Как да тичаме през зимата? 10 съвета

Джогингът е чудесен начин да се поддържате във форма, да се чувствате добре и да се чувствате добре. Много начинаещи, започвайки да тичат редовно, спират тренировките, когато навън е студено, като се позовават на промените в метеорологичните условия. Това е просто извинение или невежество, че зимният джогинг е по-полезен от бягането в горещи и топли дни.

съдържание

 • 1 Предимства от бягането през зимата
 • 2 Десет правила за зимно бягане
  • 2.1 Изберете правилните обувки
  • 2.2 Съсредоточете се само върху бягането
  • 2.3 Загрейте преди джогинг
  • 2.4 Изберете правилно дрехите
  • 2.5 Забравете за записите
  • 2.6 Дишайте през носа
  • 2.7 Изберете правилните слушалки
  • 2.8 Не забравяйте да загреете след всяко пускане
  • 2.9 Не бягайте за здравословни проблеми
  • 2.10 Не ходете на бягане при силен студ
 • 3 Видео рецензия

Ползите от бягането през зимата

Повечето хора спират да бягат през зимата от страх да не настинат. Тялото преминава аклиматизация доста бързо, което намалява риска от разболяване чрез вдишване на студен въздух до минимум.

Продължавайки да бяга през зимата, човек получава възможност:

 • поддържайте себе си в добра форма през цялата година, а не само в "благоприятно" време;
 • закаляване на тялото, което се проявява в по-малко излагане на настинки.

Зимните писти със сигурност са полезни, но изискват определени предпазни мерки.

Десет правила за зимно бягане

Изберете правилните обувки

Вероятността да се нараните през зимата се увеличава драстично. Стабилността на тялото става по-ниска, отколкото при топло време. Препоръчва се да се носят изключително висококачествени маратонки за бягане, чиято подметка не се "задуби" и не се напуква от замръзване. Важно е да се обърне внимание на амортизацията на придобития чифт обувки.

Маратонките не трябва да седят плътно на крака, а да са с един и половина или дори два размера по-големи. Това гарантира наличието на слой въздух, който запълва свободното пространство. Тя ще се затопли, няма да пусне краката си. Ако обувките са купени точно в размер, краката могат да замръзнат.

Фокусирайте се само в движение

Бягането за мнозина се превръща в повод да изпаднат в мисли. И ако през лятото, през пролетта или през есента такова откъсване не влияе по никакъв начин на безопасността, то през зимата липсата на внимание към процеса на движение става опасна.

Мислейки, бегачът може да се подхлъзне и да падне, да се напръска или да се нарани. При изкачвания, завои, спускания трябва да сте изключително внимателни. Това са особено опасни зони, преодолявайки които можете да загубите равновесие.

Загрейте преди джогинг

Трябва да започнете да бягате само след добра загрявка за всички мускулни групи, но преди да излезете, тоест докато сте още вкъщи или в друга топла стая. Ако това не се направи, рискът от нараняване или навяхвания се увеличава. Загрейте преди бягане е възможно най-просто. Можете просто да направите обичайното разтягане. Това е напълно достатъчно. Без пот, просто загряване на мускулите.

Изберете правилно дрехите

Ако в топлия сезон няма проблеми с какво да се облечете за бягане, през зимата е много по-трудно. За да не замръзне, е необходимо да се затопли. Тук възниква проблемът. Да бягаш да облечеш голям брой неща е не само неудобно, но и горещо. Принципът на наслояване позволява това да се избегне.

Първият слой се поставя върху термо бельо, а вторият е топло облекло, което предпазва от студа. За горната част е подходящо плътно, но не твърде изолирано яке, което не позволява влага (сняг) и предпазва от вятъра. Такова оборудване трябва да бъде допълнено с шапка и ръкавици.

Забравете високите оценки

Зимата не е най-доброто време за поставяне на цели за увеличаване на издръжливостта или скоростта. Тези задачи трябва да се оставят до топло време. Джогингът в студения сезон е насочен към подобряване на тялото, поддържане на цялостния тонус и форма. Не е необходимо да обръщате специално внимание на скоростта и темпото. По-добре е да се съсредоточите върху самия процес. Хлъзгавото покритие и изобилието от дрехи по един или друг начин няма да помогнат за подобряване на резултатите.

Обичайната честота на тренировки се заменя с по-умерена. За това има основателни причини. Зимното бягане натоварва тялото много повече, изисква увеличени разходи за енергия. Умората и умората настъпват по-бързо, отколкото при топло време. Не подреждайте дълги маратони. Продължителното излагане на студ се отразява негативно на здравето и може да бъде опасно.

Вдишайте носа си

Доста е трудно, но е необходимо. Невъзможно е да дишате постоянно само през носа, поради което е позволено да дишате периодично с устата си. Това обаче трябва да се прави възможно най-рядко. Идеалната "дихателна система" е тази, когато бегачът вдишва с носа си и издишва през устата си. В противен случай можете просто да конгенирате бронхите или белите дробове. За да се предотврати това, въздухът през устата трябва да е изключително рядък.

Изберете правилните слушалки

Вакуумните слушалки са чудесни за джогинг в топлите месеци, но не и в студа. Каучуковите изделия се дъбят при минусови температури, което се отразява негативно на ушите и може да причини проблеми в бъдеще. Разбира се, има слушалки, които не оказват натиск върху ушите, стават допълнителна защита от студа. Трябва да се предпочитат подобни продукти.

Не забравяйте да загреете след всяко тичане

Спазването на това условие позволява правилно планиране на маршрута. Тя трябва да завърши близо до къщата или кафенето. Основното е, че след бягане можете да затоплите в топла и удобна стая, като изпиете чаша горещ чай или кафе.

Не бягайте за здравословни проблеми

Най-малкото подозрение за грип или настинка трябва да е причина за отказ на друго бягане. Зимното бягане е противопоказано за хора с някои хронични заболявания. Следователно, можете да играете спорт в студа само за тези, които нямат здравословни проблеми.

Не ходете на джогинг в силен студ

Оптималната температура, препоръчана за джогинг, е поне минус двадесет градуса. Не се препоръчва да тичате със снежни бури и сняг. Когато навън има истинска слана или избухне виелица, по-добре е да седнете у дома.

Ако следвате тези правила, зимните писти ще имат само полза.

Видео ревю