Безглутенова диета

Много хора, които искат да се отърват от излишните килограми, се интересуват от въпроса колко полезна и ефективна е диета, която изключва глутена, кои храни са приемливи за тези, които решат да се придържат към такова хранене за отслабване.

съдържание

 • 1 Какво е глутен "> 2 Диета без глутен и отслабване
 • 3 Разрешени храни
  • 3.1 Риба и месо
  • 3.2 Млечни продукти и яйца
  • 3.3 Растително масло и животински мазнини
  • 3.4 Зеленчуци и плодове
  • 3.5 Коренови култури от растения от семейство пасхални
  • 3.6 Бобови растения
  • 3.7 Псевдозърнести храни
  • 3.8 Ориз
  • 3.9 Царевица
  • 3.10 Овесени круши
 • 4 Ефективност на безглутенова диета
 • 5 Видео рецензия

Какво е глутен?

Това е сложен протеин, присъстващ в почти всички зърнени култури. Основният му източник е ечемикът, ръжът, пшеницата. В последното количество глутен е около осемдесет процента от общата маса. Именно наличието на глутен в състава на брашното, получено от зърнени култури, позволява тестото да се омесва с добавяне на течност.

Целиакия - индивидуална непоносимост към глутен се среща при един процент от хората. По този начин, когато използвате обичайната храна, един от 100-150 души вреди на здравето им. Страдайки от такава патология, отказът от глутен ще помогне за значително подобряване на благосъстоянието.

Безглутенова диета и отслабване

Няма научно обосновани доказателства, че изключването на глутен от ежедневното меню допринася за загуба на тегло. Има обаче аргументи, доказани от времето и опита в полза на такова хранене, а именно, че отхвърлянето на брашнените продукти и сладкишите помага да отслабнете.

Нарастващата популярност на палеодиетата е подобна на безглутенова. Съвместими хора, не можете да ядете удобни храни, бърза храна и други готови или бързо приготвени продукти от съвременната хранителна индустрия. Като се има предвид, че през последните сто години пшеницата е претърпяла значителни изменения, тя е първата, която попада в категорията на забранените храни.

Одобрени храни

За да следвате безглутенова диета, трябва ясно да знаете коя храна се препоръчва и може да бъде включена в менюто:

Риба и месо

Глутенът е растителен протеин, който не присъства в мускулната тъкан на животните. Следователно, след диета без глутен, можете да ядете риба, свинско месо, пилешко месо, говеждо и агнешко.

Млечни продукти и яйца

Те са от животински произход, не съдържат растителен комплекс протеин. Забранените включват продукти, за приготвянето на които пшеничното брашно е използвано като сгъстител. Кефир, сирене, мляко със сметана обаче са приемливи.

Растително масло и животински мазнини

Без глутен са свинско топлено масло и масла като слънчоглед, кокос, сметана, маслина. Съставът им е представен от мастни киселини, а не глутен.

Зеленчуци и плодове

Те са основният източник на фибри в организма, дефицит на които може да възникне на фона на отхвърлянето на зърнените култури. Можете да ядете абсолютно всички видове ядки, плодове и зеленчуци. Това са не само обичайните моркови, зеле, ябълки, но и екзотични, например манго.

Коренови култури от растения от семейството на нощниците

Патладжанът, доматът и картофът не съдържат глутен, което е особено важно за хората, страдащи от цьолиакия. Сладкият картоф не принадлежи към нощницата, но е разрешен за употреба и от тези, които спазват безглутенова диета.

пулс

Грахът, всички видове боб и леща, нахут и други семена от бобови растения е позволено да се консумират от тези, които спазват диета без глутен. Наред с плодовете и зеленчуците те се превръщат в друг източник на попълване на фибри.

Psevdozlakovye

Те само по външен вид приличат на зърнени култури, но са тревисти култури. Най-достъпният и известен представител на псевдозърнестите храни е елдата. Липсва му глутен. За разнообразяване на менюто е допустимо да се въвеждат в него такива по-рядко срещани зърнени храни като сорго, амарант и киноа.

ориз

Важи и за одобрени продукти. Това се отнася не само за бялото, но и за черното и кафявото. Опитвайки се обаче да отслабнете, не се захващайте с бял ориз. Той има висок гликемичен индекс, което го прави не най-добрият избор за тези, които спазват диета.

царевица

Отнася се за зърнени култури, но, за разлика от други, не съдържа глутен. Царевичното брашно, както и елдата могат да се използват при приготвянето на печене, замествайки хляба.

Овесени круши

В овесените зърна няма глутен. Овесената каша може да се произвежда на оборудване, което се използва за преработка на пшеница. Това трябва да се вземе предвид, тъй като има вероятност малко количество глутен да влезе в този продукт.

Безглутенова диета

Наистина значителен резултат се постига от хора, които имат непоносимост към глутен. Това не означава, че диетата трябва да се счита за неефективна. Ако изключите от диетата така наречените празни калории, тоест бял хляб, сладкиши, пица и т.н., това ще помогне за стабилизиране на теглото.

Видео ревю