Бен Вадер

Във всяка област на човешката дейност има хора, които са направили безценен принос за развитието на тази област и са се превърнали в истински легенди. Бодибилдингът не е изключение. Списъкът с тези, които направиха безценен принос за развитието на културизма е доста впечатляващ. Не последното място в него заема канадският треньор Бен Уайдър, чието фамилно име е написано Вейдър в някои рускоезични източници. Той стана известен не само в родината си, но и далеч отвъд Канада, оставайки в паметта на феновете на културизма и самите културисти.

съдържание

  • 1 Биография
  • 2 Започнете спортна кариера
  • 3 Фондация IFBB
  • 4 Смъртта и последните години от живота на Бен Уайдър
  • 5 Бен Вейдър колеж по културизъм и фитнес

биография

Бен Уайдър е роден в Монреал на 1 февруари 1923 година. Ани и Луи Уайдър (родителите на Бен) не били заможни и доста често изпитвали нужда от пари. Често семейството дори нямаше достатъчно пари за хранителни стоки. Имайте предвид, че Бен беше най-малкият от три деца. Финансовите затруднения не бяха единственият проблем. В Канада, където живееше семейството, по онова време чужденците бяха по-скоро нетърпими, което направи детството на момчето непоносимо. Дразни се. Момчето постоянно трябвало да търпи подигравки и подигравки от връстниците си. За да имате пълна картина как семейството на бъдещата легенда за културизма се е отнасяло към семейството, трябва да знаете, че родителите на Бен са били местни местни жители и те не са имали високо положение в обществото.

В училище момчето имаше доста тежък период. Бен не е завършил, а е напуснал след седми клас. Тийнейджърът не отиде да скита и не се превърна в лофа. За да помогне на семейството си, той си намери работа. Бен трябваше да работи по 10-12 часа всеки ден.

Това не попречи на младежа да посещава уроци по танци и бокс и да се срещне с приятели. Проблемите, които семейството изпитва, не се отразиха на характера на водещия, той винаги гледаше с оптимизъм и увереност на живота и бъдещето.

Началото на спортната кариера

Младежът беше целенасочен по природа. Веднъж във фитнеса той завинаги остава верен на тренировките, на които посвещава почти цялото си свободно време. Трябва да се изясни, че вдигането на тежести, от което Wyder се заинтересува, през онези години не предизвика повишен интерес сред другите. След известно време тази спортна дисциплина стана втората по важност в шампионата на Канада. Това беше началото на свръх около вдигането на тежести. Брат Бен се занимаваше професионално с тази спортна дисциплина. Кариерата му бързо се разраства. Той се представи отлично в конкурса „Мистър Монреал“.

По време на Втората световна война Уайдър (през 1942 г.) се записва в канадското разузнаване и отива на фронта. В продължение на три години Бен вярно изпълняваше службата си, а след това се връща в родния си град. Когато пристигна в Монреал, той реши сериозно да популяризира културизма. Това стана в основата на бъдещия му успех. Заедно с брат си през четиридесетте години на миналия век те работят усилено, за да постигнат целта си, но често стават обект на подигравки. Причината за това е, че както учените, така и лекарите по това време вярвали, че тежките и интензивни тренировки, както и използването на хранителни добавки не носят абсолютно никаква полза.

Това пренебрегване на работата на братята Широки е провокирано от факта, че в научната общност развитието на „спортно сърце“ поради силовите натоварвания води до неблагоприятни последици. Лекарите в онези дни популяризираха съвсем различна идея от днешната гледна точка. Те твърдяха, че повишените мощностни натоварвания правят човек слаб и податлив на голямо разнообразие от болести и, следователно, до началото на ранна смърт. Това изобщо не се отрази на братята. Те повярваха в своята правота, смятайки, че тренировката е единственият сигурен начин да поддържаме тялото в добра форма и да останем здрави.

Фондация IFBB

Международната федерация по културизъм или съкратено IFBB е основана от Джо и Бен Уайдър през 1946 г. Работите на братята не бяха напразни. Международната федерация по културизъм съществува днес. Той се превърна в доста мощна сила, която дори Американският атлетически съюз, който след това наблюдаваше всички постижения на щангистите, се опита да дразни по това време. Основният аргумент на тази организация беше заплахата за отстраняване на спортисти от първенствата, ако те вземат участие в състезанията, организирани от Widers, тъй като те видяха сериозен конкурент във федерацията.

Подобни атаки на американците не спряха братята. Освен това след известно време към федерацията започват да се присъединяват и други организации, които също се стремят да насърчават културизма. Бен Уайдър, който мечтаеше да направи културизъм култ, обиколи 100 страни, разказвайки на спортистите за IFBB и сериозността на целите, преследвани от федерацията. Той привлече спортисти, убеждавайки хората, че културизмът е пълноценна спортна дисциплина, а не просто хоби или хоби на тези, които посещават фитнес залата.

Към днешна дата федерацията, основана от братята Широки, е най-влиятелният бодибилдинг в света и много изпреварва конкурентите си, както се вижда от двете медийни публикации и количеството парични потоци от организации, контролирани от IFBB.

През 1975 г. Бен Уайдър е награден с най-почетния орден на Канада за дългогодишния си ангажимент към кауза, която подобрява живота на хората по света. Девет години по-късно той става лауреат на Нобелова награда за мир. Тези постижения са пряко доказателство, че този човек се е превърнал в легенда не само в родината си, но и далеч отвъд нейните граници. Освен това, в годината, в която е получил канадската ордена, е пуснат един от емблематичните филми за културизъм, наречен „Помпащо желязо“. Стрелбата се проведе в Южна Африка, в която имаше режим на апартейд, но Пит Корнхов, който тогава беше министър на спорта там, обожаваше културизма и мечтаеше да проведе желязно първенство в страната. Бен даде съгласието си за организирането на подобно състезание, но при условие, че всички спортисти ще живеят и тренират при равни условия на Мистър Олимпия в Южна Африка.

Смъртта и последните години от живота на Бен Уайдър

Като почитател на бодибилдинга, Бен, във вековна възраст, не се ограничава до културизма, но започва да се забърква в историята и различните аспекти на тази област на науката. Няколко години беше председател на Международното дружество за памет на Наполеон. Той е имал огромен брой реликви от времето на Бонапарт, включително и самият император.

Последните години от живота на Уайдър бяха доста събития. Бен почина на 85 години. На 18 октомври 2008 г. той е намерен мъртъв, но дори и след смъртта му името му завинаги става легендарно за световния културизъм. Приносът, който Уайдър направи за развитието на бодибилдинга, не може да бъде надценен, защото именно благодарение на неговите усилия спортовете с желязо станаха популярни и признати в целия свят. Този мъж се е превърнал в култова личност и името му е вечно обезсмъртено в историята на културизма.

Бен Вейдър колеж по културизъм и фитнес

За да увековечи името на легендарната личност, през 1992 г. е открит колеж по културизъм и фитнес, чиито клонове са разположени в Москва и Санкт Петербург. Идеята за създаването на такава образователна институция принадлежи на Владимир Дубинин, който също насърчава културизма. Обучението в колежа се провежда чрез кореспонденция и редовно обучение. Той има следните области:

  • фитнес инструктор;
  • персонален треньор по културизъм и фитнес;
  • инструктор по групова аеробика.

Цената на обучението е около 28800-48200, в зависимост от формата на обучение. Институцията има всички необходими лицензи и сертификати.