Облекло за зимно бягане

За да бъдат зимните писти максимално продуктивни и ефективни, бегачът трябва да избере правилните дрехи и аксесоари. В противен случай подобно обучение няма да доведе до желания резултат.

съдържание

  • 1 Спортно облекло за зимни писти
  • 2 Изолационен слой
  • 3 Външен слой
  • 4 Суитчъри
  • 5 Чорапи - надеждна защита за краката
  • 6 Какво да носите на главата си "> 7 ръкавици
  • 8 Заключение
  • 9 Видео рецензия

Спортно облекло за зимни писти

Удобството и производителността при бягане през зимния сезон зависи от правилното оборудване. Основното изискване, което трябва да отговаря, е наслояването. Само следването на това правило ви позволява правилно да разпределите топлината и потта, генерирани по време на физическа активност, за да предотвратите нежелано прегряване и хипотермия.

Основата или най-близкият до тялото слой трябва да бъде направена от коприна, която е добре пропусклива за влага или синтетичен материал. Основното нещо е да не избирате памук. Той абсорбира потта и не позволява да циркулира въздух, което води до прегряване на тялото.

Изолационен слой

След основата е така нареченият изолиращ среден слой. Той е проектиран да улеснява движението при температури под -10 o C, за да се осигури правилното ниво на циркулация на въздуха. Благодарение на последното, потта, отделена по време на бягане, веднага се „изсушава“, а телесната температура се поддържа на оптимално ниво без хипотермия.

Като изолационен слой, предотвратяващ рязко повишаване или намаляване на телесната температура, обикновено се носи термобельо. Може да бъде изработена от тънка вълна или синтетична тъкан. Продуктът от естествена вълна е за предпочитане. Наред с лекотата, този материал има антибактериални свойства.

Външен слой

Той е предназначен да предпази бегача от валежи под формата на сняг и дъжд, да не позволи на вятъра да премине, да премахне излишната топлина, генерирана по време на повишена физическа активност. Идеалният вариант за връхни дрехи за зимен джогинг е лек ветровик с цип. Той просто и бързо ви позволява да регулирате телесната си температура.

Не носете прекалено изолирано яке или голямо количество дрехи. Това провокира само прегряване на тялото. Обличането за бягане е необходимо в такъв комплект, който по своите топлинни качества съответства на времето с 10-15 градуса по-ниска от температурата навън. Трябва да се затоплите по време на бягането.

анцуг

Краката, за разлика от горната част на тялото, създават повече топлина по време на джогинг, се нуждаят от по-малко изолирани дрехи. Ако термометърът не падне под -10 градуса, достатъчни са само потници. В по-студено време бельото облече и бельо, като бельо.

Панталоните за зимни писти са плътно прилепнали - чорапогащи или гамаши, както и предпазват от вятър, влага, студ. Последният вариант е подходящ за външния слой, а гамашите като съседни на кожата, за да премахнат излишната пот.

Чорапи - надеждна защита за краката

На повечето обувки липсва топлоизолация. Краката им доста често започват да замръзват, а топъл чифт чорапи само допринася за по-голямото изпотяване. Това е изпълнено с хипотермия и обикновената настинка.

Избягвайте това позволява използването на термо чорапи с висока барабана. Можете да изберете чифт както от синтетичен материал, така и от фина естествена вълна. Никога не носете памучни чорапи за бягане. Те, както в случая със спално бельо, ще се намокрят, за да не пропускат потта и влагата.

Какво да носите на главата си ">

Не забравяйте да защитите устата си с шия. В студения сезон задъхването на въздух е доста проблематично поради ниската температура. За да избегнат неприятни усещания и настинки, бегачите използват бандани или леки термо шалове. Те предпазват както шията, така и устата от студен въздух.

ръкавици

Друг важен елемент от спортния комплект за зимен джогинг. Работещите модели ръкавици са оборудвани със специален материал в областта на подложките за пръсти за удобство при използването на сензорния екран, меки вложки, които ви позволяват да избършете носа си, което е честа нужда при бягане през зимата.

Когато температурата на въздуха не е твърде ниска, можете да направите, без да използвате овлажнител, който предпазва кожата от пресушаване, което провокира зачервяване, напукване и дразнене. Устните също трябва да се намажат с крем. Ако времето е не само снежно, но и слънчево, трябва да се използва слънцезащитен крем.

заключение

Основните елементи в дрехите за зимен джогинг са три слоя - основа, вътрешен, горен, които се слагат на термо бельо, синтетична тениска, не прекалено изолирана вятърничарка с ципове, панталони и течащи гамаши, както и високи термо чорапи. Не забравяйте за ръкавиците с шапка.

Видео ревю