Ефектите на соя и суроватъчен протеин

Смята се, че протеините са от голямо значение за всеки спортист. Логично е, че нарастващата популярност на хранителните добавки сред спортистите доведе до група специалисти, които се интересуват от това явление. Проведено е широко проучване под обширното заглавие „ Ефекти от консумацията на соя и суроватъчен протеин при мъжете “. Резултатите от изследванията бяха публикувани в списанието на Американския колеж по хранене. Публикацията беше потвърждение на предишна научна работа, която беше посветена на изучаването на ефектите от консумацията на суроватка и соев протеин върху нивата на хормона тестостерон в кръвта в отговор на тренировки с тежести.

Уилям Дж. Крамер, който ръководи изследването, свидетелства, че предоставената информация е уникална по отношение на употребата на протеин при упражняване на мъже. В експеримента участваха 10 мъже, които тренираха с тежести. Показателят за възрастта на представителите на по-силния пол е бил 20 или повече години.

Група мъже беше разделена на три вида:

  • серумен изолат;
  • соев изолат;
  • контролна група за плацебо.

Други добавки не се консумират. Онези граждани, които се смятат за вегетарианци или тези, които са на високо протеинова диета, бяха изключени от проучването. В продължение на две седмици участниците в експеримента изяли 20 грама от една от хранителните добавки. Всяка сутрин след приемането им те извършвали претеглени клякания, които се състоели от шест серии по 10 повторения, използвайки натоварване от 80 процента от максималното. В резултат на експериментите, резултатите ясно демонстрират на изследователите, че консумацията на соев протеин понижава нивото на тестостерон в кръвния серум. При тези мъже, които са били в групата на суроватъчния протеин, може да се наблюдава отслабване на освобождаването на кортизола. Въз основа на това консумацията на протеинови добавки може да промени реакцията на физиологично свойство при тренировки с тежести. Всичко зависи от вида на използвания протеин. Така казват създателите на проучването.