Прости и сложни въглехидрати, полезни и вредни

За да се храните правилно и да не натрупате излишно тегло, трябва да можете да правите разлика между сложни и прости въглехидрати, да знаете скоростта на дневния прием, както и какво отношение има високият гликемичен индекс на тези вещества към набор от излишно телесно тегло.

съдържание

  • 1 Стойността на въглехидратите за хората
  • 2 Защо простите въглехидрати са вредни?> 3 Сложните въглехидрати
  • 4 Гликемичен въглехидратен индекс
  • 5 Вредни и полезни въглехидрати
  • 6 дневен прием на въглехидрати
  • 7 Въглехидрати и загуба на тегло
  • 8 Заключение
  • 9 Видео рецензия

Стойността на въглехидратите за хората

Въглехидратите са най-важният енергиен източник за човешкото тяло. Те могат да имат различен брой структурни единици. Разликата в структурата води до разделянето на въглехидратите на два вида - прости и сложни .

Първите са лесно смилаеми. Тази функция доведе до факта, че те също се наричат ​​"бързи". След поглъщане с храна, те повишават концентрацията на захар в кръвта. Този механизъм на действие води до намаляване на метаболизма и увеличаване на телесните мазнини.

За разлика от обикновените въглехидрати, сложните са съединения на много захариди, десетки и стотици различни елементи. Съдържащата се в тях енергия се отделя постепенно, осигурява дълго и стабилно насищане. Това прави сложните въглехидрати здравословни .

Защо простите въглехидрати са вредни?

Бързите въглехидрати с висок GI (гликемичен индекс) преминават пътя на трансформация към захар за няколко минути, увеличавайки концентрацията му. Високата кръвна захар е опасна. Това води до факта, че тялото се опитва по всякакъв начин да неутрализира този пристъп.

Най-лесният начин за изхвърляне на излишната захар е чрез превръщането й в телесни мазнини. Рязкото колебание между шип и спад на захар води до факта, че дори след закуска, усещането за глад се усеща сладко и отново искам да ям. Човек започва да дебелее, но не може да откаже сладкиши.

Сложни въглехидрати

Те са вещества, състоящи се от нишесте, целулоза - диетични фибри, гликоген - основният източник на енергия за мускулната тъкан. Нишестеният състав е представен от множество прости въглехидратни молекули. Това е причината за дългия процес на разделяне на това вещество, което изисква голямо количество енергия.

Фибрите са не само наистина сложна структура, но и много разнообразна. Различните растения се характеризират с различен вид фибри. Целулозата играе важна роля за нормализирането на храносмилането и концентрацията на глюкоза в кръвта, въпреки че тя се усвоява само частично.

глава въглехидратен индекс

Структурата на въглехидратите пряко влияе върху скоростта на храносмилането и степента на влияние върху концентрацията на глюкоза. Колкото по-просто е, толкова по-бързо е усвояването на веществото и увеличаването на нивата на захарта. Растителните въглехидрати от смес от фибри и нишесте се състоят от стотици взаимосвързани елементи и се абсорбират от организма за дълго време.

Скоростта на отделяне на енергия от въглехидрати е пряко свързана с GI. Колкото по-ниско е, толкова по-бавно се усвоява и захарта се покачва плавно. Въглехидратите с висок GI, напротив, бързо отделят енергия, причинявайки рязък скок на глюкозата.

Вредни и здравословни въглехидрати

Сложните въглехидрати от растителен произход, които са подложени на умерена топлинна обработка, ползват тялото. Те са малко по-ниски от пълнозърнестите зърнени храни със среден GI и високо съдържание на диетични фибри.

Зърна без покритие, които включват бяло брашно с ориз, както и продукти от тях са неутрални, но в големи количества могат да доведат до наддаване на тегло. Най-вредните са прости въглехидрати, чието количество трябва да бъде ограничено.

Ежедневен прием на въглехидрати

Погрешното схващане за минимизиране на приема на въглехидрати се дължи на неразбиране на разликата между сложни и прости въглехидрати. Човек трябва да консумира от 250 до 400 грама въглехидрати на ден, тоест около 50-80 процента от общия брой калории.

Силовите тренировки изискват увеличаване на скоростта на въглехидратите. Ако тренировката е умерена, 5 грама трябва да паднат за всеки килограм собствено тегло, а когато е насочена към изграждане на мускулна маса - около 7-8 грама.

Въглехидрати и загуба на тегло

Както диетите, така и диетите без въглехидрати гарантират бърза загуба на тегло. Ефектът се постига благодарение на пълното отхвърляне на въглехидратите. Резултатът, получен от такова хранене, е краткосрочен и причинява голяма вреда на здравето.

Изключването на храните с въглехидрати от диетата ограбва тялото на източник на основни минерали и витамини. Това изостря съществуващите хронични и води до развитие на нови заболявания. Седейки на протеинова диета, е невъзможно да се избегнат здравословни проблеми.

заключение

Въглехидратите са важни за всяко живо същество. Основното нещо, като се има предвид ефектът на бързите въглехидрати върху наднорменото тегло, дайте предпочитание на сложен зеленчук с високо съдържание на фибри, което влияе положително на храносмилането и здравето.

Видео ревю