Йога за болки в гърба

Оплакванията от болка в лумбалната област са най-честите. Според клиниката Майо рано или късно всеки човек се сблъсква с болка в долната част на гърба. В такава ситуация няма нищо странно. Животът на обикновения човек, прекарващ цял ден на работното място, е директен отговор на въпроса защо хората се притесняват от болки в гърба.

Този проблем е характерен не само за хората, водещи предимно неактивен начин на живот, но и за професионалните спортисти. Можете да се отървете от болката в гърба по различни начини, но най-полезната и ефективна практика е йога, в която има няколко упражнения за решаване на този проблем.

съдържание

 • 1 Защо заседнал начин на живот провокира болки в гърба "> 2 Защо боли гърба при спортисти?
 • 3 йога упражнения за премахване на лумбалната болка
  • 3.1 Разтягане на кост
  • 3.2 Колене
  • 3.3 Сфинксът
  • 3.4 "Гълъб"
  • 3.5 „Прекарайте конеца в иглата“
  • 3.6 Крака на стената
  • 3.7 Йога комплекс за гръбнака и гърба

Защо заседнал начин на живот провокира болки в гърба?

Закуска или чаша кафе преди работа е обичайният сутрешен ритуал, който всеки човек изпълнява, като винаги седи в кухнята или масата за хранене. Подобна ситуация се развива на работното място.

Човек трябва да седи както по време на изпълнението на текущата работа, така и на срещата, а след това отново на обяд, след което отново са в седнало положение до самата вечер. Ситуацията не се променя у дома, когато офис стол е заменен от мек стол или диван, което ви позволява да се отпуснете, докато гледате телевизия или четете вестник, книга и т.н.

Анатомично лумбалната болка се причинява от напрежение в долната част на гърба. Възниква в резултат на свиване на мускулите в илиачно-лумбалната област и в областта на тазобедрената става след много часове седене.

Защо гърба боли при спортисти ">

Упражнението, за съжаление, не помага на спортистите да избегнат болки в гърба. Това е така, защото по време на упражнението долната част на гърба е подложена на повишен стрес. Това се отнася за джогинг, скачане, бързи динамични движения. Когато не се прави загряване с упражнения за разтягане преди тренировка, могат да възникнат наранявания поради продължително натоварване.

Средната тренировка е инструмент, който облекчава болката в долната част на гърба. Те помагат за намаляване на рисковете от развитие на сърдечни заболявания и диабет. И ако съществува такава вероятност, е необходимо да се изпълняват упражнения, насочени към укрепване на сърдечния мускул и съдовата система, и след това да добавите следния стречинг комплекс към тренировъчната програма.

Препоръчва се да се избягва дълбоко наклоняване напред при тези хора, които имат херния диск в долната част на гърба или ишиас. Това се дължи на факта, че състоянието може драстично да се влоши.

Йога упражнения за премахване на лумбалната болка

Когато гърбът ви боли, следвайте йога позите след тренировка или всеки ден. Основното нещо, когато правите упражнението, е да дишате дълбоко. Йога за гръбнака и гърба е най-достъпният и лесен начин да се отървете от болката.

Разтягане на кост

Идеален за започване на тренировка. Легнете на гърба си, огънете едно коляно. Панделка, каишка, сгъната кърпа се поставят върху възхода на стъпалото на огънат крак и след това го изправете. Пръстите на двата крака са издърпани към себе си. Приетата поза се задържа в продължение на три до пет минути. Подобно действие се повтаря и на втория крак. Ако се почувства напрежение в лумбалната област, тогава неработещият крак е огънат и поставен на пода.

Въртяща коленете

Те слагат гръб на пода, огъват коленете си, поставят ръцете си във формата на буквата "Т". Издишайте, спуснете коленете до дясната страна на тялото. Дръжте раменете си притиснати към пода. В тези случаи, когато лявото рамо се издига с понижаването на коленете, коленете се отвеждат възможно най-много настрани. Приетата поза се задържа най-малко 1-2 минути. Повторете упражнението по друг начин.

"Сфинкс"

Трябва да лежите на корема, да се изправите, да се облегнете на предмишниците. Препоръчва се да се следи паралелността на лактите към тялото. Крака, срамна кост, длани притиснати към пода. Поясницата трябва да се усеща, а дъхът - дълбок. Това ви позволява да насочите притока на кръв към долната част на гърба и да облекчите болката. Трябва да останете в приетата позиция от 1 до 3 минути.

"Dove"

Трябва да се качите на четворки, да се наведете и да поставите дясното коляно пред себе си, така че да е до дясната китка. Долната част на крака трябва да бъде разположена диагонално към лявото бедро, а самият ляв крак трябва да бъде изпънат отзад. Хълбоците са притиснати към пода. Трябва да се наведете напред, да разперете лактите отстрани, другата да сложите отгоре на едната си ръка, да спуснете челото върху тях. Задръжте за около 2-3 минути. Повторете това упражнение на левия крак. Ако подобна поза причинява дискомфорт в коленете, тогава трябва да опитате да направите варианта, представена по-долу, като замените „гълъба“ с „конец на иглата“.

„Прекарайте конеца в иглата“

Лежат на гърба си, огъват краката си в колянните стави, поставят ги на повърхността на пода и поставят краката си над левите крака, които повдигат нагоре, така че телето да е успоредно на пода. Левият крак е закопчан с ръце под коляното. Трябва да останете в това положение от 2 до 3 минути и след това да повторите същото действие с другия крак.

Крака на стената

Краката са повдигнати нагоре и поставени на стената. Тази поза помага за отпускане на мускулите на долната част на гърба, премахване на застояла течност от глезените и краката. Тази поза се препоръчва след трудни тренировки и полети. Необходимо е да се задържите в приетата позиция за 5-10 минути.

Йога комплекс за гръбнака и гърба

Горните упражнения са чудесни за избавяне от болки в гърба. Те са предназначени за тези, които започват да учат йога. Комплексът е доста ефективен и много прост. Изпълнете го най-добре сутрин. Такива упражнения трябва да се правят редовно или поне за полумесец.

Въз основа на материали: Breakmuscle.com