Колко да пием вода на ден

Делът на водата в човешкото тяло е около 60% . В този случай тялото постоянно го губи, така че има нужда от попълване на "резервите". По въпроса за дневното количество вода, необходимо за нормалното функциониране на организма, има много мнения и е изключително трудно да се разбере кое от тях е наистина правилно.

Здравните специалисти най-често наричат ​​една цифра - 2 литра на ден . В същото време съществува мнение, че човек трябва да пие вода постоянно, дори и да не изпитва жажда, тъй като тялото винаги е в състояние на близо дехидратация.

Единственото нещо, което може да се каже със сигурност, е необходимостта от вода на всеки отделен човек е в пряка зависимост от редица външни и вътрешни фактори, включително характеристиките на организма, природните условия и т.н. Предлагаме да се разгледат резултатите от някои изследвания, в рамките на които беше проучен въпросът за консумацията на вода, както и нейният ефект върху функционалността на тялото и мозъка. Целта на тази статия е да се определи дневната норма на потребление на вода, като се вземат предвид индивидуалните нужди.

съдържание

 • 1 Влияние на водата върху мозъчната функция и енергията
 • 2 Как да пием вода за отслабване
 • 3 Влияние на количеството консумирана вода за развитието на болести
 • 4 Общ воден обем: други течности се вземат предвид
 • 5 Жажда - основният индикатор
 • 6 Как да определите дневния си прием на вода "> 7 Колко вода трябва да пиете на ден и на тренировки - Видео

Ефектът на водата върху мозъчната функция и енергията

Според резултатите от много изследвания е установено, че човек, страдащ от дехидратация, за разлика от други, се изморява по-бързо. Освен това в този случай страдат и мозъчните функции.

И така, беше проведен експеримент, който показа, че при жени, които губят 1, 36% течност по време на тренировка, настроението и концентрацията се влошават, а честотата на главоболието се увеличава.

В други проучвания стана ясно, че умерената дехидратация (варираща от 1 до 3%) поради физическа активност или прегряване има отрицателен ефект върху много мозъчни функции.

Тук трябва да се отбележи, че 1% от телесното тегло е значително количество. Толкова много течност се губи по време на тренировка или висока температура на въздуха, тоест когато човек се поти обилно. Умерената дехидратация може да повлияе неблагоприятно върху способността на човек да работи, както и да намали издръжливостта.

От гореизложеното може да се заключи, че във всеки случай умерената дехидратация е вредна. Независимо от това, което е причинено от физическа активност или прегряване, последствията ще бъдат отрицателни както за организма и за тялото като цяло, така и за психичното здраве.

Как да пием вода, за да отслабнем

Смята се, че ако пиете много течности, апетитът ви се потиска и в резултат на това телесното ви тегло намалява. Както обясняват привържениците на това мнение, това се дължи на факта, че благодарение на водата се ускоряват метаболитните процеси.

Според резултатите от изследванията употребата на 0, 5 литра вода в даден момент временно увеличава метаболизма с 24-30%. На графиката горната линия показва как се увеличава консумацията на енергия, след 1, 5 часа ефектът намалява.

По време на експериментите беше установено, че с използването на два литра течност, а именно вода на ден, консумацията на енергия се увеличава с около 96 калории дневно. Температурата на водата играе роля тук: студът е за предпочитане, защото тялото се нуждае от допълнителна енергия за загряване на течността, тоест изразходва повече калории, отколкото когато водата от телесната температура навлиза в тялото. Когато пиете вода 30 минути преди хранене, количеството калории, консумирани по време на хранене, намалява, особено когато става въпрос за възрастен човек.

Според резултатите от едно от проучванията се оказа, че диета, която изисква консумация на 0, 5 литра вода преди хранене, може да намали теглото с 44% за 12 седмици повече, отколкото при нормална диета. Като цяло пиенето на нужното количество вода преди хранене повишава ефективността на отслабването, особено ако се комбинира с добра диета.

Всичко по-горе показва, че водата наистина причинява временно ускоряване на метаболитните процеси, а пиенето преди хранене увеличава количеството калории, консумирани от организма.

Влияние на количеството консумирана вода върху развитието на заболявания

Увеличаването на количеството на използваната течност (по-специално на водата) може да има положителен ефект върху тялото, като му помага да се справи с някои проблеми:

 • Честият прием на вода помага при запек.
 • В случай на онкология ефектът от честото пиене също е положителен. Няколко проучвания показват, че хората, които пият повече вода от други, са по-малко застрашени от рак на пикочния мехур и дебелото черво. Според резултатите от някои експерименти обаче този ефект не е доказан.
 • Увеличеният прием на течности намалява риска от камъни в бъбреците.
 • Тъй като водата е необходима за овлажняване на кожата, увеличеното й количество, постъпващо в тялото, влияе положително на състоянието на кожата и намалява акнето. Това мнение често се среща в Интернет, но не е подкрепено от съответните проучвания.

По този начин е очевидно, че повече вода помага да се справи с редица проблеми, както и да предотврати развитието на определени заболявания.

Обща вода: други течности се вземат предвид

Водният баланс се влияе не само от чиста вода, но и от други течности, използвани от хората, по-специално тези, които се намират в напитките и храните.

Съществува мнение, че кофеиновите напитки не е необходимо да се вземат предвид при ежедневния прием на течност, тъй като кофеинът е диуретик. В хода на изследванията обаче е установено, че такива напитки имат много слаб диуретичен ефект.

В допълнение, водата се съдържа в по-голямата част от храната: месо, яйца, риба, плодове, зеленчуци и т.н. Ако човек консумира храни, богати на вода, чай, кафе или други напитки, голяма е вероятността той да не се нуждае от повишена скорост на течности, за да поддържа водния баланс (освен когато става въпрос за човек с обилно изпотяване).

Така че, очевидно е, че всички течности, а не само вода, трябва да се вземат предвид в общото количество консумирана вода. Кафето и чаят не правят изключение, както и богатите на вода и сочни храни.

Жаждата е основният индикатор

За нормалното функциониране на организма и като цяло за оцеляването е важно постоянно да поддържате баланса на течностите. Природата е най-добрият съветник. Здравото тяло перфектно се справя със сложните задачи и изпраща сигнали до мозъка в случай на някакви проблеми или нужди. Жаждата - е сигнал на тялото, че има нужда от вода.

Повечето хора не трябва да мислят за количеството консумирана вода и още повече, че се тревожете за това. По-надежден механизъм от жаждата просто не съществува. Нещо повече, не изисква спазване на някакви правила, всичко се случва по естествен, естествен начин.

Не може обаче да се отрече, че в някои случаи е необходима повишена скорост на приема на течности. Например, ако говорим за обилно изпотяване, което е резултат от големи физически натоварвания или повишена активност, както и топлина. Жизнено важно е навременното възстановяване на водния баланс. Що се отнася до спортистите, поради редовни и интензивни тренировки, в допълнение към повече течност, те също трябва да попълнят доставката на електролити.

Също така, при жени по време на кърмене, необходимостта от течност се увеличава. Същото се отнася и за периода на заболявания, придружени от диария и повръщане. За по-възрастните хора спазването на приема на течности на ден е въпрос на принцип. Това се дължи на нарушения във функционирането на механизмите за регулиране на жаждата, които се появяват с възрастта.

От гореизложеното може да се заключи, че повечето хора нямат нужда да се притесняват от водния баланс, тъй като жаждата ще даде сигнал, когато има нужда от течност. Но има редица изключения и определени външни и вътрешни фактори, които показват необходимостта от увеличено количество вода.

Как да определите дневната си нужда от вода ">

Конкретен отговор на този въпрос няма, както вече стана ясно от тази статия. Прекалено много зависи от обстоятелствата и характеристиките на тялото. Но, за да разберете този проблем, можете да проведете експеримент. Някои хора работят по-добре и стават по-активни, когато пият повече течности. Но за други, напротив, предизвиква отрицателна реакция, тъй като трябва да посещавате тоалетната по-често.

Основното правило - не е необходимо постоянно да мислите за водния си баланс и да концентрирате цялото си внимание върху това. Всичко може да се направи много по-просто - просто следвайте изброените по-долу принципи:

 1. Пийте, когато се появи жажда.
 2. Не пийте, когато има чувството, че жаждата е утолена (тоест не пийте „чрез сила”).
 3. При повишено изпотяване наблюдавайте възстановяването на водния баланс.

Колко вода да пием на ден и в тренировките - Видео