Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс, която дойде в страната ни от Запад, се основава на ограничаване на количеството въглехидрати. Основната му разлика от другите диети е способността да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма . В основата си тази програма съчетава диета и система за хранене (първата се прилага веднъж, втората спомага за поддържане на теглото в определени граници).

Диетата на Аткинс успешно се използва у нас и в чужбина. Той е особено популярен сред руските знаменитости и политици. Трябва да се отбележи, че същия принцип се използва в диетата на Кремъл.

Самият д-р Аткинс е категоричен против приемането на всякакви лекарства през първите четиринадесет дни от диетата. Поради тази причина трябва да се консултирате с вашия лекар преди да използвате тази програма. Трябва също да се отбележи, че ограничаването на въглехидратите води до намаляване на кръвната захар.

В допълнение, по време на бременност такава диета е противопоказана, тъй като може да има отрицателен ефект върху здравето на детето. По същата причина не може да се използва по време на кърмене. При бъбречна недостатъчност тази диета също е противопоказана.

съдържание

 • 1 първа фаза
  • 1.1 Одобрени продукти
  • 1.2 Забранени продукти
  • 1.3 Ограничени продукти
 • 2 Втората фаза на диетата на Аткинс
 • 3 Предимства на диета
 • 4 Недостатъци на диета
 • 5 Протеинова диета на д-р Аткинс - Видео

Първа фаза

Диетата на Аткинс включва две фази, продължителността на първата е 14 дни. През този период тялото получава минимум въглехидрати, което ви позволява да изравнявате калоричния баланс поради разхода на натрупаните телесни мазнини като „гориво“. По този начин се постига максимално възможна загуба на тегло.

След двуседмична програма се премахват ограниченията за съдържание на калории в продуктите и се осъществява контрол само върху количеството въглехидрати. Граничната стойност може да се определи само като се вземат предвид характеристиките на вашето тяло. Това е цялата сложност на диетата - трябва непрекъснато да следите теглото си и да коригирате въглехидратния баланс почти до края на живота си.

По време на първата фаза максималният дневен прием на въглехидрати е 20 грама. За повечето хора стойността на този параметър е средно около 40 грама. Излишъкът е изпълнен със затлъстяване, защото в същото време постъпващите мазнини и въглехидрати не се усвояват в тялото еднакво. И така, въглехидратите като "гориво" се изразходват за получаване на енергия, необходима за нормалното функциониране на човека, а излишните мазнини се съхраняват "в резерв".

Въпреки факта, че 20 грама изглеждат страхотна фигура, е напълно възможно да се постигне това ниво. Това количество въглехидрати се съдържа в 1, 5 супени лъжици захар (например в чай), в кифличка. Ето защо трябва незабавно да забравите за закуските и бързото хранене. За да предотвратите подобни импулси, просто трябва да следвате съставения списък, който включва продукти, на които е разрешено да се консумират във всяко количество и по всяко време. Но това не означава, че не трябва да има мярка - без излишъци, храната трябва да се приема само когато се появи стабилно чувство на глад. По-добре е да забравите веднага за чипс и други закуски.

Разрешени продукти

Горните продукти включват:

 • речна / морска риба;
 • всички видове морски дарове (с изключение на стриди, количеството им е ограничено, така че рецептата трябва да се изчисли предварително);
 • птица, включително дивеч;
 • пилешки / пъдпъдъчи яйца (всеки метод за готвене);
 • твърдо сирене (някои твърди сирена са ограничени, така че рецептата се изчислява предварително);
 • различни зеленчуци;
 • пресни гъби.

Следва да се спазва и следното правило: не консумирайте дневния прием на въглехидрати заедно с протеини и мазнини едновременно (интервал - 2 часа). Протеините и мазнините могат да се комбинират помежду си.

Забранени продукти

Продукти, чиято употреба е строго забранена:

 • всякакви напитки, съдържащи алкохол;
 • изкуствени мазнини;
 • плодове;
 • захар;
 • нишестени зеленчуци (царевица, картофи - предварително изчисляване на рецептата);
 • сладкарски и хлебни изделия

Ограничени продукти

Това са продукти, чието количество е ограничено, но не е напълно забранено:

 • тиквички;
 • домати;
 • зеле;
 • лук;
 • заквасена сметана.

Що се отнася до течностите, разрешено е да се пие обикновена минерална вода, както и кафе, чай и всякакви напитки, които не съдържат въглехидрати.

Втората фаза на диетата на Аткинс

Тази фаза е по-проста от първата, защото тялото е свикнало с ограничения и метаболизмът се е преориентирал към консумацията на натрупани мазнини. Допустимата норма на въглехидрати на ден се удвоява - до 40 грама (но това е приблизителен показател, скоростта трябва да се определи, като се вземат предвид характеристиките на тялото).

На този етап е необходимо стриктно да се контролира теглото, тъй като консумацията на телесни мазнини ще бъде по-бавна. След като се постигне оптимално тегло за човек с отслабване, въглехидратните продукти трябва постепенно да се добавят към диетата, докато теглото започне да се увеличава отново - така се определя индивидуалното ниво на въглехидрати. След това просто преминете на това ниво, за да натрупате тегло и обратно.

В бъдеще вероятно ще се разрешат някои излишъци, но натрупването на малко допълнително тегло може бързо да се елиминира, като се намали скоростта на консумираните въглехидрати до нивото на първата фаза.

Ползи за диета

Основното предимство на тази хранителна програма е нейната простота и сравнително лесно приложение - ограниченията не са твърде строги. Що се отнася до списъка на забранените храни, той практически не се различава от подобния списък в другите диети.

Също очевидно предимство е диетата Аткинс с висока ефективност. Единственото изискване е стриктно да спазвате препоръките и да следвате прости правила. И въпреки че теглото се намалява бавно, то е с високо качество и за дълго време.

Нормализирането на храненето и метаболизма е друг плюс на диетата. В допълнение, храненето не е ограничено от ограничения във времето или количеството.

Недостиг в диетата

Тази диета не може да се нарече балансирана, въпреки че по този въпрос тя е няколко пъти по-добра от другите програми. Възможно е да се наложи приема на допълнителни витаминни и минерални комплекси.

Също така, недостатъците на диетата включват неговата продължителност - през целия живот контрол на въглехидратния баланс. Освен това трябва предварително да изчислите рецепти на таблиците.

Протеинова диета на д-р Аткинс - Видео