Декстър Джексън

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография
 • 3 най-добри постижения
 • 4 тренировъчен сплит на Dexter Jackson, с тренировка за бицепс
  • 4.1 Бицепс тренировки
  • 4.2 Обучение на ръце от Декстър Джексън

Антропометрични данни

 • височина - 168 см;
 • състезателно тегло - 102 кг, извънсезонно тегло - 108 кг;
 • обхват на бицепса - 55 см;
 • обхват на гърдите;
 • размер на талията - 70 cm.

биография

Този спортист е роден на 25 ноември 1969 г. в Джаксънвил, Флорида. От ранна възраст известен спортист в бъдеще започва да се интересува от различни спортове. Станал ученик в гимназията, Декстър предпочете леката атлетика и започна да бяга, тъй като имаше всички шансове да има добри резултати. Джаксън би могъл да измине разстояние от 40 метра само за 4, 2 секунди! Резултатът е впечатляващ и обещава много. Ако е избрал да бяга, тогава той е имал голяма перспектива да стане известен спортист, но по някаква причина Декстър предпочитал културизма.

Той имаше възможност и желание да влезе във висше учебно заведение, но не заведе дело, тъй като трябваше да решава лични проблеми. Случи се така, че той и приятелката му бяха на улицата с малкото си дете. Срещу връзката им бяха родителите на приятелката му. Този период на Декстър бе белязан от черна ивица, въпреки че ситуацията скоро се стабилизира малко, тъй като младото семейство придоби апартамент, а младият баща намери работа за себе си, като работи като готвач в местен ресторант.

Тежките семейни обстоятелства не принудиха спортиста да се откаже и той продължи да се занимава с културизъм, без да спира да тренира. В този труден момент той нямаше достатъчно пари за храна и още повече за специални хранителни добавки, които практически гарантират растежа на мускулите на спортиста. Въпреки това спортистът наддава на тегло, показвайки всеки път всички най-добри и най-добри резултати. Спортистът отдавна мечтаеше да се покаже на всеки турнир и по съвет на приятели не пропусна тази възможност. Само за три седмици той се подготви за състезанието и спечели, като показа добри резултати, въпреки че победата не беше лесна. Той просто имаше късмет с генетика и перфектни пропорции на тялото. Този фактор ще бъде определящ за определяне на бъдещето на спортиста.

В бъдеще културистът продължава да участва в различни турнири и през 1994 г. заема първо място в първенството на южните щати, представляващо средното тегло. Година по-късно той също заема първо място, но вече на първенствата в САЩ, представяйки вече голяма тежест. Победата през 1998 г. на първенството в Северна Америка даде голяма надежда на спортиста и той помисли как да се конкурира с професионалисти. В същото време той реши да си осигури слава, за да се състезава срещу много известни културисти при равни условия. Странно, но той знаеше как да постигне това.

Спортистът разбира също, че популярността може да бъде постигната чрез медии, което той направи, като засне многобройни видеоклипове на „Битката за Олимпия“. След това той успя да издаде своето DVD, озаглавено „Титаните“, което се фокусира върху неговото обучение, рутина и живот.

Въпреки това много съперници не приеха сериозно амбициите на този спортист, вярвайки, че той не може да постигне повече в културизма. Най-вероятно факторът, че Декстър Джексън не е имал най-висок растеж, ще играе. Всъщност спортистът беше целенасочен и подобни думи, адресирани до него, бяха напразни. Благодарение на своята естетика и общи характеристики, както и на правилните пропорции на тялото си, той лесно побеждава много културисти, които са с огромни размери. За да не бъдете неоснователни, достатъчен е само един пример - победата на Джексън на престижния турнир „Мистър Олимпия 2008“. Но това не е целият списък с неговите победи.

Най-добри постижения

Този спортист е един от най-забележителните културисти на целия свят. Dexter никога не падаше под 9-о място в турнири и в повечето състезания заемаше поне 5-то място. Декстър вече е на 45 години и на последния турнир през 2014 г. успя да заеме 5-то място. Този факт показва, че този културист е оставил голям отпечатък в този спорт и няма да се откаже просто така. През 1995 г. печели шампионата в САЩ, а през 1996 г. става шести в турнира Nashionals. От този период той започва да се изявява на професионалната сцена, като говори на PRO турнири. От 1999 г. до 2002 г. той никога не заема първото място, но държи здраво на върха 5. Първата победа дойде през 2002 г., когато зае 1-во място на „Гран При на Англия“, оставяйки след себе си такива известни културисти, т.е. като Крис Кормиер, Денис Джеймс и други. Периодът от 2003 до 2008 г. за този спортист се счита за най-успешният. Участвайки в 18 турнира, той спечели на 12. Победата на 2008 г. в състезанията на г-н Олимпия беше особено значима. Тогава той успя да победи такива известни спортисти от световна класа като Джей Кътлър, Фил Хийт, Денис Улф, Тони Фрийман и т.н. Той също многократно печели турнира Arnold Classic - това са 2005, 2006, 2008 и 2013.

Тренировката на Декстър Джексън се раздели с тренировка за бицепс

Тренировъчният процес се различава в някои характеристики, което позволи на спортиста да постигне високи резултати. Например:

 • 1 ден: квадрицепс;
 • 2 ден: грудни мускули, прасец;
 • 3 ден: обратно;
 • 4-ти ден: делтоидни мускули, бицепси на тазобедрената става;
 • Ден 5: ръце (бицепс, трицепс) и мускули на прасеца;
 • 6 ден: почивка.

Заслужава да се отбележи, че всяко трениране за сила Dexter завършва с кардио. Прави го или на велосипед, или на пътечка за около 30-35 минути. За чести кардио тренировки те се извършват 2 пъти на ден. Веднъж седмично той винаги тренира всички мускулни групи. Единственото изключение са прасечните мускули, които растат два пъти седмично, тъй като се възстановяват много по-бързо от другите мускули.

Обучение за бицепс

 1. Повдигане на щангата за бицепс на пейката на Скот: 4 серии по 10-12 повторения. Забележки: по-добре е да поемете теглото, с което не можете да изневерите, но ще се представите максимално концентрирано. с прекалено голямо тегло, ще се получи „изтръпване“ отдолу, което може да доведе до навяхвания на бицепса, а това ще доведе до силна болка.
 2. Чук: 4 комплекта от 10-12 повторения. Забележки: при това движение можете да вземете повече дъмбели, но не трябва да пренебрегвате идеалната техника.
 3. Повдигане на гири за бицепс, докато седите: 4 серии по 10-12 повторения. Забележки: движението трябва да се извършва изключително технически, теглото няма значение, основното е да усетите работещия мускул, а също и за върховото свиване да завъртите четката навън (супинация).
 4. Концентрирани асансьори за дъмбели за бицепс: 4 комплекта по 10-12 повторения. Забележки: трябва да вземете такава цел за наклоняване на тялото си, така че натоварването на бицепсите ви да е максимално, накланянето твърде много също не е необходимо. Това движение може да се извърши както стоящо на наклон, така и седнало на наклон. Има и вариант за това как да изпълнявате това упражнение върху блока.

Dexter Jackson тренировки за ръце

Етапите на обучение са както следва:

 1. Извиване на ръцете в симулатора: 4 серии по 10-12 повторения
 2. Огъване на ръцете с щанга в ударението върху корема на пейката: 4 серии по 10-12 повторения
 3. Разтегателни ръце от горния блок до трицепса: 4 серии по 10-12 повторения
 4. Френска лежанка: 4 серии по 10-12 повторения. Забележка: веднага след отказ Dexter извършва преса с тясна хватка, за да „усъвършенства“ трицепса
 5. Удължаване на раменете от горния блок с дръжка на въже: 4 комплекта от 10-12 повторения
 6. Изтласкване на неравномерните пръти (аналог - симулатор): 4 серии по 10-12 повторения
 7. Повдигане на щангата за играчка за бицепс: 4 комплекта от 10-12 повторения. Забележка: Джаксън прави малко нестандартно повдигане, щангата върви по тялото, а не в дъга.