Изборът на протеин и правилния прием

Начинаещите културисти доста често, желаейки бързо да увеличат мускулната маса, не обръщайте голямо внимание на избора на протеинов шейк, придобивайки първия, без да мислите, че всеки вид протеинова добавка има своето предназначение. Протеинът трябва да бъде избран, като се вземат предвид целите и задачите, поставени от спортиста.

За да успеете във всеки спорт, редовните тренировки не са достатъчни, вие също трябва да се придържате към специална диета. Използването на протеин в диетичното спортно хранене се изисква в следните спортни дисциплини:

 • фитнес;
 • бодибилдинг;
 • Николов;
 • всеки вид спорт, насочен към растежа на мускулите и развитието на силата.

Има много видове протеинови добавки. Някои са идеални за тези, които искат да отслабнат, докато други, напротив, допринасят за растежа на мускулната маса. Следователно неправилният избор може да доведе до обратния на желания резултат.

съдържание

 • 1 Протеин и неговото значение
 • 2 сорта протеин
  • 2.1 Изолирайте
  • 2.2 Концентрирайте
  • 2.3 Хидролизат
 • 3 вида протеинови добавки
  • 3.1 Яйце
  • 3.2 Изолат от суроватъчен протеин
  • 3.3 Казеин
  • 3.4 Соя
  • 3.5 Колаген
  • 3.6 Млечни продукти
 • 4 Общи препоръки за употреба
 • 5 Защо протеинът не е за спортисти "> 6 Възможна вреда от приема на протеини

Протеин и неговото значение

В спортното хранене протеинът се нарича протеин, от който са съставени почти всички телесни тъкани. С разграждането на протеина, което се случва в организма, се отделя енергия.

Съществуват две групи от протеини независими аминокиселини, които са жизненоважни, и взаимозаменяеми киселини. Протеините от първата група се намират в черния дроб, рибата, месото, млечните продукти, а от втората - в различни видове зърнени храни.

За да може организмът да функционира нормално, дневният прием на протеин на килограм от собственото тегло на човек трябва да бъде най-малко 1, 5 грама. Идеалното съотношение е 2 грама.

Разновидности на протеин

Протеиновите добавки, произведени от производителите на спортно хранене, са с органичен, а не химически произход. Те се получават от естествени продукти, когато всички излишни вещества и компоненти, присъстващи в тях, се отстраняват и са от няколко вида:

изолат

Протеин в най-чистата му форма, количеството на примесите в което е минимално. Той се абсорбира лесно от тялото. Това лекарство е най-скъпото сред суроватъчните протеини. Приема се след тренировка с цел възстановяване на енергийните резерви и привеждане на мускулите в тонус.

концентрат

Съдържащият се в него протеин не се подлага на такова дълбоко пречистване. Съотношението на примесите в него може да бъде от двадесет до шестдесет процента от общата маса на продукта.

хидролизат

Лекарството не е просто почистено, а частично ферментирано. Основната му характеристика е моменталната смилаемост. Това се постига поради факта, че всяко вещество има формата на пептид. Намаленото натоварване на тялото води до факта, че броят на ензимите, отговорни за процеса на разграждане на протеина, в резултат на което се генерира енергия, се намалява. Това се отнася до значителен минус от тази категория протеини.

Видове протеинови добавки

Протеинът се получава от различни вещества. В зависимост от донора се разграничават следните групи лекарства:

яйце

Ценен протеин, който служи за ориентир за оценка на полезността и ефективността на други видове. В организма той се усвоява почти напълно, тоест почти сто процента.

Изолат от суроватъчен протеин

Най-ценната добавка, съдържаща максимална концентрация на аминокиселини BCAA, имаща най-висока степен на разделяне. Благодарение на това лекарството незабавно възстановява мускулното състояние и енергийния резерв. Това го прави идеален за употреба сутрин, когато тялото не се е възстановило напълно от съня, и след тренировка.

казеин

Има сложна структура. Получава се в резултат на използването на специален ензим, който води до изваждане на млякото. Той има специална структура и, попадайки в тялото, се превръща в сирене маса, която се абсорбира за дълго време. Постепенното разграждане на казеиновия протеин позволява на тялото да получава енергия за дълъг период. Можете да го използвате както през нощта, така и когато се нуждаете от презареждане на енергия за известно време.

соя

Уникалният киселинен състав на този вид протеин влияе благоприятно върху концентрацията на холестерола. Той принадлежи към категорията на добавките, които насърчават ефективна загуба на тегло. Като правило се използва от хора, страдащи от наднормено тегло, както и спортисти с индивидуална непоносимост към лактоза. Недостатъкът на този протеин, получен от соя, е, че той може да провокира смущения в стомашно-чревния тракт. При приемането му е необходима строга дозировка.

генозната

Благодарение на аминокиселинния си състав, той укрепва връзките, ставите, кожата и съединителните тъкани. Добавката се използва като допълнение към други основни лекарства.

мандра

Състои се от смес от казеин и суроватъчен протеин, които обикновено се приемат в пропорции от 20 до 80 процента, и малко количество млечни въглехидрати.

Всеки от тези видове протеин може да бъде закупен отделно. Производителите на спортно хранене предлагат сложни добавки, които включват два или повече протеина.

Общи препоръки за употреба

Няма добавки, които са сто процента протеин. Концентрацията му варира между 50-90%. Има отделни препарати, протеинът в които е 95% от общата маса на сместа. И за да се изчисли дозировката, да се въведе лекарството в обичайната диета, този факт трябва да се вземе предвид, за да знаете как да го приемате правилно.

Добавката се разрежда със сок или вода. Количеството течност в този случай не играе никаква роля. Единственото правило, което трябва да се помни при приготвянето на протеинова смес е, че не можете да използвате вряла вода. В противен случай протеинът може просто да се свие, тоест да стане неизползваем.

Необходимо е да се приема дневната норма на протеинова добавка, за да се получи допълнителна мускулна маса в две дози. Първият път пият сместа сутрин, а вторият след тренировка или преди вечерно хранене, ако е ден за почивка. Количеството консумиран протеин може да бъде разделено на по-голям брой приеми. Основното е, че не можете да пиете цялата смес наведнъж. В противен случай е вероятно стомашно-чревния тракт да не се справи с толкова много протеини, някои от които няма да бъдат усвоени.

Когато протеиновата смес се използва за отслабване, тя замества част от обичайната диета, но не се комбинира с обичайното хранене. Добавката се използва вместо закуски, закуска или вечеря. Този подход ви позволява да попълните нормата на протеини, необходима за пълноценното функциониране на организма, но да намалите съдържанието на калории в обичайната диета. Това ще повлияе положително на теглото в посока на намаляване.

Защо протеинът не е за спортисти ">

Възможна вреда от приема на протеини

Противопоказание за употребата на добавката е индивидуалната непоносимост към протеина или друго вещество, което е част от сместа. На фона на дисбиоза или липса на протеиноразцепващи ензими може да се появи лошо храносмилане. Ако се наблюдава подобна ситуация, трябва да намалите дозата на сместа или да започнете да приемате ензими. Това може да се случи дори когато спортист получи най-добрата добавка.

Протеинът не може да навреди на вътрешните органи, но може да доведе до обостряне на съществуващите бъбречни заболявания. За да премахнете това последствие, достатъчно е да изключите добавката от вашата диета. Това ще позволи на тялото да се върне в първоначалното си състояние.