Вдигането на тежести е най-добрият начин да се отървете от мазнините!

Напоследък са измислени много начини да се отървете от излишните мазнини, но най-доброто от тях са били и остават упражнения за вдигане на тежести и това е неоспоримо.

Но трябва да се има предвид, че не става въпрос за периодични сесии, по време на които се използват няколко упражнения за трениране на тежести, а не за някакъв вид вдигане на тежести, когато упражненията се изпълняват с гири или гири и, разбира се, не за синтез вдигане на тежести и атлетика или още повече аеробика. Всичко е много по-просто - просто трябва да отидете на платформата и да извършите един след друг да се повдига към гърдите, да се движите и да се движите с максимално възможното тегло и едновременно да наблюдавате как изчезват килограмите.

С помощта на вдигане на тежести можете напълно да трансформирате фигурата си, но трябва да разберете едно нещо - говорим за вдигане на тежести в първоначалния му вид, а не за някои леки модификации. В този спорт има само две състезателни упражнения - повдигане на гърдите с по-нататъшно натискане и подскачане с две ръце. Програмата за трениране на всеки щангист се състои от тези упражнения (в някои от техните вариации), както и отделни форми на клекове.

В съзнанието на публиката вдигането на тежести рядко се свързва с изгаряне на мазнини, което се дължи на факта, че това не е много зрелищен спорт и привлича вниманието главно от тежките тежести. Но ако се вгледате внимателно, повечето щангисти имат суха и стройна фигура. Малцина, които внимателно наблюдават състезанието, знаят, че както и в много други спортове, вдигането на тежести има различни категории тежести, извън които само индивидуални тежки тежести. Останалите спортисти най-често се пържат.

В публикацията „Спортно хранене“ Аскер Йекенгруп и Майкъл Глийсън (Human Kinetics, 2010) предоставя сравнителна таблица за нивото на подкожните мазнини при представители на различни спортове:

  • Хокей - 8 - 15%;
  • Волейбол - от 11 - 14%;
  • Тенис - 12-16%;
  • Вдигане на тежести - 9-16%.

Много интересни данни, според които щангистите могат спокойно да се считат за „сухи“ спортисти. Следователно не е изненадващо, че упражненията от арсенала на вдигане на тежести днес често се срещат в тренировъчните програми на спортисти от други спортове и дори любители. Жалко е само, че тази работа не предоставя данни за жените.

Такова интензивно изгаряне на мазнини се дължи на високите разходи за енергия на щангистите по време на тренировка. Например реномираното списание Sports Medicine наскоро публикува статия на Хедър Смит и Адам Стори, озаглавена „Уникални аспекти на конкурентното вдигане на тежести“. В своята работа авторите пишат, че енергийните разходи по време на умерена тренировка за вдигане на тежести са "сравними с метаболитните разходи на кръгова тренировка с големи тежести".

В допълнение, има такъв фактор като отделянето на растежен хормон. Смит и Стори пишат, „че се наблюдава 4, 5–13-кратно увеличение на хормона на растежа по време на повдигане на тежести с висока интензивност.

Тайната се крие във факта, че при изпълнение на упражнения за вдигане на тежести се тренират големи мускулни групи, а тялото се включва в дейност, която има голяма амплитуда. Опитваме се да разградим подобно упражнение като удар в неговите компоненти: в началото - мъртва лифт, след това се издърпва към брадичката, след това - повдигане на бицепса с горната хватка и предния клек, последвано от армейската преса и лежанка. Няколко повторения на тази последователност с тежка маса стимулират метаболизма толкова много, че тялото започва да изгаря мазнините с голяма скорост.

През 1983 г. бившият щангист д-р Майк Стоун проведе интересно проучване, резултатите от което бяха публикувани в канадското списание за приложни спортни науки. Същността му се свежда до факта, че отделенията му, обучени по стандартната техника за вдигане на тежести, намалиха нивото на подкожните мазнини с 6% за 8 седмици и получиха 4% увеличение на сухото тегло. Това развенчава мита за невъзможността едновременно да се изграждат мускули и да се изгарят мазнини.

Увеличаването на мускулната маса е вид метаболитен бонус, което означава, че тялото започва да гори повече калории в покой. Това се дължи на факта, че тренировката с тежести дава много по-постоянен и дълготраен ефект от аеробните програми, които изгарят мазнините, но не осигуряват мускулен растеж.

През последните години аеробиката се популяризира от много известни личности като най-добрият начин за изгаряне на мазнини. В резултат на това десетки милиони хора прекарват часове и без особен ефект, като правят упражнения с ниска интензивност с постоянно темпо. Но съвременните изследвания показват, че интервалните тренировки имат значителни предимства пред аеробиката.

Затова най-добрият начин за тези, които искат да се отърват от излишните мазнини, е пътят до клуба за вдигане на тежести!