Фруктоза: ползи и вреди

Замяната на обикновената захар с фруктоза е доста често срещана тенденция днес, която практикуват много съвременни хора. Свързана с въглехидратите, фруктозата е много сладко вещество, което може да се превърне в алтернатива на захарта, но обосновката и полезността на тази стъпка изисква по-подробно разглеждане и анализ.

Организмът чувства нужда от въглехидрати. Те са незаменими при метаболитните процеси, като най-лесно смилаемите съединения сред които са монозахаридите. Наред с фруктозата, глюкозата, малтозата и други естествени захариди има и изкуствен, който е захароза.

Учените внимателно изучават ефекта на монозахаридите върху човешкото тяло от момента, в който са открити. Той се счита за комплексен ефект, така че положителните и отрицателните характеристики на тези вещества.

съдържание

  • 1 Отличителни свойства на фруктозата
  • 2 Какви са ползите и вредите от фруктозата?> 3 Фруктозата при диабет
  • 4 Глюкоза и фруктоза
  • 5 Фруктоза и захар - кое е по-добре?

Отличителни свойства на фруктозата

Основната характеристика на веществото е скоростта на чревна абсорбция. Той е доста бавен, тоест по-нисък от този на глюкозата. Разделянето обаче е много по-бързо.

Съдържанието на калории също е различно. В петдесет и шест грама фруктоза се съдържат 224 калории, но сладостта, която се усеща при консумацията на това количество, е сравнима с тази, дадена от 100 грама захар, съдържаща 400 килокалории.

По-малко е не само количеството и калоричното съдържание на фруктоза, в сравнение със захарта, необходими, за да се почувства истински сладък вкус, но и ефектът, който има върху емайла. Тя е много по-малко фатална.

Фруктозата има физичните свойства на шест-атомен монозахарид и е глюкозен изомер, и, двете неща имат подобен молекулен състав, но различна структурна структура. Той се намира в малки количества в захарозата.

Биологичните функции, изпълнявани от фруктоза, са подобни на тези, извършвани от въглехидратите. Тя се използва от организма предимно като енергиен източник. Когато се абсорбира, фруктозата се синтезира или в мазнини, или в глюкоза.

Извличането на точната формула на фруктозата отне много време. Веществото премина през много тестове и само след одобрение беше одобрено за употреба. Фруктозата е създадена до голяма степен в резултат на внимателно проучване на диабета, по-специално на изследването на въпроса как да „принудим“ тялото да обработва захар, без да използва инсулин. Това беше основната причина, че учените започнаха да търсят заместител, който не изисква обработка на инсулин.

Първите подсладители са създадени на синтетична основа, но скоро стана ясно, че те нанасят много повече вреда на организма, отколкото обикновената захароза. Резултатът от многобройни проучвания е получаването на фруктозната формула, която беше призната за най-оптималната.

В индустриален мащаб фруктозата започна да се произвежда сравнително наскоро.

Какви ползи и вреди на фруктозата ">

За разлика от синтетичните аналози, за които е установено, че са вредни, фруктозата е естествено вещество, което се различава от обикновената бяла захар, получена от различни плодови и ягодоплодни култури, както и от мед.

Разликата се отнася преди всичко към калориите. За да се почувствате пълни със сладкиши, трябва да ядете два пъти повече захар от фруктозата. Това се отразява негативно на организма и принуждава човек да консумира много по-голямо количество сладкиши.

Фруктозата е наполовина повече, което драстично намалява калориите, но контролът е важен. Хората, които са свикнали да пият чай с две супени лъжици захар, като правило, автоматично слагат в напитка подобно количество заместител, а не една лъжица. Това кара тялото да се насити с още по-голяма концентрация на захар.

Следователно консумацията на фруктоза, въпреки факта, че се счита за универсален продукт, е необходима само в умерена степен. Това се отнася не само за страдащите от диабетна болест, но и за здравите хора. Доказателство за това е, че затлъстяването в САЩ се свързва предимно с прекомерното очарование с фруктоза.

Американците консумират поне седемдесет килограма подсладители годишно. Фруктозата в САЩ се добавя към газирани напитки, сладкиши, шоколад и други храни, произведени от хранителната индустрия. Подобно количество заместител на захарта, разбира се, се отразява негативно на състоянието на организма.

Не се заблуждавайте относно относително нискокалоричната фруктоза. Той има ниска хранителна стойност, но не е диетичен. Недостатъкът на подсладителя е, че „моментът на насищане“ на сладостта идва след известно време, което създава риск от неконтролирана консумация на продукти от фруктоза, което води до разтягане на стомаха.

Ако фруктозата се използва правилно, тогава тя ви позволява бързо да отслабнете. Той е много по-сладък от бялата захар, което допринася за по-малка консумация на сладкиши и съответно за намаляване на приема на калории. Вместо две лъжици захар, сложете само една в чая. Енергийната стойност на напитката в този случай става два пъти по-малка.

Използвайки фруктоза, човек не изпитва глад или изтощение, отказва бяла захар. Той може да продължи да води познат начин на живот без ограничения. Единственото предупреждение е, че фруктозата трябва да се използва и консумира в малки количества. В допълнение към ползите за фигурата, подсладителят намалява вероятността от кариес на зъбите с 40%.

Приготвените сокове съдържат висока концентрация на фруктоза. За една чаша има около пет лъжици. И ако редовно пиете такива напитки, рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава. Излишъкът от подсладителя заплашва диабета, поради което не се препоръчва да се пие повече от 150 милилитра плодов сок, закупен на ден.

Всякакви захариди в излишък могат да повлияят негативно на здравето и формата на човек. Това се отнася не само за заместителите на захарта, но и за плодовете. Имайки висок гликемичен индекс, мангото и бананите не могат да се консумират неконтролируемо. Тези плодове трябва да бъдат ограничени във вашата диета. Зеленчуците, напротив, могат да ядат три и четири порции на ден.

Фруктоза при диабет

Поради факта, че фруктозата има нисък гликемичен индекс, тя е приемлива за употреба от тези, които страдат от инсулинозависим диабет тип 1. Преработката на фруктоза също изисква инсулин, но концентрацията му е пет пъти по-малка, отколкото за разграждането на глюкозата.

Фруктозата не допринася за намаляване на концентрацията на захар, тоест не се справя с хипогликемията. Това се дължи на факта, че всички продукти, съдържащи това вещество, не причиняват повишаване на захаридите в кръвта.

Страдащите от диабет тип 2 най-често са с наднормено тегло и могат да консумират подсладители не повече от 30 грама на ден. Превишаването на тази норма е изпълнено с проблеми.

Глюкоза и фруктоза

Те са двата най-популярни подсладители. Не са открити ясни доказателства кой от тези подсладители е по-добър, така че този въпрос остава отворен. И двата захарни заместителя са продукти на разграждането на захарозата. Единствената разлика е, че фруктозата е малко по-сладка.

Въз основа на по-бавната скорост на абсорбция, която притежава фруктозата, много експерти съветват да се даде предпочитание на нея, а не на глюкозата. Това се дължи на насищането на кръвната захар. Колкото по-бавно се случва, толкова по-малко инсулин е необходим. И ако глюкозата се нуждае от присъствието на инсулин, разграждането на фруктозата става на ензимно ниво. Това изключва хормоналните скокове.

Фруктозата не може да се справи с гладуването на въглехидрати. Само глюкозата може да се отърве от треперещи крайници, изпотяване, замаяност, слабост. Следователно, изпитвайки атака на въглехидратно гладуване, трябва да ядете сладост.

Едно парче шоколад е достатъчно, за да стабилизира състоянието си поради навлизането на глюкоза в кръвта. Ако в сладкишите присъства фруктоза, няма да последва драстично подобряване на благосъстоянието. Признаци за недостиг на въглехидрати ще преминат само след известно време, тоест, когато подсладителят се абсорбира в кръвта.

Това според американските диетолози е основният недостатък на фруктозата. Липсата на ситост след консумация на този подсладител провокира човек да консумира голямо количество сладкиши. И така че преходът от захар към фруктоза да не донесе никаква вреда, трябва стриктно да контролирате консумацията на последната.

Както фруктозата, така и глюкозата са важни за организма. Първият е най-добрият заместител на захарта, а вторият премахва токсините.

Фруктоза и захар - което е по-добре ">

За тези, които искат да отслабнат, фруктозата е отлично средство, което ви позволява да не нарушавате нуждите от сладкиши, да продължите да водите активен навик на живот. Основното, което трябва да се вземе предвид, е, че той насища бавно, контролирайки използваните дози.