Франко Колумбу

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография
 • 3 съвета за обучение и хранене от Франко Коломбо
  • 3.1 Обучение на краката

Антропометрични данни

 • Височина - 166 cm.
 • Тегло - 84 кг.
 • Бицепс - 47 см.
 • Обхват на гърдите - 134см.
 • Размер на дръжката - 44 cm.
 • Лежанка с лежанка - 238 кг.
 • В заседанието - 297 кг.
 • Deadlift - 341 кг.
 • Резултатът е 876 кг.

биография

Франко Коломбо е роден на остров Сардиния на 7 август 1941 г. в Италия. Спортистът е възпитан в семейството достатъчно отговорно, което му е позволило да развие характера на силен и уверен човек, който винаги е имал цел в живота и е постигал целта си. Този младеж беше научен на всичко от родителите си, така че успешно усвои професията овчар и фермер. За съжаление на Франко не е било предопределено да стане истински фермер. Такива качества като търпение и постоянство са му присъщи, благодарение на което той успя да постигне сериозни спортни върхове. Достатъчно сериозно, Коломбо започна да се занимава с бокс и след известно време стана шампион в състезания за любители. Тогава той сериозно се занимава с вдигане на тежести и в крайна сметка се посвети на културизма.

Поради факта, че Франко Коломбо не беше висок, много експерти по този въпрос бяха сигурни, че той няма да успее да постигне сериозен успех в този спорт. Той доказа, че всеки растеж не е пречка за практикуването на този спорт, като спечели на два престижни световни турнира „Мистър Олимпия“. През 1977 г. се провежда турнирът „Най-силният човек в света“ и Франко участва в него. За съжаление спортистът можеше да се изкачи само на пето място тогава, но имаше сериозна причина за това - контузия на крака, в противен случай той уверено ще заеме 1-во място със сериозен марж от своите съперници. Въпреки петото си място му бяха изплатени обезщетение от 1 милион долара. Той бе откаран в болницата в разгара на турнира, където лекарите направиха много разочароващо заключение. Поради сериозността на нараняването лекарите прогнозираха инвалидност, което показва, че той няма да може да ходи до края на живота си. Но Франко Коломбо се оказа не такъв човек: той не само се изправи на крака и започна да ходи, но и започна сериозна тренировка, в резултат на което през 1981 г. той беше на първо място в международния турнир „Мистър Олимпия“.

Арнолд Шварценегер и Франко Коломбо могат да се считат за големи приятели, след като се срещат през 1965 г. в град Мюнхен за състезания по културизъм. В същото време на турнирите „Мистър Олимпия“ те не се състезаваха помежду си, защото се представиха в различни теглови категории, но спортисти тренираха почти винаги заедно.

Съвети за обучение и хранене от Франко Коломбо

 1. Не трябва да практикувате излишъка от масата на спортно оборудване и винаги да работите с обичайните тежести. Когато работите с максимални тежести, е необходимо да се концентрирате върху спазването на техниката на изпълнение на движенията. Във всеки случай не можете да направите без загряване на мускулните групи, в противен случай можете да се нараните и да забравите за тренировките за дълго време.
 2. Тежките основни упражнения водят до натоварване на много мускулни групи наведнъж. Фокусирането върху работата на тези конкретни мускулни групи ще помогне за оптималното разпределение на натоварването и предотвратяване на наранявания.
 3. Не използвайте прости въглехидрати преди тренировъчния процес поради бързото им усвояване, което няма да осигури необходимата енергия за тренировъчния процес. По-добре е да използвате сложни въглехидрати, за да осигурите на мускулите необходимата енергия. Не трябва да спортувате без да ядете, но и не трябва да преяждате.
 4. Според Франко оптималното време за ефективно обучение е между 14:30 и 16:30. За съжаление, не всеки може да си го позволи по ред причини. В този случай е достатъчно да ядете 1 час преди тренировка и спокойно можете да отидете на тренировка.
 5. Всеки спортист трябва да вземе предвид своя биоритъм и да тренира не на срив, а на техния възход. Само в този случай е възможно да се работи с максимално тегло.
 6. Мускулите трябва винаги да се чувстват топли, така че не трябва да носите плътно прилепнали анцузи във фитнес залата, за да покажете на другите своите резултати. Тренировъчен костюм трябва да запази мускулната топлина, което дава възможност да се работи с различни тежести.
 7. Трябва да се вслушате във вътрешния си глас, който винаги ще сочи правилния път.
 8. Режимът е основното условие за постигане на високи резултати. Трябва да се отдели време за сън, хранене и тренировки. По-добре е да тренирате постоянно по едно и също време, като не забравяте да почивате, тъй като мускулите не растат по време на периоди на тренировка, а по време на периоди на почивка.
 9. В края на тренировъчния процес първо трябва да си починете и след това да се храните добре, консумирайки достатъчно количество протеини и въглехидрати.
 10. В процеса на тренировка е допустимо да практикувате да излизате от фитнес залата, за да дишате на чист въздух. Това е особено вярно след твърди подходи, работа с максимално тегло. След като излезете, трябва отново да се върнете във фитнеса и да продължите да тренирате.

Обучение на краката

Тази програма не е предназначена за начинаещи, а за опитни спортисти. В този случай можете да се възползвате от специализация. Упражненията са основни и не можете да кажете, че са леки.

Така че:

 1. Седем комплекта клекове. Броят на повторенията постепенно намалява с всяко заседание. Упражненията започват с 20 клякания, след това се правят 15, след това 10, 8, 6, 4 и 2 клякания.
 2. Четири комплекта преси за крака. За първия подход се правят 50 движения, за втория 25. След това 18 и 8.
 3. До 6-7 подхода за удължаване на краката в симулатора. Броят на повторенията е до 20.
 4. За 2-3 подхода към удари с мряна или с дъмбели. Всяко движение се повтаря до 15 пъти.
 5. 6 комплекта вдигания. Първо се правят 3 подхода от 5 движения, а след това 3 повторения, 1 и 1.