Осем често срещани мита в културизма

Всички знаят, че 21 век е век на информация. Ако се наложи да намерим отговора на конкретен въпрос, можем да се обърнем към различни търсачки за помощ, като въведем въпрос и получим незабавно обяснение. Информацията обаче ли е ""

съдържание

  • Мит първи: Тренирането с тежести ви прави твърди и бавни
  • Мит 2: Ако спрете да тренирате, тогава мускулите се превръщат в мазнини
  • 3 Мит трети: За да натрупате мускулна маса, просто трябва да натрупате общо тегло
  • 4 Мит четвърти: Ниските повторения не увеличават мускулите
  • 5 Мит пет: Тренировките с тежести могат да забавят растежа на младите спортисти
  • 6 Мит шест: Упражненията са по-ефективни от свободните тежести
  • Мит 7: Силовите тренировки не подобряват сърдечно-съдовото здраве
  • Мит 8: Аеробните тренировки изгарят мазнините по-ефективно от силата

Мит първи: Обучението с тежести ви прави твърди и бавни

Самата идея, че скованото тяло е неизбежният резултат от тренировката с тежести, е масивна заблуда. Напротив, и по никакъв друг начин, упражненията, използващи пълния обхват на движение, могат да увеличат както мускулната гъвкавост, така и гъвкавостта на ставите. Между другото, щангистите често демонстрират невероятна гъвкавост.

Ясно е, че постепенно мускулите се съкращават, защото вдигате тежести, за да направите това или онова движение, но в бъдеще те ще се удължат отново, което означава, че нито една тренировка не може да направи мускулите скъсени завинаги. Например, никой след завършване на обучение за бицепс не ходи със свити ръце в състояние на свиване. Освен това, дори благодарение на разтягането, е невъзможно да се удължат мускулите за цял живот (изявлението на инструкторите по пилатес). Ако мускулите бяха в състояние да останат в състояние на разширение, ставите им биха загубили стабилност.

Мит втори: Ако спрете да тренирате, тогава мускулите се превръщат в мазнини

Мускулите не могат да се превърнат в мазнини, точно както кракът не може да стане ръка. Платовете са толкова различни, че по принцип не могат да станат взаимозаменяеми! Този мит живее и живее само поради един сценарий, при който хората с отлични мускули напълно спират да тренират с тежести, а след това бързо наддават на тегло, в резултат на факта, че сега изгарят по-малко калории и мускулите им стават по-малки.

Мит трети: За да натрупате мускулна маса, просто трябва да натрупате общо тегло

Тя включва набор от общо тегло, както набор от мускулна маса, така и набор от мазнини, което заедно ви позволява да получите максимално възможен размер. По време на славата на Арнолд, културистите по целия свят често трупаха тегло в извънсезонния период, след което за конкуренцията изгаряха подкожни мазнини. Факт е обаче, че телесните мазнини не водят до бързо увеличаване на мускулната маса. Всъщност такъв начин за наддаване само повишава инсулиновата резистентност, а това от своя страна може да доведе до усложнения в изграждането на мускулите и изгарянето на подкожните мазнини. Той също така разстройва увеличаването на общите нива на мазнини и производството на хормони на щитовидната жлеза, които са много важни за изгарянето му.

Мит четвърти: Ниските повторения не увеличават мускулите

Първото опровержение на факта, че ниските повторения не са в състояние да увеличат мускулния размер е, че атлетите на високо ниво (онези спортисти, които изпълняват ритници в турнири, лицеви опори на гърдите) много често имат изключително ниво на мускулна маса. Заедно, ниските повторения и тежки тежести позволяват разработването на високо прагови моторни единици (тип IIB мускулни влакна). Ако се използват високи повторения и по-леко тегло, тогава могат да се разработят двигатели с нисък праг (тип IIA влакна). За да постигнете максимална мускулна маса, трябва да тренирате два вида влакна наведнъж.

Мит пет: Тренировките с тежести могат да забавят растежа на младите спортисти.

Сред родителите има много от тези, които поставят децата си под забрана на тренировки с тежести, докато достигнат юношество, поради причината, че се страхуват, че тренировките от този вид могат да повредят плочите на епифизната жлеза и да забавят растежа на тялото (линеен). Важно е да ги уверите, че страховете от този вид нямат основа и са напразни. Както каза покойният Мел Сиф, доктор по физиология и специалист в областта на биомеханиката на меките тъкани, „биомеханичните изследвания показват, че традиционната ежедневна дейност (бягане, скачане, удари) може да постави много по-голям стрес върху опорно-двигателния апарат, отколкото интензивна тренировка с тежести. " Освен това, по време на национални проучвания, в които участваха млади спортисти, специалистите откриха, че големите тежести са способни не само да спрат, но и по-скоро да ускорят растежа на костите при децата.

Мит шести: Упражненията са по-ефективни от свободните тежести.

Естествено, ако ги сравните със свободни тежести, тогава симулаторите имат определено предимство. Например, те помагат да се изолират специфични мускули, да се възстановят от травма. В допълнение към това, някои упражнения (например огъване и разгъване на краката) се изпълняват най-добре директно на симулатора. Въпреки това, свободните тежести изглежда са най-универсалните от тренировъчните машини, а също така са и най-ефективният начин за развиване на функционална сила за участващите в атлетиката, защото упражненията със свободни тежести са подобни на естествените движения на човека.

Мит седми: Силовите тренировки не подобряват сърдечно-съдовото здраве

Сред привържениците на аеробиката има много, които уверено твърдят, че аеробната тренировка се счита за най-ефективната за подобряване състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това е известен фактът, че липсата (или пълното отсъствие) на аеробни упражнения все още не е сърдечно-съдов рисков фактор. Абсолютно всяка физическа активност може да се нарече този фактор. В допълнение, можете да имате сериозно сърдечно заболяване, докато спортувате и поддържате тялото си във форма. Кардиолог, доктор по медицина Хенри А. Соломон, пише в книгата си, озаглавена Митът за упражненията: „Сърдечно-съдовото здраве на човек не е способността му да изпълнява физическата работа на определена дейност. На първо място, сърдечното здраве на човек се определя от състоянието на различни сърдечни структури, които също включват сърдечния мускул, клапите и специфичните сърдечни тъкани, които провеждат електрически импулси, както и коронарните артерии. "

Мит 8: Аеробните тренировки изгарят мазнините повече от силата

Тук е важно не само да се разруши митът, но и да се отбележи, че, напротив, тренировките за резистентност могат да причинят значително натрупване на млечна киселина (от своя страна, това позволява интензивно да се отделя хормон на растежа). Хормонът на растежа е известен с това, че изгаря подкожни мастни образувания. В допълнение към всичко по-горе, тренировките с тежести са най-ефективният начин за изграждане на мускули, което от своя страна ускорява метаболизма в пъти. В резултат: както в покой, така и директно по време на тренировка се изгарят най-голям брой калории.

Тъй като силовите тренировки имат много митове, е много трудно понякога да отделяме от тях реални и важни факти. Най-важният съвет, който можете да дадете с увереност, е да изучавате с голямо внимание всички източници, опитайте се да развиете разумен скептик в себе си, който приема сериозно и замислено всичко, което четете и всичко, което чува. Във всеки случай наличието на тази или онази информация в Интернет не е гаранция за нейната пълна надеждност.