Бягане и културизъм. Вред ... или добре?

Начинаещите в тренировките по културизъм често се интересуват от: как тичането се отразява върху подобряването на работата на мускулите, ефективно ли е за наддаване на тегло. Нека се опитаме да го разберем. В света на спорта има две, напълно противоположни гледни точки по тази тема.

Така че е вредно или полезно да стартирате изграждането на мускули за културист ">

Определено е вредно - като привърженици на версията за щетите, причинени от тичане на спортист в бодибилдинг, и позицията им се аргументира от факта, че бягането се отразява негативно на състоянието на спортиста, тъй като това е външно натоварване, което кара спортиста само да се поти и изхвърля мазнините, което води до загуба на ценна мускулна маса. В допълнение, бягането отнема много енергия, в резултат на което културистът вече не е в състояние да работи във фитнес залата, като дава всичко най-добро на всеотдайност и в резултат ефектът от тренировките значително намалява.

Но има противоположно мнение, което твърди обратното. Според тази версия, която привържениците на джогинга се придържат, бягането за изграждане на мускули е изключително полезно. Мускулната маса изисква достатъчно кръвоснабдяване за умерени упражнения, което е точно това, което се постига в процеса на бягане. Затова културистите трябва да добавят джогинг към масовите си натоварвания във фитнеса - препоръчително е да изминете разстояние от пет до десет километра на ден. Максималният ефект може да се постигне, ако отделите тренировките и джогинга, изпълнявайки ги в различни дни. Въпреки че бягането директно не увеличава мускулната маса, това ще бъде доста мощен стимулиращ фактор за това.

Дискусиите за съвместимостта на тичането с бодибилдинг не отшумяват, оставайки актуална тема и до днес. В същото време човек може да разбере логиката на двете страни, които се противопоставят на този въпрос и следователно да определи коя страна истината досега не е успяла. По-долу са дадени различни аспекти на въздействието на джогинга върху тялото на трениращия, върху мускулния растеж на културиста, както и отговорът на въпроса за целесъобразността на джогинга в допълнение към тренировките във фитнес залата.

съдържание

  • 1 Ефект от тичането върху мускулния растеж
  • 2 Какви са ползите от бягането. Развитието на издръжливостта.
  • 3 Какви ползи получава културистът от това?
  • 4 Течащи и соматотипове
  • 5 ектоморфа
  • 6 Ендоморфи
  • 7 мезоморфа
  • 8 коленни стави
  • 9 Заключение

Влиянието на тичането върху мускулния растеж

В процеса на освобождаване от излишното тегло или по-скоро от неговия мастен компонент, неизбежно се губи част от ценната за спортиста мускулна тъкан, изграждането на която отново е невъзможно без натрупване на мастна маса. По този начин изглежда, че бягането, неумолимо изгарянето на килокалории, априори, не може да бъде полезно за културист. Но, гледайки го от различен ъгъл, можем да стигнем до извода: джогингът може не само да свали излишните килограми, но и да ускори натрупването на мускулна маса.

Фактът, че аеробните упражнения провокират разрушаването на мускулните влакна, е добре известен факт. И поради тази причина някои спортисти ги отказват, без дори да предполагат, че аеробните упражнения, включително джогинг, помагат да се ускорят метаболитните процеси и всъщност са най-истинските естествени анаболи. Придържайки се към този възглед за бягането, можем да го считаме за наистина реална помощ на спортист, който не вреди. В действителност обаче не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Упражнението наистина помага за унищожаване на мускулните влакна и ако прекалите с него, без да предприемате определени мерки, тогава за културист това може да повлияе на загубата на мускули. За да може спортистът наистина да се възползва от бягането и ефективно да комбинира бягането с културизма, трябва да знаете и да се придържате към някои специфични правила. Аеробните упражнения изискват голямо количество енергия, основният доставчик на който в организма са въглехидратите. Ето защо, ако за да отслабне спортист извършва сутрешни и вечерни бягания, е необходимо да се намали приемът му на въглехидрати до максимум, така че тялото да започне да използва естествените си резерви - мастните отлагания като гориво. В този случай е препоръчително да увеличите дела на протеина в диетата, за да избегнете загуба на мускулни влакна.

Ако спортистът възнамерява да използва джогинга като естествен анабол, тогава напротив, той трябва да увеличи количеството на въглехидратите в диетата, като по този начин съответно увеличава енергийните ресурси на организма. Количеството протеин може да остане непроменено. Такъв е случаят, когато мастният слой на културиста не намалява, но ефективността на силовите му тренировки значително ще се увеличи. В допълнение, джогингът допринася за повишаване на издръжливостта, което позволява на спортиста да се възстановява по-бързо след тежки товари.

Какви са предимствата на джогинга? Развитието на издръжливостта.

Бягащите класове позволяват на организма, заедно с потта, активно да отстранява токсините и токсичните вещества и да нормализира метаболизма. Благодарение на допълнителното снабдяване с кислород, всички клетки на тялото, включително мозъка и мускулната тъкан, се почистват. Това влияе положително както на мускулите, така и на централната нервна система (централната нервна система), особено на мозъка. Доброто функциониране на централната нервна система предполага гладко функциониране на мускулите, висока устойчивост на стрес след тренировка, по-ефективен растеж на мускулите и намаляване на риска от наранявания и синдром на претрениране. Аеробните упражнения са изключително ефективни за ускоряване на растежа на мускулните влакна, увеличаване на мускулните резерви и даване на допълнителен стимул за тяхното развитие.

Както всички други циклични упражнения, бягането допринася за максималното развитие на общата издръжливост на тялото. В същото време сърдечно-съдовите и дихателните системи, обучени в натоварването, са перфектно засилени, подобрява се кръвообращението, се активират метаболитните процеси.

Какви ползи получава културистът от това "> Бягане и соматотипове

Като знаем сега, че бодибилдингът и бягането могат да се комбинират и само, че е необходимо само ясно да се разбере целта за включване на джогинг в тренировъчната програма, трябва да се вземе предвид и соматотипът (тип на тялото) на обучаващия се. Типът на физиката определя общия характер на тренировките, както във фитнеса, така и извън него във всички случаи, когато става дума за различни тренировъчни комбинации, включително комбиниране на бодибилдинг с бягане. Юрий Власов говори за необходимостта от комбиниране на упражнения за бодибилдинг с упражнения, които увеличават гъвкавостта и издръжливостта.

Независимо от определението, соматотипът дори не би трябвало да се счита за физика, а за вид конституционна психология на тялото според теорията, разработена от Шелтън и Кречмер. Теорията се основава на следното - има три основни типа физика, между които има много различни преходни типове. Според Шелтън и Кречмер определена психология е присъща на всеки тип физика, въпреки че по отношение на културизма това е второстепенно - основното тук е, че типът на добавяне на спортист определя посоката на развитие на тялото му и възможността за неговото коригиране. Познаването на собствения ви тип тяло ви позволява най-ефективно да комбинирате фитнес залата с джогинг.

Ectomorphs

Ектоморфите, наричани още твърди гейнери, принадлежат към тънък тип добавка. И на пръв поглед изглежда, че комбинирането на силови тренировки с бягане няма да даде нищо на ектоморфите, като се има предвид, че аеробните упражнения са предназначени за намаляване на телесните мазнини, които стройните атлети на практика нямат. От друга страна, в процеса на бягане участват главно мускулните влакна, които се считат за „бавни“ - това са червени влакна, гъсто проникнали от капилярната мрежа. По същия начин, но в по-малка степен влакната от междинен тип между бързи и бавни (червени и бели) работят при бягане.

При изпълнение на упражнения с тежести, в работата се включват бързи влакна и в по-малка степен междинни влакна. Какво следва от това "> Ендоморфи

Ендоморфите са пълен тип допълнение на тялото. На първо място, им беше препоръчано да бягат с използването на локални ускорения, тъй като резултатът е забележимо (до 7%) повишаване на метаболитната скорост в продължение на 20-24 часа след края на тренировката по бягане. Важно е също ендоморфите да правят бягане директно след фитнеса. По време на упражнения с мускулни тежести, цялото снабдяване с гликоген се изгаря, а по време на тичане единственият източник на енергия са мастните отлагания, които ефективно се консумират по време на аеробни упражнения.

Правилният момент за бягане е важен. Излишната подкожна мазнина изгаря най-добре по време на сутрешните бягания, обаче, ако тренировките във фитнеса се провеждат вечер, тогава не е възможно да се комбинира в такава последователност със сутрешното бягане. Идеалният вариант е да прехвърлите и двете тренировки сутрин. Ако това не е възможно, има още две опции. Първият е да тичате както сутрин, така и вечер след силова тренировка, което е безспорен плюс за ендоморфа, но се случва, че не винаги е възможно да осъзнаете това. Вторият вариант е да правите сутрешен джогинг в дните, свободни от силови тренировки, а в дни на силови тренировки, бягащи само след него. След тренировъчното бягане не е необходимо да се придружава от местни ускорения, само трябва да бягате всеки ден.

MESOMORPH

Комбинирането на бягане с бодибилдинг за мезоформата (атлетичен тип състав на тялото) означава получаване на отлична възможност за цялостно развитие на тялото - сила едновременно с издръжливостта. Атлетичният тип се препоръчва да се движи без ускорение, в един-единствен ритъм, в резултат на което натоварването пада само върху бавни влакна и в същото време практически няма консумация на гликоген. По време на силовите тренировки растежът се осъществява главно от бързи влакна, а при тренировка по бягане - по-бавно. За атлетичния тип е препоръчително да редувате дните на класове по симулатори на бягане.

Коленни стави

Независимо от принадлежността към един или друг вид състав на тялото, когато комбинирате джогинг и бодибилдинг, трябва да помните за здравето на коленните стави. Клякания с мряна, едновременно изпълнени с бягане, значително увеличават риска от нараняване, което е най-важно за „чистите“ ендоморфи и ектоморфи, както и за спортист, чиято конституция заема междинно положение между тях - всички те се отличават с относително слабото развитие на сухожилията и мускулната тъкан.

Ето защо ектоформите се препоръчват да се пускат до 20-25 минути наведнъж и да изпълняват клякания с максимално тегло два сета, като броят на повторенията е до пет. Ендоформите трябва да правят джогинг с продължителност 40-50 минути и, комбинирайки тренировки във фитнес залата с джогинг, в клекове се препоръчва да се намали теглото на мряната и да се изпълняват в не повече от два подхода.

Обучението по културизъм и бягане може да се комбинира само безболезнено само с мезоформи, включително междинни видове, които са близо до тях, разположени между тях и другите два основни соматотипа.

заключение

И така, разгледахме всички основни аспекти на комбинирането на силовите тренировки във фитнеса и тренировките по бягане. Знаем, че самото трениране по бягане няма да ви позволи да натрупате мускулна маса, но ще бъде полезно при тренировките на всеки културист, тъй като е естествен анабол, който насърчава и ускорява натрупването на мускули. В резултат на това се препоръчва всички спортисти, освен силови тренировки, да бягат. Разбира се, че основният акцент трябва да бъде върху силовите тренировки. Тук джогингът играе допълнителна роля и не бива да се забърквате твърде много в тях, за да не навредите на здравето си. Необходимо е да се вземе предвид вида физика при съставяне на тренировъчната програма, като не се забравя за особеностите на процесите в тялото, отговорни за възстановяването и растежа на мускулните влакна. Изборът на спортиста за правилния режим е гаранция, че спортистът ще постигне значителен напредък за себе си, като изгради висококачествени релефни мускули.