Хранене за начинаещ културист

Храненето има пряк ефект върху метаболизма в човешкото тяло. Метаболизмът зависи от това колко храна консумира човек и какъв вид храна. От това зависи общото физическо и психологическо състояние на самия човек, нивото на необходимите вещества в организма, както и нивото на интелигентност. Не по-малко важен е и изборът на хранене в културизма, тъй като е необходимо да се изгради мускулна маса, а за това са нужни хранителни вещества и е необходимо достатъчно количество. Следователно няма как да направите грешка в храненето, в противен случай резултатът от ежедневните тренировки не може да се види.

Не правилният подход към храненето може да повлияе негативно на резултатите от тренировките, а просто казано - цялата работа ще бъде напразна. Този въпрос трябва да бъде сериозно разгледан в началния етап на културизма. За това са разработени подробни хранителни схеми, които отчитат спецификите на този спорт: изграждане на мускули. Този предложен план е свободен от грешките, присъщи на начинаещите спортисти. В същото време начинаещите културисти често задават въпроси, за които вече има готови отговори, тъй като бодибилдингът съществува отдавна, въпреки че има своите специфики.

съдържание

  • 1 Колко пъти на ден можете да ядете храна "> 2 Какво е правилното хранене за натрупване на мускулна маса?
  • 3 Мога ли да ям в Макдоналдс?
  • 4 Колко протеин трябва да консумирате на ден?
  • 5 Кой протеин е по-добър?
  • 6 Какво е понятието "добри" мазнини
  • 7 Какво трябва да ядете преди тренировка?
  • 8 Какво трябва да ям след упражнения?
  • 9 Необходимо ли е да се пие вода и колко?
  • 10 Възможно ли е да се наруши спортна диета?

Колко пъти на ден мога да ям храна?

Обичайната диета, която повечето хора използват, включително закуска, обяд и вечеря, не е подходяща за културисти. Тъй като почивките между храненията са доста дълги, спортистите имат време да огладнеят през това време, защото имат много по-бързи метаболитни процеси. Чувството на глад кара тялото на спортиста да яде запаси от енергия, които винаги са в тялото на спортиста.

В тези моменти тялото започва секрецията на хормона кортизол, който започва да гори мускулите, на фона на намаляващия енергиен потенциал на организма.

Освен това той започва да изгаря въглехидратите, съхранявани в черния дроб и мускулите, и това не може да се допусне, тъй като мускулната маса, която спортистът се опитва да натрупа по време на тренировка, се губи. Понижава се и нивото на гликоген, което е показател за готовност за следващото обучение. Колкото по-високо е нивото на гликоген в черния дроб и мускулите, толкова по-голяма е издръжливостта на спортиста и толкова по-големи са неговите показатели. В този случай спортистът трябва да се храни около 6 пъти на ден, но на по-малки порции. Поради намаленото време между храненията, тялото на спортиста постоянно се храни с глюкоза, която идва от червата. В същото време тялото не докосва запасите от глюкоза и не произвежда кортизол. Но това е само един плюс на този подход към храненето на спортистите.

Храненето по тази схема ускорява метаболитния процес, което също води до ускорен растеж на мускулите. Има и друг, много важен плюс на честото хранене: аминокиселините постоянно подхранват мускулите, осигурявайки техния растеж. Постоянното присъствие на аминокиселини в кръвта прави тялото на спортиста по-устойчиво на различни отрицателни външни фактори. Естествено, стабилният имунитет допринася за по-ефективното и висококачествено обучение.

Какво е правилното хранене за натрупване на мускулна маса ">

Терминът "правилно хранене" за спортист означава да яде само онези продукти, които допринасят за растежа на мускулната тъкан. Но останалите продукти, които са малко полезни, е по-добре да се изключат от диетата. Такива продукти включват сода, сладки храни, сладкиши, както и вредни, мазни и пържени храни. Под правилното хранене като правило имат предвид хранене от естествени съставки. Бодибилдърите ядат предимно храни от пазарите, където купуват прясно месо, риба, зелени зеленчуци и плодове.

Храната, закупена на пазарите, е наистина здравословна, тъй като не е преминала през специални лечения, които премахват храните с витамини и минерали. Освен това те не пържат храни, а ги готвят на пара, печени на скара и т.н., без да добавят животински мазнини.

Мога ли да ям в Макдоналдс ">

Разбира се, можете да посетите Макдоналдс, но не е препоръчително да ядете храна, приготвена в него, особено ако имате наднормено тегло. За слабите спортисти можете да замените едно хранене в McDonald's от шест. Ако изядете няколко хамбургера, можете да попълните тялото с 25 г протеин и 66 г въглехидрати. Индикаторът не е лош, но е по-добре да откажете употребата на пържени картофи, коктейли, сладолед и пайове, тъй като в допълнение към вредата няма да донесе нищо добро.

Колко протеин да ядем на ден ">

Протеинът е изграждащата основа, без която е невъзможно да се изгради мускул. Много хора смятат, че протеинът ускорява растежа на мускулите. Хормони като тестостерон, растежен хормон и инсулин са отговорни за изграждането на мускулите. Но това е при условие, че тялото има достатъчно количество протеин. Ако тялото почувства липсата си, тогава изграждането на мускулите ще спре. Протеинът се приема при 2 грама на килограм тегло на спортиста. Постепенно нормата може да се повиши до 2, 5 грама. С тегло около 90 кг, трябва да използвате около 200 грама протеин на ден, ако не и повече. Това количество се разпределя най-добре на 6 хранения.

Кой протеин е по-добър "> Какво е понятието" добри "мазнини

Мазнините се считат за основен източник на попълване на човешкото тяло с енергия, така че не трябва да се страхуват. Един грам мазнини съдържа до 9 калории, което е два пъти повече, отколкото във въглехидратите. Общоприето е, особено наскоро, че добрите мазнини са растителни мазнини, а лошите мазнини - животни. Всъщност това не е така, тъй като човек също се нуждае от животински мазнини, тъй като те служат като източник за секрецията на тестостерон и други, също толкова важни хормони.

По правило вегетарианците имат нисък мускулен тонус и ниска сексуална активност. Това се дължи на липсата на тестостерон в тялото им, свързано с изключването на животински произход от диетата. По принцип мазнините не вредят на човешкото тяло, ако човек ги консумира умерено. За нормалното нарастване на телесната маса на културист той трябва да консумира хранителни продукти от растителен и животински произход. Освен това той трябва да консумира рибено масло, съдържащо мастни киселини от семейство Омега 3, но не повече от 30% от общата дневна диета.

Какво трябва да ядете преди тренировка ">

Бодибилдингът включва задължително хранене преди тренировка. Някъде, 1, 5-2 часа преди началото му, просто трябва да ядете. Можете да ядете пилешко, говеждо или риба с варени картофи, ориз или овесени ядки. Половин час преди тренировка се изпива коктейл, съдържащ суроватъчен протеин (20 g) и въглехидрати (40 g). Този подход към храненето ще позволи по-ефективни тренировки и изграждане на мускули.

Какво трябва да се консумира след тренировка "> Необходимо ли е да се пие вода и колко?

Тъй като човешкото тяло се състои главно от вода, без него в тялото не протичат никакви процеси, включително растеж на мускулите, тъй като те също се нуждаят от течност за натрупване. Често дехидратацията е скрита. За да разберете, трябва да изпиете 3 чаши вода и да следите състоянието си. Ако всичко е наред, след половин час ще трябва да отидете до тоалетната. В противен случай трябва да помислите за това, тъй като липсата на подтик към тоалетната показва наличието на заболяване. 3, 5 литра течност на ден за културист е норма.

По правило течността ви позволява навреме да отделите токсините от тялото, както и да подхранвате мускулната тъкан. Когато спортист изпитва чувство на жажда, тогава той трябва да се задоволи с излишък. Ако изпиете 1 чаша и жаждата ви изчезне, по-добре следващия път да изпиете 2 чаши.

Възможно ли е да се наруши спортна диета ">