След тренировка намалява мускулите - какво да правя?

Пренатоварването на мускулната тъкан с болезнено и неприятно усещане след тренировка е познато на абсолютно всеки човек, който се занимава както с любителски, така и с професионални спортове. Причините за припадъци, когато мускулите започнат да намаляват, могат да бъдат много различни. Болезнено усещане най-често се появява по време на активни тренировки. Тя може да бъде в две форми - лека и тежка.

съдържание

 • 1 Мускулни групи, най-податливи на спазми
 • 2 Кой е в потенциалната рискова зона "> 3 Причини за свиване на мускулите
  • 3.1 Мускулна умора и нервно-мускулен контрол
  • 3.2 Дехидратация или недостиг на електролити
  • 3.3 Други причини
 • 4 Симптоми на припадъци
 • 5 Какво да правя?
  • 5.1 Предотвратяване на мускулни крампи
  • 5.2 Диетично хранене

Мускулните групи са най-податливи на спазми

Следните мускули са най-предразположени към пренапрежение:

 • Полу-мембранозна, двуглава, полу-сухожилна. Те образуват задната част на бедрото.
 • Прасеца. Разположен на гърба на подбедрицата.
 • Quadriceps. Намира се не пред бедрото.
 • Гърдата. Разположен по протежение на целия гръден кош.

Освен това спазмите доста често намаляват мускулите в ръцете и дори на стъпалата.

Кой е изложен на риск? ">

Мускулното напрежение най-често се засяга от спортисти и всички хора, които са физически активни. Спазмите могат да започнат не само по време на директно обучение, но и много по-късно. Понякога спазмите се появяват след 4-6 часа след пряко заемане.

В риск са по-възрастните хора. Основната причина за това е свързаното с възрастта намаляване на мускулната маса, което се случва след 40 години, както и рязко намаляване на физическата активност.

При малки деца контролът върху мускулната тъкан е слабо развит, така че спазми могат да се появят по всяко време. При бременни жени мускулната тъкан също се намалява в 30% от случаите. Това състояние възниква поради рязко колебание на теглото в посока на увеличаване на масата.

Причини за свиване на мускулите

Припадъци могат да възникнат поради:

 • силно пренапрежение, което се усилва на фона на високите температури, когато голям брой микроелементи се отстраняват от тялото с пот;
 • някои заболявания с хроничен характер;
 • хипотермия;
 • приемане на определени лекарства;
 • злоупотреба с алкохолни напитки и тютюнопушене;
 • затлъстяване;
 • нервни заболявания.

Често причината за гърчовете може да бъде разтягане на сухожилията, както и прекомерно голямо натоварване на мускулите.

Мускулна умора и невромускулен контрол

Повечето хора свързват мускулната болка след упражнения с растежа на тъканите, което е грешка. Неприятната болка е реакция на тялото, сигнализираща човек за прекомерно високи натоварвания или микроскопични наранявания.

За да се избегне това, мускулната тъкан трябва да бъде адаптирана, тоест да се установи нервно-мускулна връзка, когато информацията за активна физическа активност се съхранява в паметта. Много по-лесно е човек да се върне в добра форма и да не страда от пренапрежение, когато е спортувал. Подготвените мускули стават по-здрави, по-силни, растат по-бързо в обеми.

Невромускулният контрол е основно средство за предотвратяване на припадъци за онези, които по някаква причина си направиха почивки в тренировките. Това ще позволи три до четири пъти по-бързо възстановяване, когато се върнат във фитнеса, след като претърпят травма и т.н.

Дехидратация или недостиг на електролити

Тренировката провокира прекомерно изпотяване, което води до загуба на соли и влага. Йонният натрий, калций, магнезий, калий се отстраняват от тялото. Това състояние често причинява дехидратация и спазматични атаки.

На фона на водния дисбаланс нарушава обмяната на електролити. Трябва да се разбере, че това може да се случи не само заради тренировките, но и поради липсата на чиста питейна вода, пиена през деня. За да се избегнат проблеми, е необходимо да се поддържа водно-солевият баланс в нормата.

Други причини

Конвулсиите най-често имат лека форма, но понякога показват скрити заболявания. Ако спазмите се появяват често, трябва да си уговорите час с Вашия лекар.

Мускулното претоварване може да бъде свързано с:

 • заболявания на опорно-двигателния апарат, включително остеохондроза;
 • нарушение на кръвообращението;
 • проблеми с нервната система;
 • метаболитни нарушения;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • разширени вени;
 • недостиг на витамин.

Някои лекарства също могат да доведат до мускулно напрежение.

Симптоми на припадъци

Не мога да игнорирам спазмите, но степента на свиване може да варира от леко изтръпване до мъчителна силна болка. Спазматична атака прави мускулите неестествено твърди и плътни. В някои случаи се наблюдава потрепване под кожата. Продължителността на пристъпите е различна. Те могат да продължат няколко секунди или дори четвърт час, да бъдат редовни, а болката продължава няколко дни.

Какво да правя ">

Обикновено спазматичните атаки не изискват специална терапия, но изискват определена последователност от действия, които ще помогнат за премахване на пристъпа:

 1. Спиране на движението, което предизвика спазъм.
 2. Бавно масажиране и разтягане на мускулите.
 3. Релаксация и релакс в рамките на минути.
 4. Охлаждане с лед или нанасяне на еластична превръзка.

Когато тези манипулации не премахват болезнените контракции, трябва да се свържете със специалист, който ще постави точна диагноза и ще даде инструкции за по-нататъшни действия.

Предотвратяване на мускулни крампи

Най-доброто средство за спазми е доброто разтягане, така че е необходимо да се затопли и да се закачи. Това намалява вероятността от свиване на мускулите с 80%. В допълнение, масажът също помага.

Разтриването на мускулите трябва да се извършва с използването на масла, които не само правят процеса по-приятен, но и допринасят за попълването на микроелементите в мускулите. След масажа се препоръчва да се приложи нещо топло върху проблемната зона.

Разтриването на ръцете и краката е насочено към масажиране на точките, които свързват тялото. Наред с масажа са полезни топлите вани, тъй като водата също дава лек масажен ефект. Добре е да вземете водни процедури с билки, защото ароматерапията ви позволява да се отпуснете добре.

Диетична храна

Ако стомашните спазми ви мъчат, трябва да изпиете чаша топло мляко през нощта. В менюто трябва да въведете повече продукти, съдържащи калций и магнезий. Те укрепват съединителната тъкан. Добър ефект дава фито чай. Билковите отвари са полезни не само за мускулите, но имат и успокояващ ефект върху нервната система.

От диетата трябва да се изключат различни солени закуски, удобни храни, сладки, пържени и твърде мазни храни. Той съдържа минимум ценни и хранителни вещества и влияе негативно на метаболизма в организма, тоест не е полезен.