Кога да приемате креатин

Креатинът е естествена аминокиселина. Той служи за бързо осигуряване на мускулите с енергия. Тялото не само получава креатин с храната, но и го произвежда самостоятелно. Всяко месо и домашни птици е богато на креатин.

съдържание

  • 1 Предимства на креатина
  • 2 Как да приемате креатин> 3 най-доброто време за приемане на креатин
  • 4 Как да приемате креатин

Ползи от креатин

Креатинът е една от най-ефективните и проучвани добавки в момента на пазара. Отдавна е надеждно доказано, че това вещество помага за ефективно изграждане на мускулна маса, добавя издръжливост и сила, повишава производителността.

Първоначално спринтьорите са използвали креатин за изграждане на мускул, който може да осигури максимална пикова мощност по време на интензивни физически натоварвания. Благодарение на тези свойства, той беше подходящ и за силовите спортисти, за да оптимизират представянето си. През последните десетилетия задълбоченото изследване на креатина разкри много от неговите силни страни.

Креатинът действа като буфер на клетъчно ниво, тъй като предотвратява натрупването на окислителни продукти в тях, причинявайки мускулна умора. Освен това креатинът помага на организма да прави запаси от гликоген и това увеличава енергийното снабдяване в мускулите, като им дава възможност да работят много по-дълго. Благодарение на описаните свойства на тази аминокиселина, спортистите са в състояние да засилят тренировъчния процес.

Едно неотдавнашно проучване показа, че благодарение на креатина тялото започва по-ефективно да генерира анаболни растежни фактори. Тези химически посредници сигнализират на тялото за необходимостта от изграждане на допълнителна мускулна тъкан. Такива механизми се допълват и подсилват. Благодарение на тези свойства всички спортисти, приемащи креатинови добавки, забелязват невероятно увеличение на физическия си потенциал.

Креатинът се отнася до хранителни добавки, които са практически безопасни за здравето (без очевидни предозиране). Това е показано не само от естествения произход на креатина, но и от многобройни клинични изпитвания.

Как да приемате креатин?

В сравнение с други хранителни добавки, приемът на креатин има някои тънкости. Обикновено започва от фазата на зареждане, когато в продължение на 5-10 дни се приемат 20 g от лекарството на ден (за предпочитане в четири дози от 5 g). Фазата на зареждане се заменя с поддържащата фаза, по време на която дневната доза се намалява до 3-5 g и може да продължи, колкото искате.

Някои спортисти веднага започват с поддържаща фаза, заобикаляйки фазата на шоково натоварване. Те мотивират това с факта, че по този начин могат да избегнат странични ефекти, например, лошо храносмилане или забавено оттичане. Но с този подход ще отнеме повече време, за да се проявят ефектите от експозицията на креатин.

Доказателства, че креатинът може да се приема само циклично, все още не са представени, въпреки че мнозина са склонни да го поставят на пауза. Тъй като креатинът предотвратява образуването на ясни и твърди форми, по-добре е да го откажете непосредствено преди състезанието.

Най-доброто време за прием на креатин

Тъй като креатинът се абсорбира възможно най-много в присъствието на инсулин, най-добре е да го приемате с храна, особено с въглехидрати или с енергийни напитки. Ефектът на креатина върху мускулите има кумулативен характер, така че стриктното му време за прием не е много важно. Някои спортисти го добавят към възстановителен коктейл след тренировка. Тъй като големите дози креатин могат да причинят лошо храносмилане, с такива симптоми трябва да се намали дозировката му.

Как да приемате креатин