, е, че руските отбори рядко печелят състезания от световна класа.

хокей

На второ място след футбола руснаците дават хокей. Да бъдеш професионален хокеист е доста трудно. Заветната цел може да бъде постигната само чрез много години упорито и успешно обучение в сплотен и добър екип под строгото ръководство на професионален треньор. В противен случай хокеистът никога не може да постигне добра игра и да се докаже.

Повечето руски отбори са много силни. Това се превърна в основната причина, че много от тях са членове на Континенталната хокейна лига. Хокеистите понякога носят на страната дори повече победи от футболистите, последователно са демонстрирали, показвали и ще се обявяват много повече пъти в бъдеще.

волейбол

Този трети най-популярен спорт в Русия обединява стотици и дори хиляди хора. Това са не само професионални спортисти, но и огромен брой фенове, за които волейболът се превръща в хоби и спомага за поддържане на отлична физическа форма и добро здраве. Плажният волейбол започва да привлича не по-малко внимание, тъй като абсолютно всички фенове на активното прекарване на времето през летните ваканции могат да го играят.

баскетбол

Целта на този колективен спорт е да хвърли топката в кошницата на противниковия отбор. Два отбора се състезават помежду си, във всеки от които по петима души. Победител е отборът, който вкара най-много голове в баскетболния кош на противниците

Няма разлика между мъжкия и женския баскетбол в правилата на играта. Ако обаче говорим за състезания за любители, тогава всеки играе по съвсем различни начини. Баскетболът е популярен не само в Русия, но и в света. Той неизменно привлича вниманието на огромен брой хора.

леката атлетика

Огромен брой руски жители дават предпочитание на атлетиката, правейки тази дисциплина на аматьорско ниво. Много хора предпочитат бягането пред други спортове. Високата популярност на сутрешното или вечерното бягане не превърна професионалната атлетика в спорт спорт номер 1 в Русия, тя е едва на пето място по популярност.

каране на ски

В северната част на Русия в много райони през зимните месеци пада голямо количество сняг и остава, което прави тези територии чудесно място за ски. Практически всеки жител на Русия се занимава с любителско ходене и ски. Напоследък скандинавското ходене става популярно.

бокс

Боксовите двубои станаха популярни през последните няколко десетилетия. Интересът към него се дължи на възможностите, които той отваря пред мъжете. Силна половина от човечеството, ангажирана с бокс, получава шанс да демонстрира своята сила, борбен дух, воля за победа. Нарастващият интерес към този спорт не би могъл да му осигури по-високо място от седмото.

Фигурно пързаляне

Кънките са донесени в Русия от Европа от Петър I, а спортната дисциплина, която включва пързаляне на специална ледена пързалка, се заражда през 1865 година. Първото състезание се провежда през 1875г. Вълнението около фигурното пързаляне е намаляло донякъде през последните години, но спортът остава сред първите десет.

тенис

Тенисът първоначално е бил наричан „тенис на тревни площи“ и започва да се развива през XIX век. Включен в програмата на Олимпийските игри, той неизменно привлича вниманието, а в Русия много млади хора проявяват голям интерес към него. Този спорт е по-нисък от останалите, но става все по-популярен всяка година.

шах

Дълго време се водят дебати около интелектуалната игра относно това дали шахматът може да се счита за спорт. Днес те са сред спортните дисциплини, затварят десетте най-популярни в Русия.

Всяко спортно състезание включва постоянно желание за усъвършенстване на уменията си, редовни тренировки, умствено и физическо развитие (издръжливост и др.), Необходимостта да се преодолее, да стане емоционално стабилна и да има добър самоконтрол. Шахът изисква човек да притежава всички тези качества.

Анализ на уменията и характеристиките, които трябва да притежава един шахматист, позволи шахмата да бъде признат за спорт в около сто страни, но не и да влезе в програмата на Олимпийските игри. Последният е основният и основен аргумент, който не позволява професионалната игра на шах да заеме силно място сред спортните дисциплини.

Каква роля играе спортът в живота на руското общество ">