Хранителни добавки против стареене

От създаването на човечеството човекът не е имал по-голямо желание от това да удължи младостта и да отложи остаряването в продължение на много години. За постигането на тази цел са използвани различни методи - от еликсира на безсмъртието до изяждането на кръвта на младите животни.

Днес развитието на медицината позволява на човек, ако не да постигне мечтата си, то поне да се доближи до нея. В това на помощ ще му дойдат хранителни добавки.

съдържание

 • 1 Хранителни добавки на основата на лекарства и химикали
  • 1.1 Астаксантин
  • 1.2 Коензим Q10
  • 1.3 Дехидроепиандростерон (DHEA)
 • 2 Добавки на базата на естествени растителни компоненти
  • 2.1 Куркумин
  • 2.2 Лутеин и Зеаксантин
  • 2.3 Рибено масло и ленено масло
  • 2.4 Витамин D
  • 2, 5 зелен чай
  • 2.6 Кафе
 • 3 витамини и хранителни добавки против стареене - видео

Хранителни добавки на основата на лекарства и химикали

астаксантин

Лекарството принадлежи към антиоксиданти, т.е. забавя окисляването на органичните вещества от групата на каротеноидите.

В допълнение към антиоксидантния ефект, Астаксантинът има положителен ефект върху имунната система на човека и има противотуморно действие. Проучванията при експериментални животни са доказали благоприятния ефект на лекарството върху намаляването на размера на различни тумори, включително рак.

Положителните аспекти на Астаксантин включват способността му да контролира теглото на човек. Каротеноидът не само блокира увеличаването на телесното тегло, но също така има комплексен ефект върху черния дроб, забавя растежа на мастната тъкан, понижава общия холестерол в организма и нормализира съдържанието на триглицериди в кръвната плазма.

Коензим Q10

Името на това лекарство е добре известно на всички. Коензим Q10 е позициониран като подходящ за младите препарат за почистване на свободни радикали и вътрешен антиоксидант.

В допълнение към ефекта против стареене, веществото помага за унищожаване на сенилните плаки, които се образуват в мозъка при болестта на Алцхаймер. Коензим Q10 има положителен ефект върху организма с невропатологични нарушения и служи като ефективно допълнение към алопатичното лечение на сърдечна недостатъчност и други застойна сърдечна болест.

Дехидроепиандростерон (DHEA)

DHEA или DHEA е стероиден хормон, който е повсеместен в човешкото тяло. В допълнение към изгарянето на излишната телесна мазнина, хормонът намалява риска от диабет, предотвратява инсулиновата резистентност на клетките.

DHEA помага за увеличаване на мускулната маса, засилвайки ефекта, получен от силовите тренировки.

За да се тестват предполагаемите ефекти на стероида върху силата и мускулната маса на човек, е проведен експеримент, включващ участници над 50 години.

Една контролна група, участваща в проучването, приема заместваща терапия с DHEA в продължение на 10 месеца, а втората е получила плацебо. През последните 4 месеца и двете експериментални групи, освен прием на наркотици, се занимаваха със силова тренировка. Резултатите от проучванията показват, че при възрастни хора, включени в приемащата DHEA група, мускулната сила и обемът се увеличават значително в сравнение с другата контролна група.

Въз основа на описанието на експеримента можем да заключим, че ако DHEA терапията по такъв благоприятен начин засяга по-възрастните хора с намалено ниво на жизнените функции, тогава колко по-ефективно ще се отрази лекарството върху пълната жизненост на младостта.

Добавки на базата на естествени, растителни съставки

куркумин

Куркуминът е жълто багрило, получено от корен на куркума. Много хора знаят за тази добавка благодарение на популярното индийско къри - именно куркуминът придава на подправката характерен жълт цвят.

В допълнение към употребата си в готвенето, куркуминът има изразен противовъзпалителен ефект. Това вещество ускорява синтеза на колаген, образуването и растежа на нови клетки и фибробласти, което значително ускорява заздравяването на малки и големи лезии на кожата.

Не е чудно, че медицинските светила считат куркумина за нетоксично вещество, което има голям потенциал при лечението на кожни заболявания с положителен резултат.

В допълнение към заздравяването на външни рани, веществото може да се използва за лечение на вътрешни заболявания, като:

 • алергична астма;
 • обструктивен бронхит;
 • синдром на остър респираторен дистрес;
 • синдром на остра травма на белия дроб.

Лутеин и Зеаксантин

Сенилната дегенерация на ретината е най-честата причина за необратима слепота.

Използването на каротеноиди или макулни пигменти, които включват зеаксантин и лутеин, ще помогне навреме да се предотврати дегенерация на ретината.

Систематичният прием на хранителни добавки, създадени на базата на лутеин и зеаксантин, поддържа здравословното състояние на ретината и спомага за подобряване на зрението.

Рибено масло и ленено масло

Водещото място сред храните по съдържание на здравословни мазнини за организма заема рибата и ленените семена.

Лечебните вещества, съдържащи се в рибеното масло, спомагат за нормализиране на метаболизма, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и намаляват теглото.

В комбинация с редовна физическа активност приемането на рибено масло ще ви помогне бързо и ефективно да коригирате фигурата си. Полиненаситената омега-3 мастна киселина, съдържаща се в рибеното масло, укрепва кръвоносните съдове, намалява сърдечната честота по време на тахикардия и намалява кръвното налягане.

Хората, които консумират големи количества риба и рибено масло, винаги са в добро настроение и по-малко податливи на депресия.

При непоносимост към рибните продукти лененото масло, което е диетичен продукт и нормализира работата на бъбреците, ще бъде отличен заместител за тях.

Витамин D

Слънчевият витамин D е най-важният елемент в борбата със старостта.

Често хората, особено възрастните хора, имат дефицит на този витамин. Основните причини за това са недохранването и липсата на слънчева светлина. Липсата на витамин D води до повишен риск от фибромиалгия и остеопороза, до неврози и депресия.

Редовният прием на витамин D като хранителна добавка насърчава усвояването на калция от храната в необходимото за организма количество. Витаминът намалява риска от инфаркт, предотвратява развитието на рак, хипертония, диабет тип 1, а също така подпомага функционирането на опорната и мускулната система.

Зелен чай

Приготвена на базата на неферментирали чаени листа, напитката е много популярна и заема водещо място сред другите чайове.

В допълнение към освежаващия ефект, зеленият чай има благоприятен ефект върху човешкото тяло, повишава тонуса му и укрепва имунитета. Феновете на тази напитка ще потвърдят, че чаят помага да се отървете от натрупването на излишни мазнини.

Зеленият чай съдържа много флавоноиди и полифеноли, които са силни антиоксиданти.

За да се потвърди ефекта на зеления чай, като възстановяваща напитка, е проведен експеримент върху мишки. Експерименталните животни получиха екстракт от зелен чай (GTE) в продължение на 10 седмици. В края на експеримента учените отбелязват при мишки повишаване на общия тонус на тялото, издръжливост, подобрен метаболизъм и ускорени окислителни процеси в мастната тъкан. Зависимостта беше определена: колкото повече животното получава GTE, толкова по-силно и трайно става.

Има много аргументи в полза на зеления чай. той:

 • повишава общия тонус на тялото;
 • укрепва имунната система;
 • намалява холестерола и триглицеридите в кръвта;
 • ефективно изгаря телесните мазнини;
 • увеличава издръжливостта и ускорява метаболизма.

кафе

Кафето не може да се нарече хранителна добавка. Това е цялостен продукт, който използваме почти ежедневно.

Човек винаги ще бъде в добра форма, ако сутрин изпие чаша прясно сварено ароматно кафе. Тази напитка е истински еликсир от старост и старческа деменция. Степента на мозъчно разстройство директно зависи от количеството консумирано кафе. Възрастните хора, които консумират три чаши вълшебна напитка на ден, имат солидна памет и ясен ум.

В допълнение към предотвратяване на свързаните с възрастта промени в мозъка, продължителната консумация на кафе предотвратява развитието на захарен диабет 2 градуса. Това се потвърждава от реномирани научни изследвания.

Витамини и хранителни добавки против стареене - Видео