Йод в човешкото тяло: роля и функции

За нормалното функциониране на организма човек се нуждае от прием на определени елементи с храната. По-специално е необходимо диетата да съдържа храни, богати на витамини, макронутриенти и микроелементи. Един от най-важните елементи за здравето на човека е йодът . Нормалното функциониране на панкреаса, най-важният орган, отговорен за храносмилането и регулирането на кръвната захар, е невъзможно без йод. Освен това йодът е важен за щитовидната жлеза, която е отговорна за функционирането на централната нервна система, процеса на абсорбция на мазнини и въглехидрати, както и за състоянието на кожата и косата.

съдържание

 • 1 Колко йод се нуждае от човек на ден "> 2 Какви храни съдържат йод?
 • 3 Как се проявява йодният дефицит?
 • 4 Липса на йод и наднормено тегло
 • 5 Защо недостигът на йод е опасен?
 • 6 Какво заплашва излишък от йод?
 • 7 Трябва ли да приемам лекарства, съдържащи йод?
 • 8 Йод в тялото - Видео

Колко йод се нуждае от човек на ден?

Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, участват пряко в развитието на клетките на централната нервна система, както и на кожата и косата, затова бременните и кърмещи жени трябва да получават максималната доза йод. За тях дневната доза е около 210 mcg на ден. 150 mcg йод е достатъчно за възрастен .

Деца на възраст под две години са длъжни да осигурят поне 50 микрограма йод. От две до шест години тази доза трябва да се удвои. Е, студентите се нуждаят от около 120 mcg йод на ден.

Какви храни съдържат йод?

Повечето йод се намира в морските дарове . Известно е, че жителите на морските стихии са в състояние да натрупват йод от солена вода. По-специално, само 150 грама морски водорасли или водорасли могат да осигурят дневна доза йод, която е необходима за възрастен. Достатъчно голямо количество йод се съдържа във фукус, но у нас е доста трудно да се намери тази водорасла в магазините.

Черният дроб на треска е доста богат на йод. Само 100 грама от този продукт съдържа около 350 микрограма йод. Суровите морски риби, като камбала, палтус или херинга, съдържат между 100 и 200 микрограма ценен микроелемент. Приблизително подобно количество йод се намира в 100 грама калмари, миди, стриди и скариди.

Трябва да се помни, че йодът е доста нестабилно съединение, което може да се изпари по време на термична обработка. Ето защо е препоръчително да ядете морски дарове, които не са пържени: препоръчително е да ги задушите или сварите.

От диетата не могат да бъдат изключени сирена и храни на рафтове, които съдържат около 11 микрограма йод на 100 грама тегло. Около 7 mcg йод се намира в картофи, моркови, домати и киселец.

Хурмата, ягодите, лимоните и гроздето съдържат не повече от 5 микрограма йод на 100 грама тегло. Затова диетолозите препоръчват закупуване на плодове и зеленчуци, които се отглеждат на почви, обогатени с йод.

Не трябва да забравяме за такъв ценен хранителен продукт като пилешките яйца. Едно яйце съдържа не само ценни протеини и мазнини за тялото, но и около 12 микрограма йод.

Много хора се опитват да компенсират недостига на йод в диетата, като използват специална йодирана сол. Само два грама такава сол могат напълно да попълнят дневния обем на този ценен микроелемент. Йодираната сол е изобретена в Америка, където в началото на миналия век се наблюдава значително увеличение на раждането на деца с кретинизъм (тежка форма на олигофрения). Децата с умствена изостаналост са родени на места, където почвата, а следователно и храната, не е била достатъчно богата на йод.

Важно е да запомните, че йодираната сол ще бъде ефективна само ако осолите храната след готвене. В противен случай йодът ще се изпари по време на термична обработка.

Как е йоден дефицит ">
 • човекът става раздразнителен;
 • наблюдават се мигрени;
 • способността за концентрация е намалена;
 • намалена производителност.

Йоден дефицит и излишно тегло

Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, участват в редица метаболитни процеси, по-специално в разграждането и натрупването на мазнини и въглехидрати. В случай, че има недостиг на йод в диетата, щитовидната жлеза променя режима на работа. В процеса на еволюция се е разработил специален механизъм: в случай, че тялото е в опасност под формата на недостиг на храна, ендокринната система започва да "работи" върху създаването на резерви. В резултат на това се образуват мастни натрупвания, което често става причина за затлъстяване. В същото време производството на хормони на растежа намалява: всички метаболитни процеси в организма се забавят, за да „изчакате“ труден период. Това се отразява на работата на нервната система: човек става инхибиран, паметта му се влошава и способността му да се концентрира намалява.

Защо липсата на йод е опасна ">

Какво заплашва излишъка от йод "> Трябва ли да се приемат йодсъдържащи лекарства?

Само лекар може да реши дали човек трябва да приема йод. Обикновено се приема лекарства, съдържащи йод:

 • по време на планиране на бременност;
 • по време на бременността и кърменето на детето;
 • новородени, чиито майки страдат от йоден дефицит;
 • по време на силен психически стрес (по време на изпити или при работа по важни проекти).

Йодът е един от най-важните елементи, необходими за нормалното функциониране на организма. Не трябва да забравяме обаче, че излишъкът от йод е не по-малко опасен от липсата му. Важно е всеки човек да се храни правилно: само балансираната диета ще осигури на организма всичко необходимо за нормалното му функциониране. Само лекар може да реши дали човек има нужда от допълнителен прием на лекарства, съдържащи йод.

Йод в тялото - Видео