Защо колагенът е необходим на тялото, 7 полезни свойства

Активното използване на колаген в козметичната терапия против стареене доведе до факта, че самото му споменаване автоматично се свързва с различни инжекционни лекарства, серуми и други средства, поради които кожата става по-еластична.

Това е най-известното, но не и единственото действие на вещество. Ефектът на колагена е не просто да намали и изглади бръчките, но и като цяло да забави процеса на стареене. Той взема определено участие в отслабването, увеличава издръжливостта на тялото, играе важна роля по отношение на процеса на сън, тоест човек получава достатъчно сън или не.

съдържание

 • 1 Значение на колагена за човешкото тяло
 • 2 Увреждаме колагена
  • 2.1 Увреждане на колаген поради лоши навици
  • 2.2 Понижени нива на колаген в резултат на автоимунни нарушения
 • 3 Полезни свойства на колаген
  • 3.1 Здрава кожа
  • 3.2 загуба на тегло
  • 3.3 Храносмилателни процеси
  • 3.4 Здрави кости и стави
  • 3.5 Подобряване на спортните постижения
  • 3.6 Хормонен баланс
  • 3.7 Качество на съня
  • 3.8 Къде се съдържа колагенът>> Значението на колаген за човешкото тяло

   Колагенът е един от най-разпространените и уникални по свойствата си протеини. Това е един вид "адхезивен състав", който държи цялото тяло заедно, обединява мускулни групи и тъкани, органи. Като неразделна част от сухожилията, връзките, ставите и костите, той осигурява мобилност, но не позволява тези движещи се части да се разпадат.

   Заедно с еластин, който също се намира в съединителната тъкан, колагенът прави тъканите еластични. Това определя най-важната функция на веществото, поради което този протеин е част от множество процедури за поддържане на младостта, твърдостта, еластичността и красотата на кожата.

   Производството на колаген намалява с възрастта. Колкото по-възрастен човек става, толкова по-малко количество от този протеин се синтезира в тялото. Други фактори допринасят за това, включително трите причини, изброени по-долу.

   Ние увреждаме колаген

   Промените, свързани с възрастта, разбира се, водят до естествено намаляване на синтеза на този андрогенен протеин, но също така и какъв начин на живот води човек допринася за този процес.

   Нерационалното хранене, наличието на лоши навици, продължителното излагане на ултравиолетова (слънчева) радиация водят до факта, че производството на колаген започва да намалява с висока скорост. Това се отнася и за еластин. Нивата на колаген се изчерпват чрез консумация на храни с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати.

   Ако се храните правилно, заспивайте достатъчно, спортувайте редовно, опитайте се да не се излагате на слънчева светлина по време на пиковите часове, това ще помогне значително да намалите скоростта на спад в синтеза както на колаген, така и на еластин, което ще доведе до запазване на младежката кожа и тънка талия.

   Увреждане на колаген поради лоши навици

   Наред с лошото хранене, лошите условия на околната среда и ултравиолетовото лъчение, нивата на колаген също спадат поради тютюнопушенето, както и под въздействието на химически токсични вещества.

   Комбинацията от лоши навици и недохранване с отрицателните ефекти на околната среда и естествения процес на стареене води до вътрешно и външно самоунищожение. Това може да се избегне само ако тези фактори са ограничени, тоест нормализиране на собствената диета и отхвърляне на лошите навици.

   Намалени нива на колаген поради автоимунни нарушения

   Има редица заболявания, сред които автоимунни. Те водят до производството на антитела, които увреждат колагена. Решението на този проблем е използването на колагенни добавки. Не се препоръчва да приемате такива лекарства сами. Първо трябва да се консултирате със специалист, който ще определи осъществимостта на приема на такова лекарство и едва след това да започнете терапията.

   Повечето фактори, водещи до унищожаване на колаген, могат да бъдат контролирани от хората. Разбира се, това няма да позволи напълно да спре процеса на естествената му загуба с възрастта, но и няма да позволи той да падне под нивото, което се счита за естествено в определена възраст.

   Полезните свойства на колагена

   Значението на протеин като колаген за човешкото тяло е трудно да се надцени. Неговите ценни свойства и полезност се отбелязват от всеки, който започне да избягва фактори, които влияят на редукцията на колаген, както и следи собственото си хранене или използва добавки, съдържащи това вещество.

   Здрава кожа

   Проведено е проучване, фокус групата на което бяха жени от възрастовата група от 35 до 55 години. По време на експеримента, манекени (плацебо) и добавки бяха разпределени на случаен принцип между тях, някои от които съдържаха 2, 5, а други - 5 г колаген. Следващите два месеца от изследването са проведени тестове за насищане на кожата с влага, степента на грапавост и еластичност на дермата.

   Резултатите от експеримента показаха следното:

   • при жени, които са получавали колаген, а не плацебо, кожата става по-еластична;
   • показатели за подобряване на състоянието на кожата се проявяват в по-голяма степен при представители на възрастовата група;
   • общо заздравяване на кожата поради хидратация - възстановяване на водния баланс.

   Има още едно проучване, чиято възрастова група е леко намалена (33-45 години). По време на експеримента жените използвали серум, съдържащ антиоксиданти и колагенови пептиди, които повишават нивото на протеин в организма. Няколко часа след употребата на лекарството се забелязват статистически промени в посока на подобряване на освобождаването от бръчки. Резултатът беше прогресивен. Подобренията продължиха от един до три месеца.

   Повечето жени отбелязват факта, че след прилагане на козметика и продукти със съдържание на колаген, стрии, бръчки и целулит започват да се променят - да се изглаждат. Това е само първият етап на експозиция. Ако продължите да използвате средствата, подобренията ще бъдат по-изразени.

   Отслабване

   Колагенът не може да се приема като чудотворно средство за освобождаване от мазнини. Протеинът помага да отслабнете няколко килограма, което се дължи на увеличаване на метаболизма в резултат на приема му. Колагеновият хидролизат, приеман ежедневно по една супена лъжица, ви позволява да се отървете средно от три месеца до 4, 5 килограма. Глицинът, който е част от протеина, насърчава движението на захар не в мастното депо, а в тъканта, осигурявайки енергиен заряд.

   Храносмилателни процеси

   Ефектът на колаген върху храносмилането не е проучен напълно, но феновете на този протеин смятат, че той облекчава много разстройства. Особено положителни ефекти се отбелязват от хора с повишена чревна пропускливост.

   Този синдром се характеризира с това, че токсините проникват в кръвта през малки отвори, образувани в стените на червата. Колагенът, запълвайки тези дупки, предотвратява този процес и в допълнение:

   • облекчава дразненето на стомашно-чревната лигавица;
   • разгражда протеините за по-лесно усвояване и употреба;
   • „Създава“ нови и възстановява стари (повредени) клетки на чревната стена;
   • Помага за поддържане на подвижността на храносмилателния тракт.

   Това се отразява в подобряването на храносмилателните процеси, стабилизира червата.

   Здрави кости и стави

   Собственият (антропогенен) колаген съдържа както костите, така и ставите. Необходимо е за човешкия скелет. И както е показано от проучване, проведено върху спортисти, по време на което единият е получил плацебо, а другият колагенов хидролизат, този протеин причинява подобряване състоянието на костите и ставите както в покой, така и по време на седене, както и при ходене, както и при носене и повдигане на различни обекти.

   Проучванията са проведени не само при спортисти, но и при хора, страдащи от артралгия и проблеми с колянните стави. Резултатите показват изразен ефект на колагена в сравнение с плацебо. Установено е, че колагенът не само поддържа здравето, но и намалява риска от влошаване на състоянието на дори болни стави.

   Подобряване на спортните постижения

   Някои спортни добавки съдържат колаген, което се дължи на способността на този протеин да увеличава постигнатите резултати от спортистите и да изгражда мускули. Едно проучване показва намален риск от нараняване на лигаментите и сухожилията при онези спортисти, които приемат колагенови пептиди в доза от 30 до 70 грама дневно.

   Приемът на колаген не само поддържа ставите и сухожилията в добро състояние, но и намалява риска от наранявания с различна тежест. Последното е особено важно за спортистите.

   Хормонален баланс

   Колагенът, бидейки протеин, играе важна роля за възстановяване на хормоналните нива. Разбира се, този аспект на веществото все още не е напълно проучен, изисква по-задълбочени изследвания, но той представлява доста обещаваща посока на връзката между колагена и стабилизирането на хормоните в организма.

   Качество на съня

   Енергизиращият глицин спомага за подобряване на съня. Това е доказано в рандомизирано проучване, при което някои хора получават колаген, а други получават плацебо половин час преди лягане. Освен това обичайната продължителност на времето, прекарано в сън, е намалена от седем 7, 3 на 5, 5 часа през следващите три нощи.

   И въпреки че резултатите от експеримента не могат да бъдат наречени сто процента убедителни, беше установено, че в много случаи хората се чувстват по-малко уморени и преуморени след съкращаване на времето за сън, когато приемат колаген, отколкото плацебо. Въвеждането на колаген в обичайната диета подобрява съня, премахва сънливостта през деня, помага на някои и подобрява качеството на паметта.

   Нито глицинът, нито колагенът са хапчета за сън, но самият процес на сън се влияе положително.

   Къде е колагенът>>

   Този протеин присъства в обикновените храни, които можете да въведете в диетата си без проблеми. Чиния или чаша костен бульон може да доведе до истински плясък на колаген. Веществото присъства както в свинската, така и в пилешката кожа. Не всички хора консумират бульон ежедневно, а някои не ядат пилешко месо, а още повече свинска кожа, затова трябва да се предпочитат хранителните добавки.

   Пептидите на колаген на прах, продавани в магазините и в Интернет, могат да се добавят към топли и студени напитки. Достъпен и лесно смилаем са желатинът и хидролизираният колаген. Ежедневната употреба на която и да е от тези избрани форми на фибриларен протеин (колаген) няма да навреди, тъй като няма странични ефекти, а напротив, значително ще подобри както външното състояние на кожата, така и на цялото тяло.

   Въз основа на материали: nutritionsecrets.com