Как да дишаме?

Дишането е съществен процес на живота. Благодарение на него тялото се насища с кислород - неразделна част от всички реакции и процеси, които протичат в него. Способността за дишане се предоставя от раждането, но по-голямата част от хората според физиолозите го правят не съвсем правилно.

С други думи, кислородът се вдишва само в количества, необходими за поддържане на жизнената активност, а повечето химически реакции просто не се появяват поради липсата му. Това води до изтощение, лошо здраве, съкратен живот.

съдържание

 • 1 Какво е дишането "> 2 Как да дишаме - Видео
 • 3 Какво е дишането?
  • 3.1 Какво е правилното дишане?
  • 3.2 Дишане по време на интензивни тренировки
  • 3.3 Основите на правилното дишане
  • 3.4 Да се ​​научим да дишаме в стомаха
  • 3.5 Учене как да дишате
  • 3.6 Общи препоръки
  • 3.7 Как да дишате в културизма - Видео

Какво е дишането?

Жизненоважен физиологичен процес, в резултат на който органите и клетките са наситени с кислород. И колкото по-дълбоко се поеме дъхът, толкова повече кислород навлиза в тялото и процесът на насищане протича по-бързо.

В процеса на обогатяване с кислород в организма се отделя такъв страничен продукт като въглероден диоксид, чийто изход се осъществява чрез издишване. Следователно, колкото по-ефективно човек издишва, толкова по-бързо се елиминира въглеродният диоксид.

Бидейки безусловен (вроден) рефлекс, дишането не се контролира от мозъка, а възниква несъзнателно. Ако количеството въглероден двуокис в организма се увеличи и кислородът не е достатъчен, тогава човек започва да диша по-бързо. Това състояние е характерно за стресови ситуации и високи физически натоварвания.

Липсата на кислород инхибира всички метаболитни процеси, протичащи в организма и влияе негативно на благосъстоянието и здравето. Това се дължи на големия интерес към правилното дишане и уместността на тази тема.

Как да дишаме - Видео

Какво е дишането?

В дихателния процес могат да участват различни органи. В зависимост от това се разграничават следните видове дишане:

 1. диафрагмална (коремна);
 2. гръден кош (костален);
 3. ключицата.

Коремното дишане се основава на свиването и отпускането на големия мускул на диафрагмата, който отделя гръдния от коремния. Когато вдишвате, диафрагмата се свива, въздухът запълва долния участък на белите дробове, стомахът се надува, а когато издишате, напротив, мускулът се отпуска, стомахът се прибира.

Дишането с ребра се осъществява чрез свиване на гръдните мускули и увеличаване на диаметъра на бронхите и бронхиолите по време на „абсорбцията“ на кислород, тяхното стесняване при отделяне на въглероден диоксид от белите дробове. Този тип дишане е най-често, но не правилно.

При клавикуларно дишане, което изпълва само горната част на белите дробове с въздух, навлиза най-малко въздух. Вдишването се получава при повдигане, а издишването - при спускане на ключицата.

Какво е правилното дишане?

Физиологично правилен процес, в който участват и диафрагмата, и гърдите. Когато тези два органа се активират, кислородът запълва белите дробове до максимум, а диафрагмата едновременно „масажира“ панкреаса, сърдечната торбичка, бъбреците, далака, белите дробове и черния дроб.

Да дишате правилно означава да вдишвате въздух не с устата си, а с носа си. При навлизане на въздух през устата обменът на газ се влошава. Назалното дишане, напротив, активира диафрагмата и насища клетките с кислород, доколкото е възможно. Устройството на носната кухина е такова, че целият въздух, преминаващ през нея, се филтрира от вируси, бактерии и прах.

Правилно и здравословно е само диафрагмалното дишане с присъщото му навлизане на въздух в тялото през носната кухина. И въпреки факта, че дишането е безусловен рефлекс, всеки може да го овладее. Това е особено важно за тези, които се отдават на здравословен и активен начин на живот.

Дишане по време на интензивни тренировки

Ефективността на тренировката и благополучието на спортиста са в пряка зависимост от ускорените метаболитни процеси, изискващи голямо количество кислород. Ако по време на интензивно физическо натоварване дишането става по-бързо, въздухът навлиза през устата, това означава, че в организма катастрофално липсва кислород. Това е изпълнено както с намаляване на ефективността на тренировката, така и със стрес за целия организъм, което е придружено от повишен стрес върху сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Това състояние е особено опасно за културистите и се характеризира с умора и срив, а не усещане за приятна умора след извършване на сцепление. И ако човек не знае как да диша правилно, тогава е невъзможно да се постигнат значителни резултати както в спорта, така и в поддържането на здравословен начин на живот. Правилното дишане е необходимо не само при тренировки, но и извън салона.

Основите на правилното дишане

Дихателното обучение се основава на два основни принципа:

 1. първият вдишване се извършва енергично, а следващите вдишвания се издишват плавно и бавно;
 2. издишването винаги трябва да е два пъти по-дълго от вдишването.

Наред с тези правила има и други препоръки, които ще ви позволят най-ефективно да научите как да дишате правилно:

 • Трябва да го направите или на чист въздух, или в добре проветриво място;
 • Трябва да започнете да усвоявате техниките, докато лежите, седите или стоите само след като упражненията са овладени доста добре;
 • трябва да тренирате поне два пъти на ден в продължение на пет минути;
 • ритъмът на дишане трябва да се контролира по време на упражнения и в обикновения живот;
 • постепенно увеличавайте интервалите между поетите вдишвания, като си поставяте цел - да постигнете възможно най-дълбоките вдишвания.

Да се ​​научим да дишаме в стомаха

Ефективна техника за овладяване на техниките за здравословно и физиологично правилно диафрагмално дишане за начинаещ е извършването на следната последователност от действия:

 1. заемете лежаща позиция;
 2. огънете коленете си;
 3. поставете ръцете си на корема;
 4. извършете енергично издишване;
 5. поемете бавно дъх, съсредоточавайки се върху пъпа, контролирайки, че въздухът не влиза в тялото с помощта на гърдите, а с диафрагмата, когато стомахът се издигне;
 6. издишайте леко, докато дърпате в стомаха.

Повторете упражнението поне 6-7 пъти.

Да се ​​научим да дишаме гърдите

Изходното положение е подобно на изпълнението на диафрагмални дихателни упражнения. Разликата е, че ръцете не са поставени на корема, а на гърдите. Тренирането на гръдно дишане включва извършване на бавни вдишвания и издишвания, по време на които цялото внимание е фокусирано върху ребрата.

Упражнение, подобно на предишното, се препоръчва да се повтори 6-7 пъти.

Общи препоръки

Необходимо е постоянно да се контролира дишането, не се ограничава само до прилагането на представените техники. Основната цел в овладяването на правилното и здравословно дишане е привеждането на този процес до автоматизъм. От началото на занятията до момента, в който човек, без да мисли и без никакъв контрол, започва да диша възможно най-дълбоко, може да отнеме от един до три месеца.

Има по-сложни дихателни техники, насочени към овладяване на всички видове дишане за вдишване и издишване. В същото време йога и професионални водолази могат да дишат през гърдите, диафрагмата и ключицата. Това още веднъж доказва, че възможностите на човека са безкрайни.

Как да дишаме в културизма - Видео