Защо да подобрите съня и как да го направите

Много от онези, които подобряват тялото си, вероятно знаят, че изграждането на мускули и изгарянето на телесните мазнини зависи от качеството на съня. Недостигът му води до нарушаване на метаболитните процеси в организма и е причина за излишното тегло. Този факт потвърждава описания по-долу научен експеримент.

Същността на изследването беше, че за три седмици 19 мъже в разцвета на живота бяха лишени от възможността да спят пълноценно за 30 минути. В края на експеримента пациентите започнали да изпитват силно отслабване на чувствителността към инсулин, което е предвестник на заболяване като диабет и причинява други възпалителни процеси в организма.

Освен това участниците в експеримента значително понижиха нивото на хормона лептин, чиято основна функция се проявява в притъпяване на глада и ускоряване на изгарянето на калории. Ниските нива на лептин в комбинация с намалена чувствителност към инсулин причиняват увеличаване на подкожните мазнини поради краткосрочен метаболизъм. Всичко това води до хронична умора, стрес и влияе негативно върху състава на тялото.

За да подобрят качеството на съня, експертите съветват да се придържате към прости и сложни методи.

Простите методи включват следните правила:

  1. Заспивайте в абсолютна тъмнина и тишина. За да направите това, е необходимо да завесите прозорците и да се отървете от всякакви трептящи светлини. В допълнение, трябва да изключите телевизора, компютъра и други домакински уреди, които са източник на звук.
  2. Изключете мобилния си телефон. Много хора са свикнали да го използват като будилник. Това не е правилно. Мобилното устройство трябва да бъде изключено през нощта. Първо, за да избегнете ненужни обаждания, както от приятели и роднини (всеки бизнес може да изчака до сутринта), така и от непознати, които току-що направиха грешка с номера. Второ, съвременните мобилни телефони генерират радиация, която нарушава качеството на съня.
  3. Вземете топла вана или прочетете преди лягане. Тези действия помагат да се отпуснете както физически, така и психологически.
  4. Оставете всички проблеми и дела до сутринта. Ако обсебващите мисли преобладават, психолозите препоръчват да ги запишете на хартия, като всяка мисъл завърши в положителна светлина. След това трябва да прочетете написаното и със спокойна душа да си легнете.
  5. В първите минути на събуждането трябва да си осигурите ярка светлина, за да подобрите реакцията на кортизола, нивото на което рязко се повишава по това време на деня и е много полезно за увеличаване на енергията. Както показват многобройните изследвания, колкото по-високо е нивото му сутрин, толкова по-лесно ще заспи през нощта.

Освен прости решения има и сложни. Те предлагат да приемате хранителни добавки и да използвате някои практични методи за подобряване на съня.

  1. За да се отпуснете и лесно да заспите, психолозите препоръчват овладяване на техниката на дълбоко дишане, релаксация и медитация.
  2. За подобряване на съня и освобождаване от натрапчиви мисли помага хранителна добавка като инозитол. Трябва да се приема от 2 до 10 грама на чаша вода 45 минути преди лягане.
  3. Ниските нива на вещества като таурин, магнезий, тиамин или мелатонин влошават качеството на съня. Ето защо, за една прекрасна нощна почивка, трябва да вземете тези компоненти.