Витамин В12 в културизма

Биологично активните вещества, съдържащи кобалт или кобаламин, са витамини от група В. Тези органични съединения са представени от:

 • 5-дезоксиаденозил кобаламин;
 • цианокобаламин;
 • хидроксокобаламин;
 • метилкобаламин.

Тези вещества са известни повече под общото наименование Витамин В12. Повечето от съдържащите кобалт съединения, влизащи в човешкото тяло, са цианокобаламин. Основната му роля е да стимулира процесите на кръвообразуване, което се нарича още външен фактор на Castle.

Тези органични съединения се произвеждат от бактерии и археи в естествена среда. Човешкото тяло съдържа тези биологични вещества в две разновидности на ензимите. Едната принадлежи към L-метилмалонил-CoA групата, а втората е метилтрансфераза.

съдържание

 • 1 Биологични функции и фармакокинетика
 • 2 Роля на витамин В12
 • 3 Използването на витамин В12 в културизма
 • 4 Източници на витамин В12
 • 5 Дозировки и правила за приложение

Биологични функции и фармакокинетика

Веществата от група В12 участват активно в две ензимни реакции. Първият е стабилизиране и ускоряване на трансфера с последваща подмяна на атоми. Втората също представлява трансфер, но между молекули, които са част от метилова група. Органичните вещества, съдържащи кобалт, имат сложна и циклична структура на разцепване, следователно не се екскретират напълно от организма.

Кобаламинът се разгражда в черния дроб, превръщайки се в част от жлъчката, която навлиза в червата, а след това частично навлиза в кръвния поток, където продължава да се абсорбира. Както е установено по време на проучванията, първоначалната екскреция, която не винаги е пълна, отнема най-малко 500 дни, което е 1, 5 години. Витамин В12, който се прилага мускулно или подкожно, тоест чрез инжектиране, се усвоява най-добре, когато най-високата му концентрация бъде достигната максимум след час.

В течна форма веществото има розов цвят характерен. Неговата отличителна черта е добрият контакт с плазмените протеини. Това ви позволява да създадете силна връзка. Комбинацията от тези съединения помежду си е поне 90%, което е доста висока цифра.

За културистите стойността на кобаламин не може да бъде надценена. Органичната материя играе решаваща роля за протеиновия метаболизъм. Недостигът на съединението води до неговото нарушение и това е изпълнено с най-неблагоприятните процеси.

Ролята на витамин В12

Кобаламинът в културизма е мощно органично съединение, което има широк спектър от полезни ефекти. Ако се прилага правилно, човек може да постигне високи резултати в спортното поле.

Културистите приемат витамин B12 за:

 • подобряване на качеството и стабилен ход на синтеза на протеини;
 • образуването на червени кръвни клетки, тъй като веществото участва в хематопоезата;
 • синтеза на креатин, както и миелина, който е необходим за образуването на електрически изолираща обвивка на нервните влакна.

Кобаламинът е част от ензимите, от които човек се нуждае, за да поддържа жизненоважни функции.

Използването на витамин В12 в културизма

Използването на витамин В12 за постигане на спортни цели стана широко разпространено. Това се дължи на факта, че веществото се изисква от човешкото тяло за по-добро възстановяване и поддържане на висока производителност.

Бодибилдърите приемат кобаламин, защото неговият ефект върху тялото на културиста е в следните физиологични функции:

 • участие в въглехидратния метаболизъм;
 • повишена сила, с която се намаляват мускулните импулси, както и подобрена координация на движенията;
 • стабилизация, баланс, нормализиране на функциите на централната нервна система;
 • активно стимулиране на мускулни групи поради активни трофични нервни влакна.

В допълнение, съдържащите кобалт биологично активни вещества имат мощен анаболен ефект върху костния мозък.

Източници на витамин В12

Кобаламинът не се произвежда от растителни или животински организми. Това важи и за хората. Витамин В12 е единственият представител на своята група, който може да синтезира изключително микроорганизми и следователно е възможно да се попълни нормата му чрез инжекции или с храна. Всичко зависи от степента на нужда.

Сред хранителните продукти въпросното органично съединение присъства в агнешко, свински черен дроб, говеждо месо, пилешки яйца, скариди, миди, мляко, скумрия, извара. Това не са единствените източници на В12, но в другите храни той присъства в по-малки количества. Веществото е част от зърнена закуска, някои хранителни добавки, както и барове, както шоколад, така и извара, но в минимално процентно съотношение.

Дозировки и правила за приложение

Употребата на витамин В12 в културизма се различава от приема на вещество според медицинските показания. Ако културистът активно тренира, той трябва да приема 10-24 микрограма от веществото на ден. Трябва да има само един дневен прием. Дневната ставка не се препоръчва да се разделя. Предозирането не е опасно, защото кобаламинът не е токсично съединение.