Как да запазите зрението по време на работа на компютър?

Компютрите допринесоха много за нашия живот - улесниха работата, разнообразиха свободното време, разшириха кръга ни от контакти и отвориха нови перспективи. Но дългите часове, прекарани зад монитора, не са напразни за тялото като цяло и за окото в частност. Природата не предвиди дълъг фокус на погледа в един момент, това води до влошаване на очното кръвоснабдяване, а оттам и на доставката на кислород, полезни вещества. Освен това, когато очите за дълго време са на едно и също разстояние от монитора, очните мускули от това отслабват и атрофират. Това води до спад в зрението.

Просто не е нужно да мислите, че това е неизбежно. Има редица правила, следвайки които можете да предотвратите или предотвратите самото начало на този процес.

Нека ги разгледаме по-подробно:

съдържание

 • 1 1- Правилна организация на работното място
 • 2 2 Работно време
 • 3 3 - Пробив
 • 4 4 - Зареждане
 • 5 5 - Капки за очите
 • 6 6 - Витамини
 • 7 7 - Компютърни очила

1- Правилна организация на работното място

Не всеки се замисля колко е важно да седиш за компютъра. Но поради неудобна поза страдат гърбът, шията и очите, защото, заемайки по-удобно положение, човек несъзнателно се опитва да приближи очите си до екрана. Ето как да избегнете тази ситуация:

 • Поставете монитора малко по-далеч от книгата, която четете, така че горната й граница да е на нивото на очите или малко по-ниска.
 • Що се отнася до осветлението, важи следното правило: колкото по-светла е стаята, толкова по-светъл трябва да бъде екранът. Прекалено резкият контраст на яркостта между стаята и монитора претоварва мускулите на очите. Лесно е да определите оптималната яркост, за това е достатъчно да отворите всяко бяло изображение, например празен документ на текстов редактор и да направите своята оценка. Заслепяващата светлина показва, че яркостта трябва да бъде намалена, със сив цвят трябва да увеличите съответния индикатор.
 • Не най-малка роля играе скоростта на опресняване на монитора, която се разбира като честотата на изображението се променя и колкото по-висока е, толкова по-незабележимо за човешкото око се променя картината. Препоръчителното число е 75 Hz.
 • Уверете се, че мониторът не отразява никакви източници на светлина, които могат да създават отблясъци върху повърхността на екрана.
 • Високото качество на изображението има положителен ефект върху очите. Съвременните екрани имат доста добра острота и се характеризират с липсата на трептене. Само всеки монитор натрупва прах много бързо, това се отразява на яснотата. Достатъчно е да го избършете със салфетка веднъж на няколко дни, за да премахнете този проблем.
 • Важна роля играе общото положение на тялото при работа за компютър. Неудобната поза ви принуждава да се навеждате повече към екрана и, следователно, увеличава напрежението върху очите.
 • Ако по време на работа трябва да се консултирате с всеки документ, да ги поставите до екрана на стойка, това ще ви помогне да не се уморите по-дълго от очите и шията.

Помещението, в което се работи за компютъра, трябва да се проветрява ежедневно и да се почиства мокро.

2 работни часа

Много е важно да не се превишава оптималното време за работа на компютър. За възрастни е 6 часа, за възрастни хора и деца - по-малко. Не прекарвайте повече от 2 часа подред пред монитора. Имайте поне десет минути почивка.

3 - почивка

На всеки 45 минути трябва да давате почивка на очите си. Това е идеално, на практика 90% от компютърните потребители гледат часовниците си само, за да разберат кога ще бъде обяд или края на деня. Понякога е много трудно да се разсее от екрана, изходът може да е специални програми, които след известно време да ви напомнят за необходимостта от почивка.

4 - Зареждане

И получената почивка се използва най-добре за гимнастика за очите. Специалистите препоръчват да затворите очите си и да ги покриете с длани, за да не прониква светлина. Отпуснете се, не мърдайте очите си, представете си картина, която ви предизвиква приятни емоции. Мускулите на лицето и клепачите трябва да бъдат отпуснати. След 2 до 3 минути ще усетите, че очите ви са отпочинали.

След това трябва да отидете до прозореца и да тренирате мускулите, които са отговорни за фокусирането. За целта залепете малка маркировка върху стъклото, отдалечете се на 30 см от нея, фокусирайте се върху нея с поглед, след което я прехвърлете върху всеки далечен предмет извън прозореца. Тя може да бъде дърво, кола или къща. Задръжте очите си за 2 - 3 секунди. и повторете упражнението около 30 пъти, но ако смятате, че сте прекалено свръхнапрегнати, просто потърсете няколко минути на отстранените предмети.

Можете да правите тези упражнения, всяко за 10 секунди:

 • Седнете прави и движете очните ябълки нагоре и надолу.
 • Стенете се и отворете очите си последователно.
 • Завъртете очните ябълки наляво и надясно.
 • Преместете пръста си до върха на носа и дръжте очите си върху него.

След това мигайте за минута.

5 - Капки за очите

След продължителна работа пред компютъра може да се появи сухота, усещане за болка, "пясък" в очите. Тези симптоми показват недостатъчно производство на слъзна течност поради рядко мигане. В тази ситуация трябва да се опитате да мигате по-често. Ако това не успее, можете да закупите специални капки в оптиката или аптеката. Във всеки случай отиването при офталмолог няма да е излишно.

6 - Витамини

Човешкото тяло не може без витамини, очите в това отношение не правят изключение. Включете в диетата си колкото се може повече плодове и зеленчуци, можете да използвате мултивитаминни комплекси. Редовният прием на витамин А (ретинол), който се намира в морковите, и витамин С (лимон, киви и зеле) ще спомогнат за поддържането на добро зрение. Добър навик ще бъде използването на специални чайове за добро зрение. Те могат да се пият като обикновен чай или от време на време, като превантивна мярка.

7 - Компютърни очила

Добър начин за предотвратяване на зрителни смущения е използването на специални очила за работа пред компютъра. Те са способни да абсорбират вредно лъчение. Само трябва да закупите такова устройство в специализирани магазини, в противен случай рискувате да придобиете фалшив, който няма да донесе никаква полза за очите.

Следвайте тези съвети не е трудно. Наградата ще бъде не само добро зрение, но и подобряване на цялостното благосъстояние.

Видео - Как да запазите зрението