малтодекстрин

Продуктите, произведени от съвременната хранителна промишленост, съдържат много добавки. Сред списъка на съставките, посочен на опаковката, малтодекстринът често е посочен. За повечето купувачи това име не означава нищо, тъй като масата на потребителите не знаят нищо или много малко за свойствата на компонента. Хората, които се грижат за баланса и правилността на диетата си, когато видят името малтодекстрин в списъка на компонентите, започват да търсят информация за това колко полезна или вредна е тя. Такъв интерес не е случаен. Има много хранителни добавки, които могат да бъдат вредни при определени обстоятелства.

съдържание

 • 1 Какво е малтодекстрин: ползи и вреди
  • 1.1 Малтодекстрин в продуктите: предназначение и важни свойства
 • 2 Малтодекстрин в бебешката храна - опасен ли е за детето?> 3 Алергия към малтодекстрин
 • 4 Малтодекстрин в културизма: допинг или не?
 • 5 Гликемичен индекс на малтодекстрин
 • 6 Прилики и разлики на малтодекстрин с декстроза

Какво е малтодекстрин: ползи и вреди

Малтодекстринът е биологично активна добавка (БАД) и се използва активно в хранителната промишленост. Малтодекстринът най-често се добавя към сладкиши и бебешка храна, отколкото към други храни. В малки концентрации хранителните добавки съдържат хлебни и сладкарски изделия. Максималните концентрации на добавки са част от спортното хранене. Диетичните продукти съдържат и тази хранителна добавка, тъй като тя действа като заместител на захарта, тоест е заместител.

Малтодекстринът се получава чрез преработка на нишесте. Веществото е под формата на хигроскопичен кремообразен или изцяло бял прах. Той може да изпълнява следните функции:

 • Действайте като бакпулвер, който се добавя към тестото при омесване.
 • Действа като емулгатор в млякото.
 • Насърчава бързото разтваряне на продукти, например прахови смеси.
 • Бъдете сгъстител, за да получите продукта с желаната консистенция.
 • За да забавите процесите на окисляване, което ви позволява да запазите по-дълго продаваемия цвят на продуктите.
 • За да придадете желеобразна форма на хранителни продукти от съответната категория.
 • За подобряване на абсорбцията на вещества в стомашно-чревния тракт, което, разбира се, е предимство за потребителя.

Списъкът със свойства на малтодекстрин е впечатляващ, но въпросът доколко безобиден или полезен е за тялото, остава отворен. Производителите се възползват от използването на тази добавка. Тя ви позволява да поддържате формата и яркостта на сладкишите със сладкиши, а черният дроб да остане ронлив. Малтодекстринът се произвежда най-често като царевично или картофено нишесте. Брашнестата смес засилва усещането за вкус, тоест усещанията след консумация на продукт с тази добавка са много по-ярки и приятни. В допълнение, веществото абсорбира добре влагата. Компонентът може да присъства и в лекарства, които се използват при приготвянето на хранителни добавки.

Основното предимство на малтодекстрина за спортисти е, че когато влезе в стомаха, той се трансформира в глюкоза, която е източник на енергия. Така спортистите получават мощен тласък на интензивност за интензивни тренировки и участие в състезания. Малтодекстринът не е наркотик. Веществото не е от забранените вещества, тъй като присъства в многобройни хранителни продукти, поради което се използва свободно от много спортисти.

Малтодекстрин в продуктите: предназначение и важни свойства

Биологично активните добавки се добавят към следните наименования на продукти:

 • Детско и спортно хранене за подобряване на усвояемостта на микроелементите, съставляващи смесите.
 • Сладкарски изделия за подобряване на вкусовите качества и качеството.
 • Сладкиши, което позволява дълго време да поддържа форма и атрактивен цвят.
 • Сладолед за удължаване на срока на годност и дълготрайност на лакомствата.
 • Колбаси, в които малтодекстринът действа като източник на животински мазнини.
 • Нетрайни продукти за запазване на търговския и вкус по време на транспортиране.
 • Бърза храна, при която добавката допринася за кристализацията и разтварянето на прахообразни консерванти, както и за разграждането на удобните храни.
 • Сосове и подправки за намаляване на нивата на захарта и подобряване на вкусовите качества.

Малтодекстрин се използва за пръскане на овощни култури. Веществото помага за предпазване на горски плодове от увреждане от насекоми и запазва свежестта на плодовете.

Без добавянето на тази биологично активна добавка, продуктите ще престанат да бъдат това, което клиентите им са свикнали да виждат. Липсата на малтодекстрин в състава на хляба би довело до липса на приятна миризма, ще превърне желе в безформена торта, а бонбоните ще загубят своя ярък и апетитен цвят. Печенето без малтодекстрин бързо става застояло и безвкусно.

Малтодекстрин в бебешката храна - опасно ли е за детето?

Добавката е една от разновидностите на нишестето и е част от много смеси за бебета. Този компонент е предназначен да помогне при разграждането на микроелементите, което е особено важно за тези деца, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако детето страда от запек или, обратно, хлабави изпражнения, това означава, че млечната смес е неправилно подбрана и най-вероятно не съдържа малтодекстрин.

В диетата, в която се добавят хранителни добавки, проблемът с усвояването на вещества дори при наличие на стомашно-чревни проблеми е почти напълно лишен. Децата, които ядат смеси с малтодекстрин, получават голямо количество енергия, дори когато ядат само малки порции. Разбира се, ако детето има здравословно храносмилане, обича зърнени храни и мляко, тогава няма нужда от хранене с добавка. Той може да готви обикновена бебешка храна без никакви външни добавки.

Алергия на малтодекстрин

Малтодекстринът сам по себе си не е алерген. Това не означава, че непоносимостта изобщо не се проявява. Други компоненти, които са алергени, могат да присъстват в състава на добавката. Усилватели на вкусовите характеристики и други помощни вещества, например лимон, които се поставят на прах, така че хранителните добавки повишават защитата на организма срещу настинки, се считат за такива.

В чистата си форма малтодекстринът има структурата на естественото нишесте и не предизвиква алергични прояви. Не се разделя от стомашно-чревния сок и е устойчив на диетични фибри и киселини. Наред с липсата на дразнещ ефект, тази добавка има и положителен ефект върху храносмилането, помага за намаляване на радионуклидите, тежките метали, захарта, отпадъците, вредния холестерол.

Малтодекстрин в културизма: допинг или не ">

Спортистите приемат активна хранителна добавка като енергиен източник и за да се поддържат в добра физическа форма. Основното е да се разбере, че вещество, наречено малтодекстрин, е различно от декстрозата. Разликата се забелязва дори във вкуса. Малтодекстринът има много по-малко сладост.

За да спечелят мускулна маса, културистите приемат различни добавки с високо съдържание на калории, което ви позволява да увеличите енергийната стойност на диетата. Малтодекстринът има мек и приятен вкус. Той е силно разтворим във вода и други течности. Това свойство на веществото помага за бързото приготвяне на висококачествени протеинови шейкове от протеинови прахове. Последната съставка се приема в количество от една до две супени лъжици, след което се смесва с малтодекстрин и се налива 100-300 мл течност (обикновено вода).

Добавките осигуряват на тялото енергия, но тя не съдържа мазнини. Малтодекстринът в културизма обикновено се консумира по време на мускулна печалба. Недостатъкът на добавката е, че тя е доста богата на калории. В продукта няма мазнини, но високата енергийна стойност може да доведе до натрупване на мазнини под кожата. Предимството на хранителните добавки е, че осигурява висока производителност при тренировки, като намалява скоростта на конверсия на въглехидратите.

Малтодекстринът се препоръчва да се разрежда с вода или плодов сок. По-добре е веществото да се смесва в винтови смесители или шейкър. Добавката върви добре с протеиновите прахове. Тя дифундира протеиновата смес, което подобрява вкуса на малтодекстрин. Тези компоненти перфектно се допълват. Полученият коктейл се пие по време на тренировка и преди началото на урока. По този начин се подобрява работата на спортиста и запасите от въглехидрати и гликоген бързо се попълват. Обичайната порция малтодекстрин е 38 гр. Съдържа сложни въглехидрати (34 г) и 145 ккал.

В тази добавка няма изкуствена лактоза или подсладител. Това е чист малтодекстрин, което е безспорно предимство.

Гликемичен индекс на малтодекстрин

Хранителната добавка има висок ГИ. Това означава, че представлява опасност само за тези, които страдат от диабет тип 2 и само в периода на ремисия. Веществото не нанася никаква вреда на здравия човек, а напротив, е полезно. защото допринася за естественото производство на инсулин.

Важното е от кой източник се получава веществото. Обикновено малтодекстринът се произвежда или от нишесте, или от картофи. Добавката може да бъде направена от пшеница, което е характерно за много източни страни. В такива случаи на опаковката на бебешката храна трябва да се посочи предупреждение за наличието на глутен, тъй като за някои бебета това може да бъде опасно. В Съединените щати и Европа малтодекстринът се произвежда от безопасни за нишесте съставки. Те също могат да съдържат глутен, но той не е опасен за страдащите от алергия.

Малтодекстринът може да бъде направен от ориз, картофи, царевично нишесте или от трите компонента. Веществото е източник на въглехидратна енергия, историята на използването на която датира от много десетилетия. Понякога се смесва с декстроза, BCAA комплекси, аминокиселини и протеинови шейкове. Гликемичният му индекс е висок, но веществото обикновено се класифицира като сложни въглехидрати, тъй като суровината за продукта е естествено нишесте.

Хранителна добавка може да се смесва с декстроза монохидрат. Веществото е лесно приспособим продукт, който е чудесен за спортистите като надежден, достъпен и ефективен източник на въглехидрати, който може да увеличи интензивността на тренировките чрез увеличаване на издръжливостта.

Прилики и разлики между малтодекстрин и декстроза

Тези вещества имат някои прилики. Малтозата не се разглежда в този контекст, тъй като е коренно различна от тези добавки.

Декстрозата и малтодекстринът имат много общи черти, но и различия:

 1. Извличане. Малтодекстринът се получава при ензимното разграждане на нишестето и се използва в изотоници и гейнери като добавка за месене на спортни напитки. Декстрозата се получава чрез хидролиза на целулоза и нишесте, като се получава по-прост въглехидрат с монозахарид.
 2. Функция. Приемът на декстроза, дори и без интензивна физическа активност, осигурява по-добро хранене на мускулната тъкан, не позволява високите нива на гликоген да повлияят на продължителността на тренировка и забавя появата на умора. Малтодекстринът се абсорбира бързо и ускорява храненето на мускулите, за което е високо оценен от спортистите и особено от тези, които участват в колоезденето.
 3. Участие. Малтодекстринът се замества от глюкоза на базата на глюкоза, тъй като не е захар и осигурява много по-добро хранене на кръвните клетки. Декстрозата е синергична с креатина и участва в ресинтезата на гликоген, като косвено увеличава мускулната сила.
 4. Цена. Декстрозата може да се купи много по-евтино от сложен въглехидрат като амилопектин. Малтодекстринът е още по-достъпен и е най-рентабилната хранителна добавка в този вид сегмент.
 5. Дозировка. Декстрозата се приема със скорост 0, 5-1 g за 1 минута тренировка. Точната сума зависи от собственото тегло на спортиста. Малтодекстрин се пие в 3 г за всеки 2 кг телесно тегло.
 6. GI и съдържание на калории. В малтодекстрина гликемичният индекс е 136, а калоричната стойност на 100 g е 380. Първият показател за декстроза е 100, а вторият - 337.

Тези вещества са необходими за формирането на мускулна маса в детска възраст. За възрастни, ако не участват активно в спорта, такива добавки е най-добре да се избягват. Повишаващите тегло със съдържание на малтодекстрин са полезни за спортистите, така че те се оценяват по-високо от тези, в които не е така.