Бодибилдинг Кофеин

Какво общо имат половинката, гуарана, зелен чай, редовното кафе и спортните мазнини

съдържание

 • 1 Ефект от приема
 • 2 Как да приемаме кофеин в културизма
 • 3 странични ефекти
 • 4 отзива

Ефект от приема

Кофеинът се очаква да:

 • Увеличаване на енергийния потенциал на тялото;
 • Ускоряване на синтеза на протеини и реакции на нервната система;
 • Облекчете умората и сънливостта;
 • Удължаване на допустимото време под товар;
 • Увеличаване на силата и издръжливостта;
 • Подобрения в адаптацията на обучението

Известно е, че в атлетиката приемът на кофеин преди състезанието е забранен. Веществото принадлежи към групата на допинга и може значително да стимулира централната нервна система, да стимулира работата й и да помогне за постигане на високи резултати.

В културизма кофеинът помага за адаптацията и ви позволява да се концентрирате върху тренировките, дори ако спортистът е уморен, преуморен при нормална работа или има лош сън. Веществото може да се приема в излишна доза и тогава ще се постигне точно обратния ефект. В случай на предозиране, спортистът ще почувства сънливост, умора, нарушения на сърдечния ритъм и няма да може да тренира ефективно.

За да се ускори метаболизмът, кофеинът се препоръчва да се пие около 30 минути преди тренировката. Ако се практикува отделно кардио, то стриктно преди него. За да се подобри силовото представяне, се приемат дози от порядъка на 250 mg преди шофиране или състезания. Експериментално беше установено, че спортистите добавят около 1-2 кг в щамповане, ако използват този прост трик.

Как да приемаме кофеин в културизма

В културизма се използват високи дози, например 200-400 mg веднъж. Можете да намерите препоръки, че спортистите до 75 кг могат да приемат само 200 mg кофеин, а за по-тежките - добавете допълнителна порция. Но всъщност количеството не зависи от теглото на спортиста, тъй като е необходимо да се вземе предвид възбудимостта на централната нервна система, работата на други органи и системи и общата реакция на организма към кофеина. Има хора, които не понасят веществото. От всяка дозировка те изпитват само сънливост и умора и не усещат възход и увеличаване на атлетичните показатели. По-добре е такива спортисти да избират аминокиселинен комплекс за прием преди тренировка, а не да експериментират с кофеин.

Тези, които се чувстват относително нормално, трябва да обмислят:

 • Състоянието на сърдечно-съдовата система . При високо кръвно налягане, тахикардия и хронични сърдечни заболявания кофеинът е забранен. Дори ако спортистът не изпитва дискомфорт, той трябва да избягва повишено натоварване на сърдечно-съдовата система и да изостави „противоречивите“ вещества;
 • Здраве на бъбреците и черния дроб . Има данни, че при заболявания на отделителната система кофеинът се препоръчва да се изключи до пълно възстановяване. Причината не е токсичността на веществото, а фактът, че организмът на спортиста не може да се справи с ускоряването на определени метаболитни реакции и диуретичният ефект на кофеина;
 • ЦНС работят . Характеристиките на реакцията на кофеина рядко се вземат предвид от спортистите. Възможно е, когато концентрацията се повиши, тялото работи правилно и се чувства отлично по време на тренировка, но след сесията спортистът не може да спи дълго време. Тогава си струва да се откажете от кофеина в полза на други вещества, които не съдържат стимуланти;
 • Състоянието на вегетативната нервна система . Много спортисти се оплакват от тремор на крайниците след консумация на кофеин. Абсолютно не е необходимо да говорим за предозиране на активното вещество. Понякога това е просто индивидуална реакция

Странични ефекти

Кофеинът е едно от спорните вещества относно наличието на странични ефекти. Много спортисти твърдят, че той няма такъв, но лекарите са сигурни в обратното. От страна на сърдечно-съдовата система кофеинът провокира тахикардия, повишена сърдечна честота и повишено налягане. От белите дробове - учестено дишане, задух и нарушение на дихателния ритъм. От отделителната система - мощен диуретичен ефект.

При предозиране на кофеин, шум в ушите, виене на свят, червени мухи пред очите, натиск в слепоочията е възможно усещане за пулсация на кръвта. Понякога пръстите изтръпват, появява се студена пот и има усещане за хипогликемия.

Кофеинът може да предизвика слабително действие и да провокира храносмилателно разстройство. Предозирането на веществото засилва ефекта. От стомашно-чревния тракт често се откриват дискомфорт в устната кухина, суха лигавица и прекомерно активен отток на жлъчка.

Отзиви

Кофеиновите отзиви са смесени. Много спортисти го използват в прекалено големи дози и не вземат предвид съдържанието на кофеин в комплексите преди тренировка, изгарящи мазнини и редовни напитки. Оказва се, че приемат надути дози, без да го осъзнават, и след това пишат отзиви, че кофеинът не им е помогнал. Когато избирате лекарства за себе си, е по-добре да изхождате от показанията и противопоказанията, а не от каквито и да било отзиви, публикувани в Интернет.