9 начина да изглеждате по-млади и да живеете по-дълго

Повечето хора погрешно вярват, че младостта може да бъде възстановена само чрез пластична хирургия, козметични препарати и процедури. Има много по-малко драматични начини да изглеждате по-млади от истинската си възраст, които имат благоприятен ефект както върху външния вид, така и върху тялото. Има много начини да удължите живота и да изглеждате по-млади, а следващите девет са признати за най-ефективни.

съдържание

 • 1 1. Кафето - тайната на дълголетието
 • 2 2. Връзката между нивата на тестостерон и продължителността на живота
 • 3 3. Поддържайте нивата на естроген
 • 4 4. Преяждане - най-лошият враг за здравето
 • 5 5. Куркуминът трябва да се яде всеки ден
 • 6 6. Чили - източник на хранителни вещества и дълголетие
 • 7 7. Нивата на антиоксиданти трябва винаги да бъдат нормални.
 • 8 8. Бягане на къси разстояния
 • 9 9. Аспирин - друг помощник в борбата за младежта

1. Кафето е тайната на дълголетието

Човек, който е решил да удължи живота си, трябва да пие поне три или четири чаши ароматна ободряваща напитка дневно. Тя може да бъде обикновена или безкофеинова. Механизмът на ефекта на кафето върху тялото не е напълно изяснен. Ободряващият ароматен вкус на тази напитка ви позволява да усетите прилив на жизненост и сила. И колкото повече кафе пие човек, толкова по-дълго ще живее.

Доказателство за по-ниска смъртност сред почитателите на тази напитка са две проучвания. Едно е проведено през 2012 г., когато смъртността сред 400 хиляди души е била с 6–16% по-висока сред тези, които отказват да пият кафе. Японски учени проведоха подобно проучване, но взеха данни за 19 години, като броят им рязко се покачи, показвайки, че любителите на кафе умират с 24% по-рядко от тези, които изобщо не го пият.

Стандартната норма е 3-4 чаши на ден. Въпреки това, колкото повече, толкова по-добре. Подобно заключение може да се направи, ако анализираме друго проучване. Според резултатите от него сред хората, които пият по 6 чаши на ден, броят на диабетиците е намален с 36%.

Пиенето на кафе избягва много здравословни проблеми. Пиейки кафе, човек намалява рисковете от развитие на заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, сърдечно-съдовата система и черния дроб.

2. Връзката между нивата на тестостерон и продължителността на живота

Колкото по-нисък е тестостеронът, толкова по-голяма е вероятността от смъртност. Ако е ниско, това води и до проблем като наднормено тегло. Хората знаят, че тестостеронът има директен ефект върху мъжкото либидо, телесните мазнини, мускулните и енергийните запаси, но не всеки подозира, че има пряко отношение към оцеляването. Много телевизионни програми твърдят, че човек трябва да внимава за високия тестостерон. Значителният му излишък спрямо нормата, разбира се, има отрицателни последици, но е много по-опасен, когато се намали.

Поради ниския тестостерон:

 • стеснени каротидни артерии;
 • ЕКГ става ненормална;
 • повишен риск от сърдечно-съдови заболявания;
 • развива се склонност към сърдечна недостатъчност;
 • честотата на ангина пекторис се увеличава;
 • повишен индекс на телесна маса;
 • възниква метаболитен синдром;
 • рискът от развитие на диабет тип II се увеличава;
 • чувствителността към инсулин намалява;
 • произвежда се инсулинова резистентност;
 • повишен риск от смърт поради общо отслабване на здравето.

Едно проучване, в което участват 858 мъже над 60 години, показа, че шансовете за смърт се увеличават с около 88% при тези, които имат нисък тестостерон, тъй като той засяга затлъстяването, прави тялото по-податливо на болести.

Не всички големи мъже имат висок тестостерон. Обучените спортисти често имат много по-ниски нива на мъжки хормон от нетренираните представители на силната половина на човечеството. Това се доказва от проучване, което показва, че количеството на тестостерон при колоездачи, плувци, гребци, щангисти, нивото на този хормон е от 60 до 85% от това, което имат нетренираните хора.

Подобно разминаване, казват някои изследователи, се дължи на промените в бъбречния и не-бъбречния метаболизъм на хормона, които тялото на спортистите не може да компенсира. Намалението може да се дължи на факта, че поради натоварването глобулинът се повишава, който свързва стероидните хормони и тестостеронът престава да прониква в тъканите.

Намаляването на тестостерона е сериозен проблем за много щангисти. Повишаващите се нива на хормоните, които се появяват след интензивни тренировки, са временни. Скорото на тестостерона преминава и той отново става нисък.

За да не рискувате собствения си живот и младост, трябва постоянно да следите нивото на тестостерона. Подкрепата на хормона позволява специални естествени бустери, които се приемат при критичен спад. Ако тестостеронът остава сравнително нисък, трябва да се консултирате със специалист, който може да предпише хормонозаместителна терапия.

3. Поддържайте нивата на естроген

Повишеният естроген увеличава рисковете от развитие на дегенеративно заболяване и следователно причинява ранна смъртност. Подобна връзка е потвърдена от проучване, което проследява нивата на естрадиол. Това е една от формите на естроген, нормата на която при мъжете варира от 21.80 до 30, 11 ng на ml.

Наблюдението продължи три години. Вероятността за смърт при човек с нормален естрадиол е била най-ниската. В по-лоша ситуация бяха онези, чиито норми бяха над 37, 99 нг на мл. В тази група смъртността се е увеличила със 113%. Но най-изложени на риск, както се оказа, са хората с нисък естрадиол (под 12, 90). В групата с такива показатели смъртността е била с 317% по-висока.

Някои лекари стигнаха до извода, че естрогенът е просто жизненоважен за мъжете. Такива лекари не предписват лекарства на своите пациенти, които могат да понижат нивото му. Този подход не беше правилен, тъй като повишеният естроген е много по-често срещан от понижения. Освен това, когато тя е стабилно висока, рисковете от дегенеративни заболявания се увеличават драстично. Най-голямата вероятност от развитие на атеросклероза, инсулт, простатит, постепенно изчезване.

Отрицателният излишък от естроген влияе върху спортните занимания. Става много по-трудно за спортистите да се справят с увеличаване на натоварването по време на тренировките, изграждане на мускули и подобряване на показателите за сила. Нито ниските, нито високите естрогенни тела добре. Винаги трябва да е нормален. Можете да приемате различни антиестрогенни добавки и ако ситуацията е наистина критична, консултирайте се със специалист. Лекарят ще предпише лекарство, което ще върне нивото на естроген в норма.

4. Преяждане - най-лошият враг за здравето

Преяждането не трябва да се приема като термин, който описва само тези ястия, когато са пълни „от корема“. Тази дума се отнася за тези, които ядат много през целия ден, а не наведнъж. Ако често ядете много, захарта ще се поддържа постоянно на високо ниво и това води до много проблеми.

Месото става кафяво, ако е леко топло, поради реакцията на Maillard, тоест когато захарта се свързва с протеина. Този илюстративен пример описва какво се случва с мускулната тъкан в тялото. Ако това се случи със свинско или телешко котлет, няма нищо лошо в това. По отношение на хората това е неприятна картина, но точно това се случва често.

Това е характерно за ситуации, когато през деня захарта се поддържа на ниво над 85 mg на dl. Когато се наблюдава подобна ситуация ден след ден, се развиват проблеми с бъбреците, ставите, атеросклерозата, съединителните тъкани стават по-плътни, чувствителността към инсулин намалява и, следователно, съществуват всички рискове от диабет тип 2. Друг негативен момент е, че човек наддава наднормено тегло.

До средата на този век, както изчислиха учените, само един на всеки трима или дори петима американци ще бъде тънък, умерено тънък или поне добре изграден. Подобна тенденция е резултат от модерен начин на живот, когато преяждането става норма, храносмилателната система е почти постоянно заета с разграждането на въглехидратите, а физическата активност и активност са сведени до минимум. Не мислете, че малките чести порции храна ще коригират ситуацията. Това е абсолютно невярно. Дори такава диета провокира повишаване на захарта и води до инсулинов имунитет.

Честото хранене се отразява негативно на здравето. Колкото по-често човек има лека закуска, толкова повече се наблюдават скокове на инсулин на ден и клетките стават по-имунизирани срещу инсулин. За да компенсира възникващата резистентност, количеството освободен инсулин става все по-високо, докато битката в крайна сметка не бъде загубена. Резултатът е постоянно повишената захар.

Ако се обърнете към компетентното мнение на специалистите, нормалното ниво на захар на гладно трябва да бъде под 100. Превишаването на този показател до 126 вече показва, че човек става предразположен към диабет. Когато тази крайна точка е премината, човекът става диабетик. Реакцията на Maillard започва да се провежда със скорост от 85 или повече.

За да предотвратите увеличаване на захарта, можете да преминете по няколко начина. Единият вариант предполага, че човекът преминава към три или четири хранения на ден, но с правилните продукти. Храната трябва да е богата на протеини и здравословни мазнини, да съдържа минимално количество въглехидрати, особено за бързо усвояеми и прости.

Вторият метод е прием на цианидин-3 глюкозид, което повишава чувствителността към инсулин. Лекарството стимулира организма да обработва въглехидрати, които започват да се отлагат не в мастното депо, а в мускулите, което помага да се поддържа нивото на захарта на оптималното, тоест нормалното ниво. Така човек не само се чувства страхотно, но и изглежда страхотно дори на 55 години.

5. Куркуминът трябва да се яде всеки ден

Куркуминът има много полезни свойства. С мощен противовъзпалителен ефект, той перфектно облекчава болката, засяга всички органи и системи в човешкото тяло. И ако използвате куркумин ежедневно, това ще помогне да останете млади.

Употребата на куркумин допринася за:

 • намаляване на когнитивния спад;
 • подобряване на сърдечно-съдовата система;
 • поддържане на здравословен холестерол;
 • намаляване на артериалните плаки;
 • намаляване на риска от диабет;
 • повишаване на тестостерона;
 • намаляване на телесните мазнини.

Като растителен продукт, куркуминът е антиоксидант. Съдържа се в куркумата, а индийците се считат за шампиони за употребата на тази подправка. Логично те би трябвало да са най-здравата нация на планетата, но това не е напълно вярно. Проблемът е, че куркуминът се усвоява слабо в организма. Ако го използвате като компонент на къри на прах дори в големи обеми, ефектът от това няма да се увеличи.

За да консумирате куркумин с максимални ползи за здравето, той трябва да се комбинира с пиперин, което повишава усвояването на антиоксиданта до 2000%. И тогава няма да е необходимо да приемате голямо количество вещество, няколко грама на ден ще бъдат достатъчни. Това малко количество продукт ще бъде достатъчно, за да удължи живота.

6. Чили - източник на хранителни вещества и дълголетие

Диетата задължително трябва да се състои от храни, които са богати на хранителни вещества и ценни вещества. По-голямата част от храната, консумирана от човек ежедневно, не може да се счита за здравословна. Затова трябва да положите всички усилия, за да обогатите менюто си с полезни продукти, един от които е лютата чушка. Той е богат на протеини, съдържа вещества, които са високо оценени по скалата на индекса на плътност на хранителните вещества - ANDI, има нисък GI (гликемичен индекс).

Чили е толкова питателна, че може напълно да замени други продукти, а също така има отличен вкус. Има много рецепти, които ви позволяват да готвите голямо разнообразие от ястия, а една от тях е представена по-долу.

Вземете:

 • един и половина килограма пуешко или говеждо месо;
 • 450 г червен и бял боб;
 • 800 г домати в собствен сок;
 • 1, 3 л зеленчуков остър сок;
 • 5 нарязани моркови;
 • 2 чаши зелен спанак;
 • 1 чаша ядки кашу, които се натрошават сурови почти до мазна консистенция;
 • 2 нарязани средно лук и червени чушки;
 • няколко пресовани скилидки чесън;
 • 2 чаени лъжички сол йодирана и риган;
 • 5 чаени лъжички чили (на прах);
 • червен пипер люспи на върха на лъжица.

Ако има такава възможност, към ястието се добавя и телешки черен дроб. Достатъчно е да вземете 100 г и да го нарежете на парчета. Добавянето или изключването на тази съставка от състава на ястието не влияе на вкусовите характеристики, така че не е необходимо.

Получаване:

 1. Слагат месо в голяма яхния, готвят го и след това го почистват.
 2. Освен това червеният пипер, чесънът, лукът, морковите се запържват в зехтина.
 3. Домати, сок, подправки, боб, кашу се добавят към пържените зеленчуци. Всички съставки се смесват старателно.
 4. Покрийте яхнията с капак. Задушете подправената зеленчукова смес поне два часа, като разбърквате от време на време.

Последно добавен спанак. Поставя се 10 минути преди ястията да са напълно готови.

7. Нивото на антиоксиданти трябва винаги да е нормално.

Намалената и повишена концентрация на антиоксиданти е също толкова опасна за здравето. Съществува теория, възникнала през 1927 г. за свободните радикали. Според нея те имат ефект върху клетъчните митохондрии, които пускат в движение ензими, чиято каскада разрязва и унищожава клетките. Това провокира унищожаването на органите и по-късно, ако сляпо вярвате на теорията и на целия организъм.

С други думи, антиоксидантите се превръщат в своеобразна защита срещу химикали, неправилно хранене, включително не най-добрите и здравословни диети, излишната слънчева светлина с ултравиолетова светлина, замърсената среда и време, което е основната причина за стареене. Подобна преценка доведе до факта, че повечето хора, следвайки описаната теория, консумират огромно количество антиоксиданти.

Такъв подход не може да се нарече абсолютно правилен, тъй като производството на свободни радикали трябва да има своите ограничения. Излишъкът също е фатален. Не винаги е възможно да се контролира точно кои антиоксиданти и кога тялото се нуждае от това. Ако свободните радикали напълно престанат да изтичат чрез антиоксиданти, колапсът на митохондриите ще започне да изтича в клетката, тоест мембранния потенциал на клетъчните органели, генериращи енергия. Когато това се случи не с един, а с голям брой митохондрии, настъпва неизбежна клетъчна смърт. Ако умират масово, тогава органите и тялото като цяло започват да страдат.

Свободните радикали са от съществено значение за организма. Те са важни за здравето. Тяхната задача е не само да "унищожат" клетките, но и в настройването на клетъчното дишане. Без последното условие е невъзможно да се произведе енергийната валута на клетка, известна като ATP. Последното е от решаващо значение за цялостния живот на тялото.

Антиоксидантите трябва да се поддържат в норма. Те не трябва да се спускат или повдигат. И за да направите това, най-вероятно, трябва да откажете приема на антиоксиданти под формата на таблетки или в капсули. В науката за храненето те поеха по друг път, като избраха някои отделни в големи дози. Оказва се, че човек приема само ограничено количество антиоксиданти, на които е дадено предпочитание, в ущърб на другите. Това, очевидно, беше основната причина, че много хора имат излишък от аскорбинова киселина или витамин Е.

Консумирането на антиоксиданти е най-добре с храната. В малък клон на мащерка например има поне 30 от тях и всички те са различни. Затова е най-добре да се попълват резервите от антиоксиданти от зеленчуци и плодове. Алтернатива могат да бъдат комплекси като Biotest Superfood, който съдържа огромно количество фитохимикали, няколко хиляди антиоксиданти с естествен произход. Балансираният състав на такива добавки ви позволява да получите правилната концентрация на вещества, които ви позволяват да контролирате свободните радикали възможно най-ефективно, да предотвратите преждевременното стареене и да поддържате здравето, като избягвате излишък, който може да провокира клетъчна смърт.

8. Бягане на къси разстояния

Невъзможно е да изглеждате по-млади без физическа активност. Това не означава, че ще трябва буквално да се изтощавате с изтощителни упражнения. Най-добре е да тичате, но не с часове по бягащата пътека, а в спринтове. Короткие дистанции позволяют оставаться в подтянутой форме, улучшить состояние здоровья, а также стимулировать работу митохондрий. Спринты гораздо эффективнее, нежели занятия на беговой дорожке.

Основными преимуществами забегов на короткое расстояние являются:

 • увеличение окисления жиров на 75% после завершения спринта, что свидетельствует об отличном жиросжигающем эффекте;
 • хорошее развитие для мышц корпуса и нижних конечностей;
 • повышение синтеза белка глубоких мышц у женщин до 222%, а у мужчин — до 48%;
 • улучшение восприимчивости к инсулину.

Спринт помогает поддерживать функциональность митохондрий, улучшает общее состояние здоровья. Интенсивные тренировки, к которым относится и бег на короткие дистанции, повышают в клетках число митохондрий. Чем больше последних, тем лучше состояние сердечной мышцы и других систем. Занимаясь спринтом, человек гарантировано обретает отличное самочувствие и выглядит гораздо моложе своего реального возраста.

9. Аспирин — еще один помощник в борьбе за молодость

Эти таблетки прекрасно справляются с контролем свободных радикалов, а, следовательно, улучшают состояние здоровья, продлевают жизнь. Есть вероятность и того, что аспирин помогает избавиться от жира. Кроме того, он свободно продается в аптеках, имея невысокую стоимость.

Еще одной положительной особенностью аспирина является то, что он помогает снизить количество сердечных приступов. У людей старше 50 лет, принимающих по 83 г ацетилсалициловой кислоты, вероятность сердечного приступа снижается на 22, инсульта — на 25-80%. Есть данные, согласно которым, употребление детского аспирина помогает уменьшить риски того, что у человека возникнет рак толстой кишки.

Подобные доводы, конечно, имеют значение в преклонном возрасте, но для молодых людей и кому исполнилось чуть больше 40 они могут показаться не совсем достаточными. Чтобы обрести уверенность в том, что аспирин действительно нужно пить, необходимо рассмотреть и другие свойства данного препарата. Ацетилсалициловая кислота оказывает респираторное мягкое расщепление, то есть клеточный процесс, в ходе которого электроны движутся по дыхательной цепи вниз, выделяя энергию, вырабатывая митохондрии. Свободные радикалы при этом ограничены, что помогает поддерживать здоровье, повысить продолжительность жизни и даже терять жир.

Полное прекращение продуцирования свободных радикалов, что и происходит при передозировке антиоксидантами, приводит к смерти клеток. Прием аспирина не дает подобного последствия. Однако злоупотреблять им тоже не рекомендуется. Ежедневно следует выпивать по 1-2 таблетки детского аспирина, в зависимости от массы тела. В больших количествах он может спровоцировать кровотечение в ЖКТ.