Бира и културизъм

Бирата е много популярна сред силната половина на човечеството. Някои спортисти също харесват бирата, въпреки че почти всички знаят, че алкохолът не е вреден за здравето и още повече за спортистите. И въпреки това повечето културисти практикуват да пият чаша бира, особено в неделя. Колко е лошо или може би е добро - трябва да разберете този въпрос.

съдържание

 • 1 Бира и спорт
 • 2 Ефекти от пиенето на бира в културизма
 • 3 Безалкохолна бира в културизма
 • 4 Пристрастяване към бирата

Бира и спорт

Тъй като бирата е алкохолна напитка, употребата й се отразява негативно на резултатите от спортните тренировки. За културистите това е опасно, като намаляват скоростта на повишаване на мускулната маса, намаляват силовите характеристики, както и забавят процесите на възстановяване. Въз основа на проучвания, проведени от учени, можем спокойно да кажем, че:

 • приемането на бира, когато почувствате леко алкохолно опиянение, е еквивалентно на пропускането на една тренировка;
 • в случай на очевидна интоксикация, трябва да се очаква намаляване на данните за мощността и процесът на възстановяване може да продължи няколко седмици;
 • ако бирата се консумира редовно, поне всеки друг ден, това води до стагнация и намаляване на растежа на мускулната тъкан със 100%.

Ефектите от пиенето на бира в културизма

В културизма, както във всеки друг спорт, употребата на бира води до проявата на негативни ефекти, например:

 • нивото на тестостерона намалява и това води до забавяне на растежа на мускулите, тъй като всеки алкохол и бира, включително, стимулира секрецията на катаболни хормони;
 • нивото на потентността намалява, тъй като нивото на тестостерона намалява и нивото на каризол се повишава;
 • нивото на естроген се увеличава, тъй като бирата съдържа женски полови хормони и това води до отлагането на излишната мазнина, намалената потентност, повишената умора, забавения растеж на мускулите, понижаването на данните за силата, появата на гинекомастия и други проблеми;
 • излишната мазнина също се отлага поради високото съдържание на калории в бирата;
 • нарушен нормален сън и процес на възстановяване;
 • качеството на спермата се влошава.

От горното трябва да се заключи, че бирата в културизма има отрицателно въздействие върху тренировъчния процес. Що се отнася до положителните качества, те просто не съществуват.

Безалкохолна бира в културизма

Естествено, употребата на бира, особено безалкохолна бира, намалява вредното въздействие върху организма на спортистите, но не напълно, тъй като остава високо съдържание на калории и високо съдържание на естроген.

В тази връзка може да се твърди, че безалкохолната бира се отразява негативно на организма поради отлагането на мастните тъкани.

Има още един фактор, който оказва значително влияние - качеството както на безалкохолната, така и на алкохолната бира. Това важи особено за местния производител, тъй като понякога цените на бирата са доста съмнителни, което показва ниското им качество. Що се отнася до европейските страни, тук ситуацията е малко по-добра и качеството на хранителните продукти се контролира съответно. Въпреки това дори висококачествената бира не се препоръчва за спортисти, ако искат да постигнат високи резултати в спорта.

Пристрастеност към бирата

Не пренебрегвайте факта, че алкохолът има наркотичен ефект върху човешкото тяло. Пристрастеността към бирата не е мит за борците за здравословен начин на живот, а феномен, доказан от учените. Затова не трябва да се забравя не само за негативното въздействие, но и че прекомерната страст към бирата води до зависимост от тази напитка. Подобна връзка е трудна за проследяване, тъй като отдръпването се извършва постепенно и почти не се забелязва за спортиста. Първо той изпива чаша на месец, после чаша на седмица и накрая спортистът започва да практикува почти ежедневна консумация на бира.

Знаейки резултатите, можем спокойно да кажем, че употребата на бира, включително безалкохолна бира, лишава спортиста от всякакъв шанс за високи спортни резултати. За съжаление, този проблем има по-широко понятие, тъй като алкохолът засяга не само представянето в спорта, но и нормалния живот в семейството и оказва негативно влияние върху финансовото състояние. Следователно, не само през почивните дни, но и в празничните дни, е по-добре да се даде предпочитание на сокове или компоти.