Процентът на телесните мазнини: как да разберете, примери за снимки

Преди това индексът на човешката телесна маса е използван за определяне на цялостното здравословно състояние. Днес за тази цел се следи процентът на телесните мазнини .

По тази тема могат да бъдат намерени много статии, включително определянето на този индикатор с помощта на таблици, формули или други методи. Този материал обсъжда основните идеи на тези статии, а резултатът е представен в снимки за визуално представяне на състоянието на мъжкото и женското тяло, в зависимост от този показател.

съдържание

 • 1 Какъв е процентът на мазнини> 2 Разпределение на мазнини
 • 3 Характеристики на фигурата
 • 4 Възраст
 • 5 мускулни канала
 • 6 Процент мазнини: мъжко тяло
  • 6, 1 3-4%
  • 6.2 6-7%
  • 6.3 10-12%
  • 6, 4 15%
  • 6.5 20%
  • 6, 6 25%
  • 6, 7 30%
  • 6, 8 35%
  • 6, 9 40%
 • 7 Съдържание на мазнини в проценти: женско тяло
  • 7, 1 10-12%
  • 7, 2 15-17%
  • 7, 3 20-22%
  • 7, 4 25%
  • 7, 5 30%
  • 7, 6 35%
  • 7, 7 40%
  • 7, 8 45%
  • 7, 9 50%
 • 8 Как да намалим процента на телесните мазнини - Видео

Какъв е процентът на мазнини?

За да имате представа какво се обсъжда в този материал, е необходимо да се справите с няколко термина и понятия.

Как се изчислява този процент? Количеството мазнини в килограми се разделя на телесно тегло и след това се превръща в процент. Например при общо тегло 80 кг на човек и тегло на мазнини 13 кг процентът на съдържание на мазнини ще бъде 16.

Разпределение на мазнини

Всеки има своите характеристики на тялото и тялото, включително разпределението на телесните мазнини. Така че, някои жени имат малко количество мазнини по корем и има излишък в трицепсите и бедрата. Други имат обратното. При мъжете в повечето случаи мастните отлагания се наблюдават главно в корема. На снимките ясно се вижда в кои части мазнината най-често се отлага при женския и мъжкия пол.

Функции на фигурата

Те също са различни за всеки, така че хората със същия процент мазнини ще изглеждат различно на външен вид. Като пример тук можем да посочим модели и спортисти, които имат този показател абсолютно еднакъв, а разликите са видими с просто око.

възраст

Снимките показват хора във възрастовата категория 25-35 години. Трябва да се отбележи, че колкото по-възрастен човек става, толкова по-голямо количество мазнини се съдържа в тялото му . Например мъжете на възраст 20 и 50 години имат същия процент мазнини в тялото, но първият (млад) той ще бъде 15%, а вторият - 20%. Това се дължи на свойството увеличаване на мазнините с възрастта около органи и мускули.

Мускулни канали

В процеса на изпомпване на тялото се формира релеф, мускулите стават по-забележими и наподобяват жлебове на външен вид. Важно е също да имате представа какво е съдовата система. Тъй като процентът на съдържание на мазнини намалява, върху тялото се появяват вени - това е значението на този термин.

Съдържание на мазнини като процент: мъжко тяло

3-4%

Този процент мазнини е типичен за културистите в подготовката за спорт. В този случай се наблюдава повишена съдова същност - вените се виждат на почти всеки мускул. Дори мускулите на дупето имат малки пропуски и отсъствието на такива показва много ниско съдържание на мазнини. Нормата за мъжете е около 2% мазнини. Именно това количество е необходимо за организма да функционира нормално, тъй като мазнините предпазват органите в коремната кухина и гръдния кош.

6-7%

Този показател не е толкова категоричен, колкото предишния, но все още не е нормален за повечето представители на силна област. Факт е, че това се отразява във външния вид, например, човекът изглежда ухутен, което предизвиква безпокойство у хората около него. Такъв процент съдържание на мазнини е типичен за повечето модели, мускулите им са ясно разграничени, има ярка съдова същност, включително мускулите на крайниците и корема. Когато коремните мускули са ясно видими, мускулите са ясно разделени - това показва ниско съдържание на мазнини.

10-12%

Това е нормално ниво за мъж. Разбира се, коремните мускули не са толкова ясно видими, както в предишния случай, но мускулите на пресата са ясно видими. Това е точно състоянието и формата на тялото, към което се стремят повечето мъже. Той се смята за привлекателен за нежния пол. Такъв процент съдържание на мазнини се характеризира с жлебове само на ръцете и раменете, а не на всеки мускул.

15%

Това ниво отговаря на мъже с прилепнала и стройна фигура. Контурите на мускулите са ясно видими, но между тях няма видимо разделяне. По правило жлебовете са покрити с малко количество мазнини. Това обаче не се отразява негативно върху формата на тялото - фигурата е красива, въпреки факта, че няма очевидно разпределение на мускулите.

20%

Това ниво на съдържание на мазнини се характеризира с не много ясно разпределение на мускулите и кръвоносните съдове. В повечето случаи мъжете имат малък корем. Например, мъжкото население на Ню Йорк има основно съдържание на мазнини между 20-25%. Но на други места този показател може да варира. По правило при мъж с височина 180 см и телесно тегло 81 кг съдържанието на телесни мазнини е около 20% мазнини.

25%

В този случай има значително увеличение на обема на кръста, мускулите и съдовете практически не се виждат. С височина на мъжа от 180 см, минималният обем на талията му може да достигне 91 см. Също така, такъв процент съдържание на мазнини се характеризира с леко увеличение на обема на шията, малки гънки на мазнини. Но всичко това е красиво скрито от дрехите. Мъжете, които имат по-високо ниво на мазнини от посоченото в този параграф, са изправени пред затлъстяване. Абдоминален тип затлъстяване се разпознава, ако размерът на талията надвишава 101см.

30%

Този показател се характеризира с разпространението на мазнини по цялото тяло, включително образуването на мастни натрупвания в кръста, бедрата, гърба и прасците. Визуално талията изглежда повече от бедрата, мускулите изобщо не се виждат, стомахът провисва.

35%

Когато телесното тегло непрекъснато се увеличава, количеството на мазнините се увеличава, по-голямо количество от които се натрупва в корема. На това ниво се наблюдава равномерно увиснало коремче, талията като такава изчезва напълно (обемът му може да надвишава 101 см). Такъв стомах се нарича "бира".

40%

Както в предишния случай, телесните мазнини са концентрирани в кръста и корема. Размерът на талията може да надвишава 145см. С този показател човек се сблъсква с редица проблеми с движението, особено по стълбите. Трудно е да се наведеш надолу. Това са първите сигнали за затлъстяване!

Процент съдържание на мазнини: женско тяло

10-12%

Минималното ниво, което може да се наблюдава само при жени, занимаващи се с културизъм. Съдовете и мускулните канали са ясно видими. За нормалното функциониране на организма е допустимо съдържание на мазнини от 8-10%. Каква е причината за тази разлика в сравнение с минималния показател за мъжете (2%)?> 15-17%

Съответства на второто ниво на мазнини при мъжете. Такъв показател е типичен за по-голямата част от моделите, рекламиращи бельо. Освен това повечето от тях могат да срещнат проблеми, свързани с нарушена функционалност на тялото. Ясно се виждат мускулите на крайниците, раменете и притискането. Поради ниското съдържание на мазнини, формата на бедрата и задните части не се изразява.

20-22%

В тялото на повечето спортисти това е процентът на съдържание на мазнини. На крайниците се наблюдава малко количество мазнини, мускулите на абс се виждат ясно. Минималното ниво на отделяне на мускулите помежду си.

25%

Характерна е за по-голямата част от нежния пол. Такава жена не може да се нарече твърде тънка, но не и дебела. На дупето има малък слой мазнини, завоят на бедрата се вижда ясно. Това ниво е характерно например при 163см височина и 59кг телесно тегло.

30%

За разлика от мъжете, при които натрупването на мазнини се наблюдава главно в корема, при по-голямата част от жените то се отлага в задните части и бедрата. Последните се произнасят със закръглена форма. 30% мазнини е горната граница за обикновената жена.

35%

Още по-голямо увеличение на бедрата, заоблените форми придобиват шията и лицето. Ханшът може да надвишава 100см, талията - 80см. Започнете да провисвате корема.

40%

Обиколката на бедрата може да надвиши 106см, талията - 90см, бедрата - 63см.

45%

На това ниво е характерна появата на забележими гънки, състоянието на кожата се влошава. Ханшът може да надвишава 115см, талията - 90см. Раменете изглеждат забележимо по-тесни от бедрата.

50%

Ханшът става още по-голям, значително надвишава ширината на раменете. Състоянието на кожата се влошава, мазнините се виждат ясно. Ханшът може да надвишава 115см, а талията - 101см. Пример: с височина на жената 163 см и телесно тегло 90 см, половината от тях е мускулна маса, останалите 50% са мазнини.

Как да намалим процента на телесните мазнини - Видео

Въз основа на материали: builtlean.com