Брус Ли тренировъчна система

съдържание

  • 1 Сила или скорост и гъвкавост "> 2 Колеги разказват
  • 3 Бодибилдинг в живота и кариерата на Брус Лий
  • 4 Собствена система от разнообразни обучения
  • 5 видеоклип „Брус Лий - възможности“

Сила или скорост и гъвкавост?

Във връзка с ненадминатия боен артист Брус Лий има много стереотипи и мнения, които, меко казано, не са напълно верни. Причината за това е отчасти елементарно невежество, отчасти - забравяне по отношение на определени факти. По-специално, общоприето е, че преди всичко в тренировъчния процес легендарният дракон поставя упражнения за концентрация на усилията, динамиката, скоростта. Тренировките за силова употреба уж не са били в негова чест. Но внимателният зрител сигурно е забелязал, че за разлика от много аса в бойните изкуства, тялото на Брус Ли може да бъде визуално помагало за изучаването на анатомичния атлас в мускулите - така буквално всеки мускул се появи върху него. Възможно ли е това без силови тренировки? Едва ли.

И наистина, не толкова отдавна стана известно (от материалите на личните архиви на известния спортист), че той е страстно пристрастен не само към карате; културизмът също беше включен в сферата на неговите интереси и отношението на господаря към него беше повече от сериозно. В допълнение към чисто спортния аспект, тук е важен и друг момент: за да се появи успешно във филми (от съответния жанр), тялото трябва да изглежда грандиозно - това е важен фактор за успеха. Подобно забавление е почти невъзможно без културизъм.

Следователно, вечният дебат за това дали атлетите, чиято специализация в бойните изкуства е необходима, тренировките с твърда сила или дали е възможно да се ограничат до развитието на гъвкавост и динамика, са ясно разрешени от гледна точка на примера на Брус Ли: те са необходими, те са необходими. Възражения срещу заробването на мускули, намалената мускулна реактивност в резултат на бодибилдинга могат да бъдат приети само частично. Всичко е за компетентна комбинация от сила и други упражнения, подбора на оптимален режим на тренировка.

Колеги разказват

Обръщаме се към доказателствата, както се казва, на очевидци. Джон Луис (един от учениците на непобедимия дракон) си спомня как един ден Брус Лий тежеше преди да започне тренировка (теглото му беше около 70 кг), след което той вдигна два дъмбели, всеки от които беше равен на приблизително половината от собственото му тегло (37 кг). Следващата стъпка той взе дъмбелите, разперени (много бавно) в обятията. В това положение той държеше тренировъчен апарат за двадесет секунди. Дж. Левис отбеляза за себе си, че не всеки културист с тегло дори около сто килограма може да повтори това.

Друг американски боен артист и техният апологет Джон Рий твърди, че Брус Лий наистина е оценил мускулната сила. Според него драконът бил много силен, Ри не срещнал подобна сила при никой от тези, с които бил познат. В присъствието на Джон Брус направи множество повдигания от пода (включително на едната ръка и накрая на единия пръст като цяло).

Ясно е, че Брус Лий е уникален спортист с изключителни природни данни. В същото време той не беше най-малкото характерен за арогантността и отдаде голямо значение на постоянните тренировки (и особено на силовите тренировки). Това се доказва от записите в личния дневник на спортиста. Друг факт, който говори за отношението на Брус Лий към упражненията за сила: известният майстор притежава колекция от плакати, фотографии с изображения на известни представители на културизма (сред тях са снимки на не особено известни тогава Дейв Дрейпър, Лари Скот и Арнолд Шварценегер).

Бодибилдинг в живота и кариерата на Брус Лий

С една дума, не е трудно да се заключи, че драконът изобщо не е бил „непознат“ в културизма; напротив, Брус беше добре запознат със своите тънкости и обичаше тази смесица от изкуство и спорт. От открити биографични източници е известно, че изключителният боен артист през 1969 г. се сприятелява с имената Джими Лий, който сериозно се занимава с културизъм. Приятелите често тренират заедно; Брус в онези дни участва в тренировки и заедно с други доста значими фигури в света на културизма. В същото време той показа знания по теория и забележителни умения на практика. Сега има информация, че преди това драконът е обичал упражнения, които развиват мускулната сила. По-специално новите данни сочат, че през 1965 г. (все още не живее в САЩ) спортистът работи активно във фитнес залата. Тогава той обикновено изпълнява набор от дванадесет упражнения (десет от тях - по метода на суперсет). Въпреки това, по това време спортистът все още не беше достигнал най-доброто си състояние.

В началото на кариерата си Брус Лий често изпитваше липса на издръжливост и сила, въпреки че отвън това беше най-вече незабележимо. Но съпругата на спортиста Линда каза, че в доста дълги двубои Брус очевидно усеща липса на енергия за достоен край на двубоя; този факт силно го разочарова и разстрои. Всъщност последната фаза на двубоя е най-важната, решаваща за изхода на битката. Именно през този период Брус Лий се обърна към помощта на бодибилдинга. Той внимателно изучава теорията на въпроса за установената литература и новите публикации (по-специално в списанията „Бодибилдър и сила“, „Мистър Олимпия“), опитва много методи и техники на практика, избира най-подходящия за себе си. Вече се премести в Лос Анджелис, отново според спомените на Линда, Брус продължи да търси литература, интересуваща различни въпроси, свързани с културизма (хранене, тренировки, режим, възстановяване и т.н.). След трагичната смърт на известния майстор, синът му наследява обширна библиотека от специализирана литература, която включва много творби по бойни изкуства и около сто и четиридесет творби по културизъм.

Също така в къщата на Брус Лий имаше необходимото оборудване за силова тренировка - щанги, гири с голяма тежест, гири в комплект (общо тегло - 50 кг), щандове за пейки. Вече е известен тренировъчният режим на изключителен спортист: той се занимаваше (само със силови упражнения) три пъти седмично. Освен това имаше ежедневни часове по аеробика и гъвкавост. Подробности, класови схеми в наши дни са лесно достъпни в Интернет или в специални публикации. Интересува се от Брус Лий и методи за борба с отлагането на подкожни мазнини; Купува различни лекарства, препоръчани в литературата и опитва тяхното действие върху себе си. За съжаление по тези въпроси неговите открития останаха неизвестни.

Собствена система от разнообразно обучение

Брус Лий най-накрая въплъти концепцията си за тренировъчния процес методично до около 1970 година. Основната му позиция беше търсенето на индивидуален подход, основан на опит и грешки, интуитивни находки, потвърдени от практиката.

В личната тренировъчна система на спортист бодибилдингът зае своето стабилно място, стана неразделна част от него, въпреки че малко по-рано той действа като временен помощник в поддържането и развитието на мускулната сила. До края на живота си геният на бойните изкуства неизменно проявява интерес към нови методи за силова тренировка; въз основа на някои от тях той подобри собствения си режим на обучение. По-специално, един от неговите характерни методи беше използването на амплитудната секция, при която мускулите свиваха колкото се може повече. Подобна техника според Брус Лий перфектно допринася за развитието на концентрирана, "експлозивна" сила.

Според Линда Лий съпругът й постигна изключителни атлетически показатели в резултат на редовен бодибилдинг. Удивителна скорост, светкавична реакция, майсторска концентрация на усилията, невероятна физическа сила, забележителни теоретични знания и най-високо бойно умение - това са основните компоненти на непобедимостта на известния дракон.

Днес теоретиците виждат основната причина за изключителните постижения на Брус Лий във факта, че за разлика от великите майстори на бойните изкуства, той взе свободата да избяга донякъде от традициите, установени от векове. Системата за обучение на войниците е напълно разработена още през Средновековието; тя беше почитана свещено и дълго време беше абсолютно непроменена. С всичките си достойнства тя ясно съгреши с консерватизъм - всичко на света трябва да се развива. Брус Лий не се страхуваше да „разклати“ някои вековни фондации, да разшири обхвата си, да се подобри на светогледно ниво. Неговият гений се прояви в концептуални подходи към тренировъчния процес и му позволи да съчетае силните страни на бодибилдинга и бойните изкуства. Тази комбинация го направи страхотен и непобедим. Информацията от досега класираните лични дневници за обучение на Брус Лий напълно потвърждава тази точка.

Брус Ли Възможности видео