Рибено масло: ползи и вреди за организма

Полезността на мазнините, получени от риба, се състои в уникалния му състав. Той е богат на полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. При редовна употреба на рибено масло рискът от развитие на резистентност към инсулин, образуването на кръвни съсиреци, липопротеини с ниска плътност се намалява.

съдържание

  • 1 Биологична стойност
  • 2 Предимства за тялото
  • 3 дневен прием
  • 4 Инструкции за употреба
  • 5 Противопоказания и странични ефекти

Биологична стойност

Рибеното масло съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFAs), най-важните от които са алфа-линоленова и ейкозапентаенова киселина за тялото. Те са отговорни за ефективността на прехвърлянето на биогенни амини в централната нервна система, подобряват кръвоснабдяването на мозъка. Тези процеси влияят пряко върху повишаването на когнитивните резултати. EPA (ейкозапентаенова киселина) има противовъзпалителни свойства.

Благоприятният ефект на PUFA прекурсорите, невропротектините, е да предпазват невроните от вредното въздействие на оксидативния стрес. Последното е резултат от прекомерна физическа активност, включително по време на тренировка. Това се дължи на високата нужда на спортистите от постоянния прием на тези вещества в тялото.

Полезността на омега-3 PUFAs не се ограничава до излагане на мозъка. Резултатите от проучвания, проведени през седемдесетте години на миналия век, показват, че хората, приемащи омега-3 полиненаситени мастни киселини, са много по-малко склонни да страдат от заболявания като коронарна болест на сърцето (ИБС), атеросклероза на крайниците и хипертония.

Ползи за тялото

Тази животинска мазнина се използва активно при лечение на нощна слепота, анемия, рахит, туберкулоза и други разстройства. Високото му съдържание на витамин А помага за поддържане на отлично зрение. Рибеното масло ви позволява да възстановите яснотата на мисленето и да се развеселите с органична депресия, която се развива на фона на дегенеративни и съдови процеси, епилепсия, невроинфекция, хронична интоксикация и наранявания.

Високото съдържание на витамин D в рибеното масло го прави ефективно профилактично средство срещу костни заболявания. Витамините от група D участват пряко в производството на триптофан серотонин от аминокиселината, която също се нарича „хормон на радостта“. Функцията на серотонина е да регулира апетита, двигателната активност и настроението. Всичко това има положителен ефект върху общото състояние на организма и благосъстоянието на човек.

Рибеното масло изгаря наситени мазнини, помага за постигане на значителни резултати по-бързо при отслабване. Последните проучвания показват, че омега-3 е в състояние да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер. Този факт намира както привърженици, така и противници. Дискусиите по тази тема все още продължават. Потискането на оксидативния стрес от рибеното масло води до намаляване на чувствителността към надбъбречните хормони.

Съставът на рибеното масло включва:

  • арахидонова, олеинова, палмитинова киселина;
  • омега-3 и омега-6;
  • холестерол;
  • фосфор и йод.

Ежедневен прием

Определя се от индивидуалните характеристики на тялото. Приемливото количество рибено масло, което не вреди на организма, се счита от 1, 0 до 1, 5 грама на ден. За щангистите тази цифра се удвоява и възлиза на 2-3 грама. С намаляване на масата е необходимо да се консумират още повече мазнини, като количеството му се достига до 4 грама на ден.

Прекъсванията между приемите могат да бъдат пропуснати. Имайте предвид факта, че получаването на чист омега-3 поради неправилно съхранение е доста трудно. Ако правилата за съхранение са нарушени, повече метаболити се превръщат в свободни радикали. Последните не носят ползи, а напротив, причиняват тежки щети на организма.

Инструкции за употреба

Рибеното масло е показано за хиповитаминоза (дефицит) на витамини А и D, депресия, невроза, такова нарушение на нервната система като невроциркулаторна дисфункция - вегетоваскуларна дистония (VVD), както и за подобряване на проводимостта на централната нервна система. За спортистите тази животинска мазнина е незаменима. Ускорява метаболитните процеси, протичащи в тъканите, допринася за подобряване на физическите показатели.

Те отделят омега-3 капсули. Те се приемат само след хранене. Ако пиете капсули на празен стомах или преди хранене, това е изпълнено с различни стомашно-чревни разстройства. Ежедневният прием на капсули може да се види на гърба на опаковката. Когато мастните ненаситени киселини се приемат под формата на тинктура, тя се пие три пъти на ден с храна, но не повече от 15 мл.

Можете да получите PUFA от прясна риба. Основното е, че продуктът се съхранява правилно. В този случай ще бъде достатъчно да ядете 150 грама риба на ден.

Капсули - най-удобната форма на приложение

Забраната на това лекарство по време на Съветския съюз се дължи на произход. Рибеното масло, получено от останките от черен дроб на треска или риба, съдържа много вредни за организма вещества, включително тежките метали. Днес лекарството от тези източници се намира на свободния пазар, но не се препоръчва за употреба.

Полезно за тялото рибено масло на опаковката трябва да бъде отбелязано "риба", а не "от черен дроб на треска". "Рибните" мазнини се получават от месо, а не от остатъци или черен дроб. Колкото по-скъпо се използва разнообразие от риба, толкова по-добре се получават мазнините от нея. Това се дължи на факта, че не трябва да се купуват твърде евтини капсули с рибено масло.

Противопоказания и странични ефекти

Стомашно-чревните разстройства са основен страничен ефект поради неправилен прием на рибено масло на празен стомах. Омега-3 има редица противопоказания. Не може да се използва за камъни в бъбреците, хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза, надвишаваща нормалното ниво на калций в кръвта.

Приемът на полиненаситени мастни киселини е противопоказан при нарушения, свързани с декомпенсация на системи, включително фебрилен синдром, както и по време на обостряне на пептична язва. Когато веществото води до алергични прояви, това е изпълнено с развитие на анафилактичен шок.

Рибеното масло, като всяко лекарство или продукт, има своите противопоказания за употреба. При липса на индивидуална непоносимост, проявяваща се под формата на алергични реакции, които възпрепятстват приема му от болести, тя носи безценни и многостранни ползи за организма, ви позволява да поддържате добра форма и да поддържате добро здраве.