Тамоксифен или Кломид - кое е по-добре?

Антиестрогените играят много важна роля в силните спортове. Това са вещества, които един спортист винаги трябва да има, особено когато приема екзогенни хормони. Основната им цел е да възстановят хормоналния фон след курс на прием на AAS. Проблемът е, че след курс на прием на стероиди нивото на тестостерона е много ниско, а нивото на женските хормони е доста високо. Антиестрогените изпълняват две много важни функции: те намаляват естеството на действието на естрогена в организма на спортиста, блокират рецепторите и стимулират производството на LH и FSH, което бързо води до оптимизиране на нивото на тестостерон при спортисти.

Повечето спортисти се чудят какво да изберат: кломид или тамоксифен.

Плюсове и минуси на Тамоксифен и Кломифен

Когато се провежда терапия след курс (PCT), тогава повечето спортисти избират кломифен. Що се отнася до тамоксифен, някои спортисти го разглеждат като вид резервна опция, в случай че кломифен не успее да придобие. Смята се, че тамоксифенът е по-лош от кломида. Наистина ли е така>>

Ендогенно възстановяване на тестостерон

Проучванията показват, че тамоксифен, ако се приема по 1 таблетка (20 mg) на ден, е в състояние да повиши нивата на тестостерон с 42% за 10 дни на приложение. Ако приемате кломифен 1-2 таблетки на ден, получавате абсолютно същия резултат. С други думи, не се наблюдава разлика в скоростта на възстановителните процеси, независимо от това, което лекарство се използва. В този случай много зависи от индивидуалните физически данни на всеки спортист.

И сега най-важното е цената и възможността за странични ефекти.

Има една истина, която показва, че спестяването на вашето здраве е несклонна задача и може да доведе до лоши последици. Ако няма допълнителни пари и няма начин да закупите скъпи висококачествени лекарства, тогава е по-добре да не започнете с приема на различни евтини неща. Цената на кломифен цитрат съответства на около 700 рубли за опаковка, състояща се от 10 таблетки по 50 mg всяка. Тамоксифен, някъде в същата пропорция, може да се купи за 200 рубли.

Що се отнася до страничните ефекти, след приема на лекарствата тамоксифен има много по-голям набор от вредни странични ефекти.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че той е много по-токсичен за черния дроб. Вторият фактор, който заслужава внимание, е увеличаването на прогестероновите рецептори, което прави това лекарство като цяло нежелателно за употреба. Особено това е вярно, когато са били използвани нандролон, тренболон, оксиметолон и други лекарства от този клас. Но дори и без да приемате тези лекарства, приемането на тамоксифен не е оправдано. В случай на повишаване на прогестерона, ще трябва временно да се сбогувате с либидото и ерекцията, което е напълно нежелателно. И само след като нивото му е оптимизирано, можете да разчитате на факта, че този негатив ще умре завинаги.

В заключение трябва да се каже, че кломифен цитратът, въпреки че е много по-скъп, е много по-безопасен от тамиксофен. Може да се използва след всеки курс, без страх има много проблеми.