Продължителността на съня влияе върху нивата на тестостерон

Според последните проучвания достатъчното количество сън в оптимално време за конкретен човек влияе не само върху благосъстоянието, но и на хормоналния фон.

Както се оказа, при мъжете продължителността на съня играе значителна роля в производството на най-важния за тях хормон тестостерон. Необходимо е да се вземе предвид при организирането на дневния режим и хронотипа на човек. Както знаете, има хора - "чучулиги", а хора - "сови". Това предполага естествен прилив на енергия сутрин или вечер. В допълнение към тестостерона, продължителността и схемата на съня влияят и на други хормони, които са свързани с него.

Освен това влияе на телесния състав и инсулиновия метаболизъм. Подобни резултати, но с леки вариации в хормоналния отговор, учените успяха да запишат в проучвания, проведени сред жени.

експеримент

Лекарите откриха, че наскоро проведоха експеримент, че ако режимът на съня на човека съответства на неговия хронотип, тогава нивото на тестостерон в кръвта на изследваното лице е по-високо от тези, които не вземат предвид естествените му склонности. И така, мъжките "сови", които трябваше да станат по-рано, имат по-ниски нива на тестостерон в кръвта си. В резултат на това учените препоръчват на хората да си лягат, когато тялото им им каже да спят толкова, колкото им е необходимо за добра почивка. Много е вредно, според изследователите, да се наруши сегашния режим на деня. По-добре е да избягвате резки промени и да се придържате към един и същ график през цялата седмица, ако е възможно.

Друго проучване показа, че недостатъчно удълженият сън или сънят през неестествено време за човек влияят на всички хормони, което е важно за състава на тялото. Изследван е ефектът на ограничаване на съня върху млади здрави мъже. За пет последователни нощи хората можеха да спят само четири часа.

данни

След анализиране на резултатите изследователите стигат до заключението, че дори няколко дни, през които е имало недоспиване, леко понижават нивата на тестостерон в субектите. Но средното ниво на кортизол, наречено хормон на стреса, се увеличи с 15, 5 процента. Също така с 3, 2 процента по-високи нива на адренокортикотропния хормон (ACTH). Производството му се свързва с кортизола.

Оказа се, че при нарушения на нормалните условия за сън (лишения) при хората, участващи в изследването, реакцията на кръвната захар е нарушена след закуска. От друга страна инсулинът беше с една трета по-висок.

Открихме и други невероятни явления. И така, нивото на лептин се увеличи. Този хормон притъпява глада. И нивото на триглицеридите намалява. За здравето като цяло, това може да е добре, особено ако вземете предвид дългосрочната перспектива. Но, както се оказа, по време на лишаване от сън, хипоталамус-хипофизната ос се регулира, което е отговорно за нормалните нива на хормоните, чувството на глад и енергия. Следователно, дългосрочният ефект върху тези биомаркери впоследствие ще повлияе на здравето много негативно.

Възможно е също нивата на лептин и триглицериди да станат по-добри в резултат на условията, при които е проведен експериментът. Субектите можели да ядат само храната, която им била дадена, и то само по времето, което било установено.

Според други проучвания на лишаване от сън, когато субектите яли това, което искали, измореното състояние на хората ги тласкало да консумират храни с високо съдържание на мазнини, които съдържали големи количества захар. Общо изядоха 300 калории повече, отколкото при нормални условия.

Въз основа на резултатите от тези проучвания можем да заключим, че за да се поддържа здравето, е необходимо да знаете хронотипа си и да не влизате в конфликт с него в ежедневния режим. Всяка вечер трябва да си лягате по едно и също време. В рамките на същата седмица е препоръчително да не променяте графика.