Как да изберем елиптичен треньор за дома

Подходящо и стройно тяло не е просто желание да изглеждате привлекателно, а желание да поддържате и поддържате собственото си здраве. Различните физически активности правят възможно постигането на целта, но най-популярни са упражненията на симулаторите.

Това спортно оборудване е представено от различни видове. Наред с класическите се появяват напълно нови сортове, сред които елиптичните са спечелили заслужена популярност.

Ефективен и лесен за учене, той ще бъде добър избор за тези, които искат да спортуват на симулаторите у дома, а не във фитнес центъра. За да определите конкретен модел, трябва внимателно да проучите характеристиките на устройството и критериите, които са от първостепенно значение.

съдържание

 • 1 елиптичен треньор
  • 1.1 Какви мускулни групи се развиват "> 1.2 Плюсове и минуси
 • 2 Ефективност на елиптичната машина за отслабване
 • 3 Видове елиптични трениращи
 • 4 Какви нюанси трябва да се имат предвид при избора?
 • 5 Колко струва елиптичен треньор?
 • 6 Рейтинг на най-добрите елиптични треньори

Елиптичен треньор

Основната конфигурация е устройство с подвижни и неподвижни дръжки, чифт крачни педали. Някои модели имат седалка. Комбинира няколко режима - бягане и ходене с различна скорост, трениране на ръце чрез специални дръжки.

Ellipse е в състояние да замени бягаща пътека, оборудване за гребане и ски, велосипед. Тя се различава от другите устройства по това, че краката се движат по елипсоидален път.

Какви мускулни групи се изработват "> плюсове и минуси

Елиптичният треньор, подобно на всяко друго спортно оборудване, има както положителни, така и отрицателни страни. Отделните модели имат своите предимства, но ако се обобщят, плюсовете се свеждат до следните точки:

 1. Многофункционалност . По време на тренировка се изработват голям брой мускулни групи.
 2. Без ограничения за нивото на обучение . И начинаещите, и тези, които са в добра физическа форма, могат да започнат да тренират на елипса.
 3. Универсалност . Можете да се включите в симулатор на всяка възраст без ограничения.
 4. Security. Минималното натоварване на ставите намалява риска от различни наранявания.
 5. Минималните разходи за време. Половинчасова тренировка ви позволява перфектно да стегнете тялото и да укрепите сърдечния мускул и съдовата система.
 6. Няколко режима. Благодарение на способността да бягате, ходите, да симулирате гребане и ски във фитнеса, елипсата ще бъде отлично допълнение към урока, а у дома ще работи почти всички мускули.

Минусът на елипсата, независимо от модела на симулатора, се счита за цялостното високо натоварване върху тялото и мускулите. И за да не си навредите, предвид здравословното ви състояние, трябва да преминете на консултация с вашия лекар. Това се отнася за абсолютно всеки вид физическа активност, а не само за елиптичен треньор.

Елиптична ефективност на машината за отслабване

Кардио тренировките допринасят за бързото изгаряне на телесните мазнини и съответно за загубата на излишни килограми. Те могат да се изпълняват както без използване на каквито и да било устройства или чрез такова спортно оборудване като елипсоид. Този симулатор, съдейки по прегледите, създаден специално за кардио, помага да отслабнете. Въпреки това, независимо от тренировъчната програма или оборудване, отслабването става възможно, ако се спазват следните правила:

 • Количеството консумирани калории трябва да бъде по-малко от изгореното. Без нормализиране на храненето, когато храната се консумира неконтролируемо, теглото остава непроменено или намалява минимално, дори ако тренирате на елипсоид всеки ден.
 • Получете радостта от тренировките. Бягането на чист въздух със сигурност е добро, но не винаги забавно поради метеорологичните условия или нежеланието да изглеждате напоени и изпотени пред другите. Елипсоидът ви позволява да тичате в удобна среда, близо до душа, без да причинявате неудобства.
 • Тренирайте поне 4 пъти седмично. Човек, който иска да намери красива и прилягаща фигура, трябва да намери време за занятия в графика си. Ако тренировките не се провеждат редовно, дори най-добрият симулатор няма да помогне да се намери хармония.
 • Дайте всичко възможно в класната стая. Калоричната стойност, показана от брояча на дисплея, може да се различава от реалните показатели с 50%. Електрониката не може точно да отразява колко намалени мазнини, тъй като този показател не зависи от времето на тренировка, а от това колко усилия влага човек. Активната сесия за 30-40 минути е много по-ефективна от един час тренировки с бавно темпо.
 • Изпотете добре. Ако потта не стърчи и човек не се чувства уморен, тогава няма резултат.

Ясно следвайки представените пет правила, няма да е трудно да намерите тънка и прилягаща фигура.

Видове елиптични трениращи

Пред хората, които не искат да посещават фитнес центъра, има огромни възможности при избора на оборудване за домашни работи. Като се има предвид обаче колко вида симулатори се продават, е доста трудно да се даде предпочитание на който и да е. За да не правите грешки, по-добре е първо да посетите фитнеса и да се опитате да тренирате на определено устройство. И ако докато тренирате на елипсоид, няма съмнение, че той е перфектен, можете да започнете да избирате конкретен модел.

Има няколко вида елиптичен треньор, всеки от които има свои характеристики, предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид, преди да направите покупка:

 • Механична. Не изисква електричество за работа, той има най-ниската цена, но не е много популярен и е изключително рядък. Устройството се задвижва от човешка сила, което прави движенията по него твърде остри, а работата е шумна.
 • Магнито-механични. Той има осем различни нива на работа с възможност за ръчна промяна на товара. Устройството има стъпка с дължина 40 сантиметра. Този тип елипсоид е с малък размер и ниска цена, идеален за начинаещи с минимално ниво на физическа годност.
 • Магнитна. Режимът на превключване се осъществява чрез електронно, а не механично управление. Този модел се препоръчва за хора със средна физическа годност.
 • Електромагнитен. Най-тихият елипсоид в експлоатация, характеризиращ се с плавни движения. Дължината на стъпалото върху него е от 40 сантиметра или повече. На електронното табло можете да видите разстоянието, пулса, продължителността на урока, броя на изгорените калории. Натоварването се променя на всеки 5 вата. Недостатъкът е доста високата цена.
 • Аеромагнитни. Той е подобен на електромагнитния елипсоид, но може да работи не само от електрическата мрежа, но и неподвижно, тоест от генератора.

Избирайки конкретен модел, трябва да помислите предварително за мястото на инсталиране, отсъствието / наличността на възможността за свързване на симулатора към мрежата. За механичните симулатори не е необходимо електричество. Без мощност електромагнитните, магнитните и магнитно-механичните модели не могат да работят. И двата режима са реализирани в аеромагнитен елипсоид, който при презареждане от мрежата може да работи на батерия.

Какви нюанси трябва да се имат предвид при избора на ">

Решавайки конкретния тип елипсоид, е необходимо да се вземат предвид някои дизайнерски характеристики, познаването на които ви позволява да изберете наистина висококачествен и удобен модел.

Максималното натоварване, поддържано от повечето елипсоиди, е 120 кг. Оптималната цифра е с 10-15 кг повече от собственото тегло на човека, който ще тренира на симулатора.

Рамка и тяло. Доброто устройство винаги има солидна рамка и всяка част приляга плътно към другата. Не трябва да има дефекти и обратна връзка. С увеличаването на дължината на рамката се увеличава степента на комфорт и дължината на предприетата стъпка. Стационарните са по-здрави от сгъваемите, но предимството на последното е, че са удобни за съхранение и не заемат много място по време на тренировка.

Маховик. Това е колело, благодарение на което педалът се задвижва. Колкото повече е теглото му, толкова по-добре. Тежките маховици осигуряват плавни движения и добро натоварване. Хората с тегло 95 или 100 кг трябва да дават предпочитание на маховиците от 15 кг, а по-крехките - 8 кг.

Задвижване на задно колело или задвижване на предните колела Първият се отличава с това, че маховикът е разположен в задната част на елипсоида, тоест директно между краката на обучаващия се. Това ги прави максимално удобни за бягане с наклонено тяло напред и трениране на техники за ски. Елипсоидите със задно задвижване могат да се използват от хора с абсолютно различна височина, което го прави идеален избор за цялото семейство. Те са стабилни и с малки размери. Моделите с предно задвижване са по-скъпи от задвижването на задните колела, но според някои, той е много по-ефективен в борбата с излишното тегло, тъй като разстоянието между педалите е минимално.

Дължина на крака Пряко зависи от физическата форма и индивидуалните характеристики. Начинаещите и малките хора трябва да си купят модел, при който дължината на крачка е 30 см. В средната ценова категория най-често се срещат елипси с дължина на крака 40 см. Най-добрите за кардио тренировки са симулатори, където този параметър започва с 50 см, но те са изключително добре обучени потребители.

Ъгълът на педалите. Промяната на този параметър се осъществява изключително в скъпи модели. Необходимо е за напреднали потребители. Промяната на ъгъла на наклона се препоръчва само когато всички условия на натоварване са напълно овладени в стандартното положение. Поради промяна в параметъра се променя и групата мускули, които се тренират.

В скъпите модели на елиптични тренажори електронният дисплей показва много повече информация от представената в средния ценови диапазон, както и възможността за промяна на натоварването, вградени са импулсно зависими програми. Последните работят благодарение на импулсни сензори, свързани с човек и включени в комплекта на симулатора.

Колко струва елиптичен треньор ">

Цената се дължи на функционалност, максимално натоварване, тип на купето и броя на режимите за смяна на натоварването. Това се отразява в широк спектър от разходи в рамките на дори един вид симулатор.

Механичен елипсоид може да бъде закупен в диапазона от 157 до 2 585, магнитен - 165-3 577 долара, но например моделът E3, който може да издържи максимално тегло от 182 кг, е оборудван с ниво на натоварване 101, в което е инсталиран монитора Cybex 772 при / e3 около 23 400 долара. Електромагнитен симулатор може да бъде закупен в ценовия диапазон от 273 до 9 000 долара.

Рейтинг на най-добрите елиптични треньори

Определянето на избора на оптимален модел позволява различни оценки, които представляват устройствата, считани за най-добрите сред аналозите по отношение на цена и качество:

Ергометър " Хоризонтални Анди 3" . Предимството на модела е най-високата точност на измерване на сърдечната честота, както и натоварването въз основа на показателите на сензорите, свързани по време на тренировка.

Задвижване на предните колела " Kettler Skylon 5". Този ергометър има тежки маховици с тегло 22 кг и дължина на стъпката 50 см. В компютъра на модела са вградени 10 програми, както и памет и се реализира възможността за синхронизиране с компютър. Теглото на елипсата достига 76, 5 кг, а цената е доста висока.

Магнитно HouseFit Compact E 1.0 с задно задвижване . Той няма компютър, той може да работи както от мрежата, така и от батерията. Снабден с пейсмейкър. Моделът тежи 27 кг, има 8 различни режима.

Електромагнитна „ Проксима Панда “. Този симулатор за задвижване на задните колела реализира 16 програми, както и опцията за отразяване на сърдечната честота безжично с помощта на подходящия сензор без проводници, но компютърът не работи на руски език.

Магнитно задвижване на задните колела " Torneo Stella " . Наред с 14 програми и дължина на стъпката от 40 см, симулаторът има възможност за провеждане на фитнес тест и анализатор на мазнини. Минусът на модела е скърцането на части, което се елиминира с помощта на графитна или силиконова грес.

За да разберете по-добре как да изберете правилния елипсоид, можете да гледате видео, в което е описано подробно кои параметри да обърнете внимание първо, а също така е показано положението, в което трябва да тренирате в основния режим.

Не бива да купувате елиптичен треньор, без да се упражнявате върху него във фитнес залата. Необходимо е да следвате не само препоръките, но и да се доверите на собствените си предпочитания. Изисква се предварително да обмислите място за инсталиране. Колкото по-малко е пространството, толкова по-малко като цяло трябва да бъде тялото на елипсата.