Намалени нива на тестостерон: причини и симптоми

Намаляването на най-важния мъжки хормон - тестостерон, се проявява с проблеми в леглото и други последствия, които позволяват точното разпознаване и спиране на този доста сериозен процес.

съдържание

 • 1 Свързан с възрастта спад на тестостерон
 • 2 Терапия за повишаване на тестостерона
 • 3 Тестостерон и сексуални проблеми
 • 4 Отслабване и наддаване на тегло
 • 5 нарушение на съня
 • 6 ключови признака на долния тестостерон
  • 6.1 Капка в обема на семенната течност
  • 6.2 Липса на нощна и сутрешна ерекция
  • 6.3 Наличието на характерни признаци на андропауза
  • 6.4 Без дразнене
 • 7 Заключение
 • 8 Определете нивото на тестостерон у дома - Видео

Спад на тестостерон във възрастта

Намаление на мъжкия хормон, което се наблюдава със скорост от един до три процента годишно, се наблюдава на възраст между 30 и 35 години. В медицината има състояние, наречено „андропауза“, при което намалението на тестостерона се наблюдава в по-ранна възраст и достига пет процента годишно.

Процесите, свързани с падането на хормоните в мъжкото тяло, са бавни, което често води до факта, че много симптоми на този проблем остават невидими, не се правят опити за промяна на това. Съпротивлявайте се и значително увеличавайте тестостерона помага за постоянно натоварване на мощността, диетичен прием, използването на минерали.

Терапия за повишаване на тестостерона

Преждевременното рязко намаляване на най-важния мъжки хормон най-често съпътства развитието на сериозно депресивно състояние. Съзнанието се замъглява, мотивацията и способността да се концентрира върху нещо са забележимо намалени, човекът започва да пристига в състояние на апатия.

В особено тежки случаи емоционалният фон е толкова потиснат, че има тенденция към самоубийство. Лекарите при млади мъже в подобна ситуация предписват курс на лечение със стероиди. Ако го започнете, тогава инжекцията ще трябва да се прави постоянно. В противен случай депресията ще се засили.

Тестостерон и сексуални проблеми

Ерекцията не е пряко свързана с тестостерона. Хормонът стимулира синтеза на азотен оксид, произведен от мозъчните рецептори. Стартирайки механизма на ерекцията, тя засяга мъжкото либидо.

Намаляването на хормона потиска желанието на мъжа за секс. Постигането на качествена и трайна ерекция става все по-трудно. Подобна е ситуацията с еякулацията и усещането за острота на оргазма е значително притъмнено.

Отслабване на мускулите и наддаване на тегло

Тестостеронът има директен ефект върху мускулите. Поради намаляване на нивото му, мускулите също се губят. Наблюдава се намаляване на бицепсите, мускулите в краката и в областта на гърдите. Дори сериозните силови тренировки не помагат за увеличаване на предишните обеми.

Гените, отговорни за натрупването на мастни запаси, се характеризират с повишена чувствителност към концентрацията на тестостерон. Намалението му се превръща в своеобразен тласък за засилен набор от излишни килограми. Увеличената мастна тъкан е още по-потискаща за хормона.

Нарушение на съня

Когато тестостеронът падне, става трудно да заспи, безсънието често страда, човек може да страда от ненужно ранно събуждане. Депресията и летаргията, които съпътстват намаления тестостерон, се изострят значително от проблемите със съня.

Нарушаването на съня е пагубно за благосъстоянието. На тялото постоянно му липсва почивка. Той няма време да се възстанови дори след малки натоварвания. Последицата от хроничната липса на сън е влошаване на депресивното състояние. Такава верижна реакция на фона на спад на тестостерона прилича на спирала.

Основните признаци за намаляване на тестостерона

Рязко намаляване на основния мъжки хормон се проявява чрез следните симптоми:

Капка семенна течност

Обемът на еякулата е в пряка зависимост от тестостерона. Колкото по-високо е нивото му, толкова по-голямо е количеството на семенната течност, произведена в организма. От пролуките между отделните еякулации не зависи обемът на семето, а концентрацията на семенната течност.

Липса на нощна и сутрешна ерекция

Здравият мъж трябва да има поне три или четири ерекции седмично през нощта и сутринта. Те не се появяват поради сънища от определен характер, а са причинени от дневни разлики в тестостерона. Ако не се наблюдават такива ерекции, тогава нивото на хормоните се понижава.

Наличието на характерни признаци на андропауза

Както при женската менопауза, така и при мъжете се наблюдават „горещи вълни“ - неочаквано усещане за прегръдка топлина, която започва от главата и се разпространява по-ниско. Такива моменти са придружени от повишено изпотяване.

Без дразнене

Намаленият тестостерон намалява агресивността. Тази промяна по правило се дължи на намаляващите нива на хормоните, а не на мъдростта, придобита през годините, която се състои в това да не обръщаме внимание на грубото поведение на другите.

заключение

Постепенното намаляване на тестостерона е неразделна част от стареенето. Рязък спад може да бъде причинен не от възрастта, а от външни фактори, проявени от горните признаци. Не пренебрегвайте проблема. По-добре е веднага да се консултирате с лекар.

Определяме нивото на тестостерон у дома - Видео