Витамини и какво трябва да знаете за тях

A, C, B, E, D, K ... На пръв поглед това може да се сбърка с редица обикновени буквени букви, изброени в хаотичен ред, но всъщност някои органични вещества, наречени витамини, са обозначени по този начин (от латинската дума vita - „живот "), Които са вид градивни елементи на човешкото тяло. Тези химични елементи в малки дози са необходими за осигуряване на нормален растеж и развитие, както и за осъществяване на пълноценен човешки живот. Те подпомагат усвояването на хранителни вещества, участват в процеса на растеж на костната и мускулната тъкан, насърчават енергийния метаболизъм в клетките, заздравяват раните.

Тези, които са скептично настроени към приема на витамини, дълбоко се заблуждават в това. Те са от съществено значение за поддържането и поддържането на здравето на всеки човек. Достатъчно е да си припомним например, че в старите времена за моряците страшна болест е бил скорбут, от който почти една трета от екипажа загива по време на дълго плаване. Защото хората са били лишени от зеленчуци и плодове, богати на витамини, и по-специално на витамин С, който е бил лек за ужасно неразположение. За разлика от растенията, гъбичките и бактериите, човешкото тяло не синтезира тези органични елементи в процеса на метаболизма, което означава, че витамините трябва да се произвеждат отвън.

Какви са витамините от храната към хората ">

Витаминни функции

Много витамини продължават да образуват коензими, без които работата по усвояването на хранителните вещества от ензимите би била просто невъзможна. Такива витамини включват тези, които са включени в група В, в допълнение, те допринасят за оптималното използване на получената енергия.

Когато се приема витамин С, се засилва имунитетът и се увеличава производството на колагенов протеин, който е жизненоважен за заздравяването на костите, зъбите и раните.

С участието на витамин А се получава производството на лимфоцити. Той също е частично отговорен за процеса на образуване на кост, спомага за укрепване на зрението поради факта, че той присъства във визуалния пигмент на ретината.

Витамин Е със своите антиоксидантни свойства помага за неутрализиране на вещества, които са потенциално вредни за клетките.

Витамин D допринася добре за усвояването на фосфор и калций за образуване и растеж на костите.

Важно е да се спомене и витамин К, който участва в синтеза на коагулационни фактори. Ако не беше за него, дори и най-малката драскотина може да доведе до големи загуби на кръв, изпълнени със смърт.

Наличието на разнообразни витамини в храната е гаранция, че човек няма да се наложи да се справя със синдроми, причинени от техния дефицит или отсъствие, например умора, сърдечни заболявания или частична парализа, както и заболявания като рахит, скорбут и много други. Въпреки това, прекомерният прием на витамини може да доведе до тежко отравяне, така че различните видове слухове за необходимостта от шокови дози не могат да издържат на никаква критика. Само при умерена употреба на витамини е пълното им усвояване в човешкото тяло.

Основни витамини за културисти