Колко яйца мога да ям на ден

Пилешките яйца са храни, които имат много мнения относно употребата им. И за да не навредите на здравето и фигурата си, получавайки максимална полза за тялото си, трябва да знаете кои от тях са наистина верни, колко жълтък и протеини е допустимо да ядете на ден.

съдържание

  • 1 Колко яйца е позволено да се консумират през деня "> 2 Какви са ползите и вредите от холестерола?
  • 3 Връзката между холестерола и консумацията на яйца
  • 4 Какво е по-полезно - пилешки протеини или жълтъци?
  • 5 Съдържание на калории и състав на яйцата
  • 6 Как да ядем яйца - сурови или варени?
  • 7 дневна стойност
  • 8 Обобщение

Колко яйца е позволено да ядат през деня?

Повечето хора, дори знаейки ползите от яйцата, са категорични, че на ден могат да се консумират само три или четири парчета. В противен случай те вярват, че ще има рязко повишаване на холестерола, което може да доведе до развитие на сърдечно-съдови патологии.

Това заключение се основава на състава на пилешко яйце, което съдържа 5 грама мазнини и 200 милиграма холестерол. Но това е само мит. Количеството консумирани яйца няма връзка с нивото на холестерола в кръвта.

Какви са ползите и вредите от холестерола?

Това свързано с липидите вещество е невероятно важно за организма. Той поддържа защитно - имунните функции, е пряк участник в производството на някои важни хормони, включително тестостерон и кортизол. Количеството холестерол, произведено от черния дроб, е няколко пъти по-голямо от това, получено от дузина яйца.

Увеличаването на общия холестерол в кръвта носи опасност за хората, но почти не е свързано с пилешките яйца. В допълнение, проучванията показват, че този продукт не повишава лошия холестерол, а напротив, с организъм, който е адаптиран към приема му с храна, той започва да се произвежда в по-малки количества.

Връзката между холестерола и консумацията на яйца

Трябва да се разбере, че холестеролът е "добър" и "лош", съответно влияе на организма. И ако човек яде три яйца дневно, това не се отразява на нивото на лошия и общия холестерол в кръвта.

Тридесет процента от участниците в проучвания, доказващи тази връзка, показаха промяна в холестерола. Първо, обаче, той беше доста незначителен, и второ, "добрият", а не "лошият" холестерол се повиши.

Какво е по-полезно - пилешки протеини или жълтъци "> Калорично съдържание и състав на пилешки яйца

Около 50 калории се консумират на 50 грама твърдо сварени яйца. Хранителната му стойност е: въглехидрати - 0, 5, протеини - 6, 5, мазнини - 5 грама (включително мононенаситени (1, 9) и наситени (1, 5) мастни киселини). Изяждайки го, можете да покриете 3% от общата дневна нужда от калций, 4% - в цинк и 5% - в желязо.

Стойността на яйчния белтък се крие в почти пълната му усвояемост. Съставът му е богат на аминокиселини - глутамин и аспарагин (1, 6 и 1, 3%), левцин (1%), лизин и серин (0, 9% всяка), изолевцин (0, 7%), както и треонин (0, 6%).

Как да ядем яйца - сурови или варени?

Полезността на яйцата в суровия им вид е просто заблуда. Суровият протеин се усвоява слабо, подчертава стомаха. Друга опасност е салмонелозата, рискът да се разболеете, който се увеличава многократно, ако използвате продукта без термична обработка.

Яйцата се препоръчват да се варят или запържват. Злобни микроби, които могат да присъстват в черупката, могат да влязат в стомаха. За да се сведе до минимум тази опасност, се препоръчва яйцето да се измие добре с гореща вода и сапун преди употреба.

Дневна ставка

Трябва да се разбере, че всички тези изводи се основават на изследвания, при които хората ядат не повече от три парчета пилешки яйца дневно. Затова именно тази норма се счита за безопасна. Невъзможно е да се каже със сигурност какво ще се случи при използване на повече.

Не забравяйте за разликата между домашните и фабричните яйца. Слоевете в промишленото птицевъдство практически не се движат, което води до изместване на баланса на мастните киселини и други промени в състава на продукта. И ако е възможно, по-добре е да използвате яйца от пилета, които се държат в свободен обхват.

резюмиране

Адекватната консумация на яйца ви позволява да получавате здравословни мазнини и протеини. Основното нещо е да не се надвишава нормата (3 броя), безопасността на която е доказана в хода на многобройни проучвания.