Колко калории има в едно яйце и как да ги изядем

Яйцата са чест гост на масите на много хора. Те се добавят към огромен брой ястия, изядени сами. Можете да сварите и запържете яйцата по различни начини. Яйцата се считат не само за птици, но и за някои видове влечуги, например костенурки. Поради достъпността и вкуса хората предпочитат да пируват с пилешко месо. Пъдпъдъчите яйца се консумират много по-рядко, а яйцата от патици, пуйки, щрауси или гъски се хранят изключително рядко.

Продуктът е широко разпространен и популярен, но и уникален. Той се абсорбира в човешкото тяло почти напълно (с 97%). Структурата на яйцата е такава, че само една част пада върху протеина, а останалата част е жълтъкът. Последният съдържа протеини, мазнини, холестерол. Белият цвят, който става бял по време на готвене само 10%, се състои от самия протеин, а останалото е вода.

съдържание

 • 1 калорични яйца
 • 2 Хранителна стойност на яйцата
 • 3 ядене на яйца
 • 4 Има ли противопоказания "> 5 Как да изберем правилните яйца
 • 6 Количествена норма на консумация на яйца
 • 7 популярни рецепти за готвене на яйца
 • 8 Заключение

Калорийни яйца

В сурово пилешко яйце158 ккал
100 g
В едно средно сурово яйце70 kcal
В едно варено яйце50-70 kcal
Меко сварено яйце70 kcal
Твърдо сварено яйце50 ккал
В едно пържено яйце
в растително масло
125 kcal
В пъдпъдъчно яйце16-17 ккал
В сурово щраусово яйце118 ккал
100 g

Сто грама от продукта са около 158 ккал. Трябва да се има предвид, че яйцата се купуват и консумират индивидуално, така че трябва да се съсредоточите върху размера, метода на приготвяне, вида. Средното яйце има калорично съдържание 70, голямо - 80, а много голямо - 90 ккал. Тези цифри важат само за суровите храни; по време на готвене енергийната стойност се променя.

Пърженото яйце вече съдържа 125 ккал. Това се отнася за продукт, който се пържи с помощта на растително масло. Ако го сварите с меко варене, тогава съдържанието на калории вече ще е по-малко, тоест 70, а на твърдо сварено - 50 ккал. Трябва да се има предвид, че калориите в протеина са три пъти по-малко, отколкото в жълтъка.

Пъдпъдъченото яйце е с малки размери и маса, което варира от 10 до 12 грама. Тъй като вече е възможно да закупите този продукт, който набира доста висока популярност, в почти всеки супермаркет, въпросът за неговата енергийна стойност става релевантен. Едно пъдпъдъчно яйце съдържа 16-17 ккал.

Хранителната стойност на яйцата

Определя се от полезните вещества, които съставляват продукта. Яйцата съдържат минерали, необходими на човешкия организъм, както и аминокиселини и витамини. Продуктът дължи своята хранителна стойност и стойност на следните вещества:

 • активен провитамин А;
 • витамин D, чиято концентрация е на второ място само в рибеното масло, известно с полезността си за хората;
 • витамини Е и група В, а заедно с В1 и В2 жълтъкът е богат на холин (В4);
 • калций, йод, мед, фосфор, желязо;
 • холестерол, който не представлява заплаха за здравето, тъй като се балансира от лецитин;
 • полиненаситени мазнини, които подобно на холестерола, който се намира в яйцата, не вредят на здравето.

Така се оказва, че и холестеролът, и мазнините, които влизат в тялото с яйца, са абсолютно безопасни. Освен това продуктът осигурява на човека приблизително 96% минерали, както и полезни витамини.

Яде яйца

Всеки, който иска да намери хармония и да се придържа към диета на човек, винаги се интересува от въпроса дали този продукт е съвместим с процеса на отслабване. По този въпрос трябва да се вслушате в съветите на диетолозите. Много експерти препоръчват да се яде от 2 до 3 яйца седмично. При диети с ниско съдържание на въглехидрати това количество може да се увеличи.

Включването на яйца в диетата помага за отслабване и поддържане на имунната система. Твърдо сварени, те присъстват в повечето популярни диетични програми. Сред тях са такива като Протасова, Аткинс по кръвна група, Кремъл и, разбира се, протеин.

Има ли противопоказания ">

Няма яйца за тези, които страдат от индивидуална непоносимост към един от компонентите на жълтъка или протеина, както и от холецистит. Продуктът често предизвиква алергични реакции. Можете да започнете да давате яйчни жълтъци дори на бебета на възраст от седем месеца.

Как да изберем яйца

За да се отговори на този въпрос, е необходимо да се реши дали обикновените яйца за хранене или диети ще се ядат. Възможността за четене на маркировки позволява да се разграничат и двата продукта един от друг. На територията на Руската федерация буквата "D" е поставена върху диетично яйце, чийто срок на годност не надвишава една седмица, а "C" - на столовата, което отнема около 25 дни за продажба.

Теглото на яйцето се залепва с втория знак на маркировката, тъй като се увеличава с числата 1, 2 и 3. Избраните яйца с маса от 65 до 75 g имат буквата „O” върху черупката, премиум с тегло над 75 g - буквата „B”. Въпреки това, когато купуват продукт, те обръщат голямо внимание кога яйцето е "пуснато". Ако продуктът е опакован в контейнер, той трябва да бъде отворен, за да се провери целостта.

Качеството или вкусът на яйцата, както мнозина погрешно смятат, не зависи от цвета. Тя варира от чисто бяло до светло кафяво.

Количествена норма на консумация на яйца

Средният човек, ако се обърнем към общоприетия стандарт на хранене, трябва да консумира около триста яйца годишно. Това е от около пет до шест броя седмично. Хората, страдащи от висок холестерол, трябва да бъдат намалени наполовина.

Жълтъците се въвеждат в диетата на децата на възраст от седем месеца. На две и тригодишни деца е разрешено да дават два до три жълтъка седмично, подобен брой яйца могат да се консумират от четири до шест години.

Говорейки за броя на яйцата, е необходимо да се помни, че те са част от печенето, майонезата и други хранителни продукти, включително домашно готвене.

Популярни рецепти за яйца

Уникалността на яйцата се крие във факта, че те могат да бъдат приготвени по съвсем различни начини, което неизменно влияе както на калорийното съдържание, така и на вкуса. Придържайки се към диетичната храна, този продукт се препоръчва да се включва в диетата изключително варено безалкохолно, тъй като именно в тази форма яйцата имат минимално съдържание на калории.

Яйцата се приготвят по следните рецепти:

 1. Варено безалкохолно и твърдо сварено. В първия случай яйцата се варят от 2 до 3, а във втория - от 7 до 8 минути.
 2. Пържени. Яйцата се варят в тиган, като се използва малко количество растително масло с добавяне на сол, смлян черен пипер. Може да се пържи от двете страни или от едната, като се получи прекрасно пържено яйце. Ако разклатите добре яйцата, тогава от обикновен бъркани яйца получавате беседа.
 3. Омлет. Леко и популярно ястие, приготвено от бити яйца с мляко. Осолява се и пипер на вкус, след което се запържва в тиган. За да направите ястието по-вкусно, добавете към него български пресен пипер, домати, сирене, шунка. "Пълненето" се избира според техните предпочитания.
 4. Поширана. Това са тестиси, които се готвят обелени, тоест без черупки. Този метод на готвене е изобретен от французите.

Не е трудно да намерите рецепта, която да ви хареса.

заключение

За правилното хранене яйцата са незаменим продукт, който се препоръчва както за възрастни, така и за малки деца. Те не се различават с високо съдържание на калории, но имат отличен вкус, а също така съдържат витамин Е, който укрепва сърдечния мускул и кръвоносните съдове, както и витамин D и много фосфор, които имат благоприятно влияние върху костната тъкан.