GABA (гама-аминомаслена киселина)

Гама-аминомаслената киселина (съкратено GABA) е биогенно вещество, намиращо се в мозъка, което изпълнява невротрансмитер и метаболитни функции. Полезното му свойство е безценно за човешкото тяло и особено за тези, които се занимават със спорт и твърди тренировки. Този инхибиторен невротрансмитер на централната нервна система стимулира енергийните процеси на мозъка, подобрява качеството на дихателната функция на тъканите, стимулира кръвообращението и подобрява оползотворяването на глюкозата.

Габа има и други важни функции. Тази аминокиселина облекчава нервното напрежение, има добър тонизиращ и успокояващ ефект, често действа като успокоително, но без да свиква с него. За медицински, а не спортни цели, хранителното вещество се използва при лечението на сексуална дисфункция, тъй като има силно релаксиращо действие.

съдържание

 • 1 Фармацевтични продукти с GABA
 • 2 Как да приемате GABA
 • 3 GABA в културизма
 • 4 нежелани реакции
 • 5 Оценка на ефективността на GABA
 • 6 GABA отзива

GABA Pharmaceuticals

Сред фармацевтичните продукти най-популярното лекарство е Амилон, чийто ефект е да стимулира метаболитните процеси на мозъка. Това лекарство има висока концентрация на GABA и бързо се абсорбира в тялото, а след това образува силни връзки с плазма, навлизайки в кръвта.

Фармацевтичният препарат в черния дроб и бъбреците се разгражда. Екскретира се с урината. Инструментът е нетоксичен, не е единственият, съдържащ хранителни вещества. Наред с други лекарства се търсят Picamilon, Hamibetal, както и Gammalon. Те съдържат малко по-ниска концентрация на GABA, но се считат за високо ефективни.

Как да приемате GABA

Дневната доза е от 3, 5 до 3, 75 г. Възможно е да се раздели препоръчителната норма на две дози. Всичко зависи от личните желания. Няма строги ограничения за това вещество. Тъй като GABA се характеризира с бърза степен на смилаемост, можете да приемате веществото както преди, така и след приключването на сесията. Основното е, че приемът пада навреме преди хранене, а не след това.

GABA в културизма

Ценен е поради стимулирането на предната хипофизна жлеза, тоест способността да се активира синтеза на хормон на растежа. GABA се приема за постигане на добър ефект на изгаряне на мазнини, а също и защото веществото има анаболно свойство. Това не са единствените причини за популярността на аминокиселините в културизма.

Приемът на веществото има многостранен положителен ефект върху спортиста:

 • спомага за подобряване на концентрацията;
 • подобрява качеството на съня;
 • има пряк ефект върху формирането на релефа на тялото;
 • има успокояващ ефект, но стимулира мускулната активност;
 • няма токсичност.

Странични ефекти

Препаратите, съдържащи GABA, практически нямат отрицателен ефект върху организма, включително в резултат на приема на повишена доза. Сред страничните ефекти най-често се проявяват тревожност, паническа тревожност, изпотяване, гадене, в редки случаи на повръщане.

Понякога след приема на аминокиселината може да се наблюдава нестабилно кръвно налягане или повишаване на телесната температура. Хората, които имат хронични проблеми с нарушение на съня, както и бъбречна недостатъчност, са противопоказани да приемат веществото. При някои активното вещество причинява алергии. Ако се появи предозиране, стомахът се промива и се отпуска.

Оценка на ефективността на GABA

Проучвания, проведени от 2003 г. в различни страни по света, показаха, че веществото наистина носи резултати. Потвърдено е, че поради гама-аминомаслената киселина по време на тренировка се произвежда повече хормон на растежа.

И ако ранните експерименти обхващаха широка аудитория, то от 2008 г. насам се провеждат изследвания изключително с тези, които се занимават с културизъм. Те потвърдиха напълно по-ранните резултати. Хормонът на растежа се синтезира по-бързо, ако приемате GABA. Средно концентрацията се увеличава 6 пъти.

Отзиви за GABA

Почти всички говорят положително за хранителните вещества. Негативните коментари често са причинени от нарушение на приема или самия тренировъчен процес, тъй като хормонът на растежа се произвежда по-активно по време на часовете.

Както европейските, така и американските спортисти единодушно дават изключително положителна оценка на GABA. Това е най-доброто доказателство за ефективността на тази аминокиселина.