Глутен - какво е това и защо е вредно

Колко опасен може да бъде глутенът за човека, колко непоносима е тази субстанция, какви храни съдържа и дали да ги избягвате са въпроси, които засягат повечето хора, които се грижат за диетата, здравето и, разбира се, фигурата.

съдържание

  • 1 Какво е глутен "> 2 безглутенови продукта
  • 3 Целиакия - непоносимост към глутен
  • 4 Как да разпознаем целиакия?
  • 5 Какви храни не съдържат глутен?
  • 6 Как да се диагностицира алергия към глутен?
  • 7 Колко опасен е глутенът за обикновен човек?
  • 8 Обобщение
  • 9 Видео рецензия

Какво е без глутен?

Това вещество, което е сложен протеин, присъстващ в ръж, пшеница, ечемик и много зърнени култури. Той представлява около 80 процента от общата маса на зърното. В превод от латински език "глутен" означава "лепило", поради което често се нарича "глутен", което напълно отразява особеността на този протеин.

Наличието на глутен в състава на зърнено брашно ви позволява да месяте тестото с помощта на течност. Колкото повече е в пшеницата, толкова по-лесно се омесва еластичното тесто, от което след това се получават ефирни и великолепни сладкиши. Ако количеството глутен е ниско, това става почти невъзможно.

Безглутенови продукти

Наред със зърнените храни, различни видове сосове и кетчуп могат да го съдържат, където веществото действа като сгъстител. Наличието на глутен в състава може да се крие зад такива обозначения като модифицирано хранително нишесте и хидролизиран протеин.

Консумираното количество глутен на ден е от 10 до 40 г. Той влиза в организма чрез употребата на хлебни изделия, макаронени изделия, хляб, около 10-15 от сухото тегло на които е глутен. Ечемикът и овесената каша са безглутенови продукти, но в състава им може да има следи от веществото.

Целиакия - непоносимост към глутен

Болестта от брашно се среща при всеки 100-150 души, тоест при един процент от населението. Той се крие във факта, че организмът се бори с глутена, защото той се възприема от имунната система като чуждо вещество. За да провокирате алергична реакция, дори 0, 1 грама е достатъчно.

Глутенът се консумира с храна и директно влияе на стомаха. То води до чревна дисфункция, намалява усвояването на мазнини, захари, минерали и витамини. Постоянната злоупотреба с глутен провокира набор от излишни килограми, отложени главно в корема.

Как да разпознаем целиакия "> Какви храни не съдържат глутен?

Глутенът напълно липсва във всякакъв вид месо или риба, яйца, картофи, ориз, ядки, царевица, плодове, бобови растения и зеленчуци. Това важи и за така наречените псевдо-зърнени култури, тоест амарант, елда, сорго и т.н.

Глутенът в някои зърнени култури се дължи на използването на същото оборудване като при преработката на пшеница. Количеството вещество, което влиза в ечемика и овесените ядки, които в чистата си форма не съдържат глутен, може да е достатъчно за проявата на алергии.

Как да се диагностицира алергия към глутен?

За да идентифицирате непоносимост към глутен у дома, трябва напълно да премахнете всички храни без глутен от диетата и да следите за доброто си състояние. Точната оценка на резултатите от такъв тест позволява да се върнете към менюто на хлебните изделия и да сравните здравословното състояние „преди” и „след”.

Възстановяването на чревната микрофлора отнема от десет дни до две седмици. И ако яденето на храни без глутен след пауза без глутен води до храносмилателни проблеми, трябва да посетите Вашия лекар за медицински тест за цьолиакия.

Колко глутен е опасен за обикновен човек?

Непоносимостта към глутен може да се наследява. Ако един или двамата родители имат такова заболяване, детето също е изложено на риск. Хората с цьолиакия трябва напълно да откажат всички продукти, които съдържат глутен.

Яденето на зърнени храни за здрав човек, който не е алергичен към глутен, не е нещо опасно, ако не става въпрос за злоупотреба с бял хляб и сладкиши. Масовата истерия около глутена, наблюдавана през последните години, е по-скоро маркетингов ход, отколкото реална грижа за общественото здраве.

резюмиране

Целиакия, изразяваща се в понижен имунитет, проблеми с работата на червата и повишен риск от рак, се среща при един процент от хората. За тези, които не страдат от това заболяване, зърнените култури не представляват заплаха.

Видео ревю